Vinnerne av Ganefartprisen 2006 er...

Årets priser har blitt tildelt Bios Cafe i Troms og Sans Bergmannskroa i Sør-Trøndelag.
Redaksjonen
20 Oktober 2006 - 15:11

Konkurransen som er et samarbeid mellom Norges bygdekvinnelag i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Innovasjon Norge, har som mål å finne frem til hyggelige, gjestfrie spisesteder som bruker lokale råvarer og som er opptatt av lokal/regional matkultur.

Årets vinnere
I år ble prisen for "Beste spisestedet langs veien" tildelt Bios Cafe på Storslett i Troms og prisen "Spisestedet med beste innovasjonsplaner" gikk til Sans Bergmannsskroa, Løkken i Sør- Trøndelag. Det var en sterk konkurranse mellom 120 forskjellige spisesteder, og juryen berømmer de for at det finnes mange meget gode spisesteder langs våre veier, melder Innovasjon Norge denne uken. De to stedene ble overrakt prisene av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen under en seremoni tidligere denne uken.

Regionale vinnere
Det har blitt kåret i alt åtte regionale vinnere i hver av de to klassene gjennom at folk har stemt frem sine favoritter via sms eller nettet. 
 
Med god støtte fra Fylkesmannens landbruksavdeling og lokalkontorene til Innovasjon Norge, har Norges Bygdekvinnelag gjort sitt til at Ganefart 2006 har blitt en stor suksess. Det kan tenkes at neste års konkurranse blir enda hardere.

De 120 spisestedene har blitt vurdert etter følgende kriterier:
 
• Bruk av lokale råvarer, også variasjon i forhold til sesong
• Bruk av tradisjonsmat
• Kunnskap og formidling av historien bak retten
• Service og gjestfrihet på stedet
• Smak
• Hygiene
• Estetikk

Alle de regionale vinnerne har blitt vurdert av en nasjonal jury som har bestått av:
Tove Ødeskaug, leder i Norges Bygdekvinnelag.
Tove Diesen, matjournalist i Aftenposten.
Gunn Ovesen, direktør i Innovasjon Norge.
Jarle Baer, kokk og daglig leder i Oslo Spiseforretning

Juryens bedømmelse av de to vinnerne er som følger:

Klasse 1: Det beste spisestedet langs veien.
Innovasjon Norges pris på kr 50 000 går til Bios Cafe på Storslett i Troms.

Juryens kommentarer:
Bios ligger midt i sentrum av Nordreisa, og er et naturlig sted både for tilreisende og fastboende å stoppe. Stedet tar i bruk lokale råvarer i så stor utstrekning som mulig; selvplukket bær og sopp, kje, villsau, reinsdyr, rype og fisk. Retter med lokalbasert råstoff er merket særskilt. Maten smakte fortreffelig i følge den lokale juryen.

Vi legger avgjørende vekt på Bios Cafes målbevisste lokale forankring gjennom et dedikert samarbeid med Reisamat. Dette samarbeidet medfører at en stadig større del av verdiskapningen vil bli i bygda.

Klasse 2: Spisestedet med beste innovasjonsplaner.
Innovasjon Norges pris på kr 50.000 går til Sans Bergmannsskroa, Løkken i Sør- Trøndelag

Juryens kommentarer: 
Sans Bergmannskroa ønsker å etablere kursaktiviteter rettet mot lokale leverandører for å sikre lokal leveranse og kvalitet. Juryen ser på dette tiltaket som strategisk viktig både for virksomheten, leverandørene og for å øke interessen for lokale råvarer hos folk flest.

I tillegg til lokal jurys begrunnelse legger vi vekt på den store betydning kroa har i lokalmiljøet for forståelse for og videreutvikling av lokale råvarer og matkultur.
 
Kroa fungerer som en innovasjonsmotor i lokalmiljøet på matområdet. Vi gleder oss til fortsettelsen.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her