Vinsmaking 15. mars - Smak herlige franske hetviner

Stadig flere nordmenn har i løpet av de siste 10 årene fått øynene opp for de spennende vinene fra Banyuls. Med en alkoholgrad godt over den normale er disse søte vinene for hetvin å regne, men bruksanvendeligheten er stor, først og fremt til desserter el
Redaksjonen
03 Februar 2004 - 17:32

I de senere år har vinbønder i Collioure og Banyuls fått utmerkelser for sitt arbeid for å forbedre ikke bare vinenes kvalitet, men også for sitt arbeid i vinmarken. Disse vinbøndene bestemte seg derfor i 1997 for å danne La Cave de l'Abbé Rous. Navnet stammer fra en prest som for flere hundre år siden, etter å ha oppdaget Banyuls-vinenes spesielle stil, bestemte seg for å selge vinen til andre prester i regionen - og siden, takket være den nybygde jernbanen, - til prester i hele Frankrike! Grunnet sin salgssuksess kunne han etter hvert bygge en ny og flottere kirke i Banyuls.
 
Banyuls er den sørligeste appellasjonen i Frankrike og vinmarkene ligger bokstavlig talt bare ett steinkast fra grensen til Spania. Druene blir dyrket i bratte skiferskråninger, mekanisering er derfor uaktuell, avlingerne er ekstremt lave og modenheten svært høy. Vinen blir fremstilt av modne druer av typen Grenache Noir og tilsatt ren druesprit etter at gjæringen når fem eller seks prosent alkohol.
 
Hos Castell des Hospices, Mas Cornet og Domaine de Baillaury produseres det med lave avlinger, typisk 20 hl/ha, men ofte enda lavere hvis sommeren er ekstremt varm. Dette er fantastiske flotte Banyuls og Banyuls Grand Cru viner som reflekterer regionens spesielle jordsmonn.

Det er eksportsjef Catherine Lemesle som skal guide deg gjennom smakingen av disse spennende franske hetvinene.

Les mer om produsenten her.

Smakingen er nå avholdt.

Følgende viner skal smakes:
w Banyuls Blanc 2002 - Mas Cornet
    (ikke på polet - pris ca kr 200,00)
    Alkohol: 16,0%
    Druetyper: 100 % Grenache
 
w Banyuls Mise Tardive 2002 - Mas Cornet
    (ikke på polet - pris ca kr 236,00)
 
w Banyuls Grand Cru 96 - Castell des Hospices
    (ikke på polet - pris ca kr 292,00)
    Alkohol: 18,5%
    Druetyper: 100 % Grenache
 
w Banyuls Grand Cru Sec 95 Nadal
    (ikke på polet - pris ca kr 271,00)
 
w Banyuls 5 ans d'Age Domaine de Baillaury
    (ikke på polet - pris ca kr 171,00)
 
w Matifoc, Dry rancio wine (som en sherry fino)
    (ikke på polet - pris ca kr 175,00)
 
w Banyuls Vinegar (vineddik)
    (ikke i salg - pris ca kr 88,00 for 50cl)

Smakingen er nå avholdt.

 Tid: 15. mars 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 150304. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 10.03.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her