Vinmonopolet det nye Lidl

Vinmonopolet det nye Lidl

Vinmonopolet er i ferd med å bli den alkoholholdige parallellen til Lidl med sin satsing på billigst mulig børst.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2013 - 14:22

For det blir resultatet om dagens nyhetspolicy videreføres. Stadig flere uinteressante og kommersielle produkter rettet mot polsjefen Kai G. Henriksens og ikke minst logistikkdirektør Erlend Leinums favorittsegment, nemlig «de prisfokuserte».

Et paradoks er at en undersøkelse utført av TNS Gallup for Vinmonopolet, sist i 2011, viser at dette segmentet er i nedgang.  

I marsslippet inkluderes også flere boksviner, akkurat som om det ikke er nok av intetsigende skvipvin i denne emballasjen. For boksene som var plukket ut av Vinmonopolets sensoriske panel var langt dårligere enn boksene som ble lansert i testutvalget i mars. Testvarene er som kjent valgt av importørene selv.

Nyhetene i mars 2013

Blant mainyhetene er det ikke noe bedre. Hvis mine smaksnotater gir en pekepinn på kvaliteten, er dette det svakeste vinslippet noensinne. Det eneste som gjør at det var verd å tilbringe noen timer i Vinmonopolets smakerom, er nok en gang en håndfull riktig gode øl og alkoholfrie juicealternativer.

Nyhetene i mai 2013

Vinmonopolet skreddersyr altså nyhetslanseringene etter kundegruppen som nå representerer 25 prosent av markedet. De vininteresserte, de kunnskapsrike eller ekspertene som utgjør 46 prosent av kundemassen og står for 59 prosent av salget i volum og 63 prosent i verdi, overses brutalt.

Ikke rart at Vinmonopolets produktavdeling tømmes for dyktige medarbeidere. Hvem gidder å jobbe med markedsplaner hvis formål er å skape en enda større kvalitetsmessig avstand mellom polets basisutvalg og bestillingsutvalget? Og stakkars de «på gølvet» som må forholde seg til alle de uspennende nyhetene og sågar «pushe» viner de ikke liker til kundene. Det eneste området det fortsatt lanseres gode produkter i basis er på ølfronten.

Les om misnøye blant polansatte

Som vinsmaker har jeg sterkt vurdert å boikotte vurdering av basisnyhetene, kun testvarer og øl. Og selvsagt varer fra bestillingsutvalget, hvor det fortsatt er stor grad av dynamikk. Det er her vin- og brennevinsmonopolet viser seg fra sin beste side. Glem fullsortiment (for vin). Aldri har det vært lansert så mange nyheter i bestillingsutvalget som i mai 2013. Flere enn 800 nye varelinjer å velge mellom forteller alt om et tilbud som er helt unikt i verden.

Nyhetene i BU i mai 2013

Nettopp bestillingsutvalget rir Henriksen & Co som en mare, og alle midler tas i bruk for å kjempe mot dette for alle vininteresserte forbrukere (og ansatte i polutsalgene) fantastiske tilbudet.

Det er strenge regler og fysiske begrensninger for å inkludere bestillingsvarer i de lokale listene. Og det til tross for at disse lokale sortimentene kunne være med på å demonstrere og videreutvikle det enkelte polutsalgs styrke og egenart. Hvor er logikken?

Den finnes ikke, for Vinmonopolets ledelse har forlest seg på rapporter om kjededrift og glemt at et så sterkt voksende marked som det norske alkoholmarkedet, trenger noe helt annet enn Lidl-strateger på plass i Akersgata.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her