Drikke
Vinene til Katharina stråler i 2012

Vinene til Katharina stråler i 2012

Katharina Mowinckel er en av få nordmenn som lager vin fra egen vingård, og siste årgang ut er imponerende.
Aase E. Jacobsen
14 Oktober 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Spesielt er hennes rimeligste rødvin, Cuvée K Rouge 2012 (43302), et veritabelt kupp. En merlotdominert rødvin som går utenpå mange fra Bordeaux’ østbredd i langt høyere prisklasser, og som i tillegg er produsert etter økologiske prinsipper.

Klassisk årgang

Det sikrer lave utbytter, 30-50 hl/ha, som tilsvarer en knapp liter vin per plante. Vinen som er kalt opp etter eieren, er derfor veldig prisgunstig når vi tar i betraktning hvor mye arbeid det faktisk ligger bak en flaske vin på dette nivået.

Økologisk dyrking vinner stadig mer terreng også i Bordeaux

Hennes toppvin, Ch. K Rouge 2012 (42906) skifter i skrivende stund også til 2012-årgang. 2012 hadde i Bergerac en jevnere temperaturkurve enn i 2011 og med vesentlig mindre nedbør i den viktigste fasen av modningen. Merlot er en tidlig modnende drue som normalt plukkes i andre halvdel av september.

Selv mener Katharina at toppvinen er mer konsentrert i 2011, men jeg blir helt forført av den mer klassiske årgangen 2012.

Hennes egen beskrivelse av 2012-årgangen er veldig lovende for denne vinens framtid:
"Våren og forsommeren var noe kjølig og har favorisert et veldig bra aromapreg på de hvite druene, samt bra vær under høsting, gjorde at vi fikk inn gode modne druer og det har gitt en årgang 2012 som er rik, velbalansert mellom syre og fylde og aromatisk ekspressiv.»

Tørr og søt hvitvin

Siden Katharina kjøpte vingården i 2002 har hun hatt en bratt læringskurve, og demonstrerer nå med siste årgang ut at hun behersker det lokale utgangspunktet. For Bergerac som er vinområdet hun opererer i, er ikke det mest kjente, men har flere fellestrekk med det østlige Bordeaux, altså områder som St. Emilion, hvor merlot er dominerende drue.

Det lages mye god vin i Bordeaux' utkant

Men hun dyrker også hvitvinsdruer som ender opp som enten en tørr hvitvin eller en søt sådan. Ch. K Blanc 2013 (42149)er en fyldig og ganske kraftig hvitvin som egner seg veldig godt sammen med grillet hvit fisk eller sågar lyst kjøtt. Av druene som er angrepet av edelråte lager hun Ch. K. Saussignac 2011 (58908)som i siste utgave er litt lettere enn tidligere.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her