Vinmonopolet det nye Lidl

Vinmonopolet det nye Lidl

Vinmonopolet er i ferd med å bli den alkoholholdige parallellen til Lidl med sin satsing på billigst mulig børst.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2013 - 14:22

For det blir resultatet om dagens nyhetspolicy videreføres. Stadig flere uinteressante og kommersielle produkter rettet mot polsjefen Kai G. Henriksens og ikke minst logistikkdirektør Erlend Leinums favorittsegment, nemlig «de prisfokuserte».

Et paradoks er at en undersøkelse utført av TNS Gallup for Vinmonopolet, sist i 2011, viser at dette segmentet er i nedgang.  

I marsslippet inkluderes også flere boksviner, akkurat som om det ikke er nok av intetsigende skvipvin i denne emballasjen. For boksene som var plukket ut av Vinmonopolets sensoriske panel var langt dårligere enn boksene som ble lansert i testutvalget i mars. Testvarene er som kjent valgt av importørene selv.

Nyhetene i mars 2013

Blant mainyhetene er det ikke noe bedre. Hvis mine smaksnotater gir en pekepinn på kvaliteten, er dette det svakeste vinslippet noensinne. Det eneste som gjør at det var verd å tilbringe noen timer i Vinmonopolets smakerom, er nok en gang en håndfull riktig gode øl og alkoholfrie juicealternativer.

Nyhetene i mai 2013

Vinmonopolet skreddersyr altså nyhetslanseringene etter kundegruppen som nå representerer 25 prosent av markedet. De vininteresserte, de kunnskapsrike eller ekspertene som utgjør 46 prosent av kundemassen og står for 59 prosent av salget i volum og 63 prosent i verdi, overses brutalt.

Ikke rart at Vinmonopolets produktavdeling tømmes for dyktige medarbeidere. Hvem gidder å jobbe med markedsplaner hvis formål er å skape en enda større kvalitetsmessig avstand mellom polets basisutvalg og bestillingsutvalget? Og stakkars de «på gølvet» som må forholde seg til alle de uspennende nyhetene og sågar «pushe» viner de ikke liker til kundene. Det eneste området det fortsatt lanseres gode produkter i basis er på ølfronten.

Les om misnøye blant polansatte

Som vinsmaker har jeg sterkt vurdert å boikotte vurdering av basisnyhetene, kun testvarer og øl. Og selvsagt varer fra bestillingsutvalget, hvor det fortsatt er stor grad av dynamikk. Det er her vin- og brennevinsmonopolet viser seg fra sin beste side. Glem fullsortiment (for vin). Aldri har det vært lansert så mange nyheter i bestillingsutvalget som i mai 2013. Flere enn 800 nye varelinjer å velge mellom forteller alt om et tilbud som er helt unikt i verden.

Nyhetene i BU i mai 2013

Nettopp bestillingsutvalget rir Henriksen & Co som en mare, og alle midler tas i bruk for å kjempe mot dette for alle vininteresserte forbrukere (og ansatte i polutsalgene) fantastiske tilbudet.

Det er strenge regler og fysiske begrensninger for å inkludere bestillingsvarer i de lokale listene. Og det til tross for at disse lokale sortimentene kunne være med på å demonstrere og videreutvikle det enkelte polutsalgs styrke og egenart. Hvor er logikken?

Den finnes ikke, for Vinmonopolets ledelse har forlest seg på rapporter om kjededrift og glemt at et så sterkt voksende marked som det norske alkoholmarkedet, trenger noe helt annet enn Lidl-strateger på plass i Akersgata.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her