Vinfagutdanning på heltid

Norsk Vinfagskole starter opp i august 2010 og blir den første heltids vinfagutdanningen i landet.
Redaksjonen
12 Mai 2010 - 18:00

I tillegg blir skolen den første vinutdanningen som tilbyr nettstudier og en diplomenhet med praksis på egen vingård. Studentene får en solid teoretisk og praktisk opplæring innen vin og brennevin.

- Det er blitt en betraktelig større interesse for vin i Norge de siste ti årene, noe som gjør at det stilles høyere krav til faglig kunnskap i både hotell- og restaurantbransjen, innen import, salg og produksjon av vin og brennevin. Vi så behovet for en fagutdanning på heltid, og har fått med oss de beste fagressursene, forteller Vinfagskolens leder og grunnlegger, Robert Jørgensen.

Fyller et behov
Robert Jørgensen har lang erfaring innen utdanning. Han startet Norsk Lydskole for 26 år siden, og ledet senere utviklingen av Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS) med 10  forskjellige studier.  Han har i tillegg fått med seg noen av Norges beste spesialister på området.

Målgruppen denne gangen er alle som skal arbeide innenfor produksjon, import eller salg av vin og brennevin, samt de med fagbrev som kokk eller servitør eller tilsvarende yrkeserfaring. Sistnevnte kan, i tillegg til Fagutdanningen, gjennomføre eksamen som vinkelner/sommelier. Bestått eksamen gir Norsk Vinfagskoles Diplom som Vinkelner/Sommelier, som kvalifiserer til medlemskap i Norsk Vinkelnerforening.

Norsk Vinfagskole tilbyr en fagutdanning rettet mot det norske markedet. Skolen dekker et bredt spekter av områder. - Dette blir en komplett fagutdanning i vin- og brennevinsfaget, sier Jørgensen.

Fagutdanningen kan tas som heltidsstudium over et semester eller som nettstudium med fire samlinger over ett eller to semestre.  - Skolen har fått god mottakelse i bransjen. Vi fyller helt klart et behov der ute, avslutter Robert Jørgensen.

Muligheter for praksis
Utdanningen er både praktisk og teoretisk. Den praktiske biten på heltidsstudiet innebærer smaking av mer enn 500 ulike viner, øl og brennevin. Ved nettstudiet er smakingen noe redusert i antall, men kan gjennomgås grundigere og repeteres av den enkelte. Smakingene gjennomføres da som guidede smakinger på nett og på samlingene. Gjennom en kombinasjon av åpen- og blindsmakinger, tilegner studentene seg evnen til å vurdere kvalitet, kjenne druesammensetning, opprinnelse og produksjonsmetode.

Etter gjennomført og bestått Fagutdanning, er det mulig å søke seg videre på diplomstudiet i vinproduksjon, som omfatter praksis som Winemaker Trainee på skolens vingård i Sør-Afrika. Dette kombineres med en 4 ukers semesteroppgave, samt en teoretisk fordypningsenhet innen vitikultur og vinproduksjon (ønologi).

Fagutdanningen koster 49.000 kroner. Diplomenheten koster 29.000 kr, i tillegg til flyreisen til Sør-Afrika.

Les mer her: http://vinfagskolen.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her