Vinsmaking 22. januar - Smak Chiles kanskje beste vin i mange årganger

Bli med på en unik mulighet til å smake en rekke årganger av en av Chiles desidert beste og mest prestisjefylte rødviner; Don Melchor fra Concha y Toro. Hele seks årganger tilbake til 1988 vil vise deg denne fabelaktige vinens styrke. Denne smakingen må d
Redaksjonen
12 Januar 2004 - 09:59

Concha y Toro tilhører ikke en av Chiles nye og fremadstormende vinprodusenter. Vi må faktisk helt tilbake til 1883 da Don Melchor de Concha y Toro og hans kone, Dona Emiliana Subercasaux brakte med seg noble vinstokker fra Bordeaux og etablerte et av Chiles største og viktigste vinhus - Concha y Toro. Lokalisert i Maipodalen, beskyttet av Andesfjellene og Stillehavet, gir dette ideelle klimatiske forhold for vindyrking, og det var her Don Melchor plantet sin første vinstokk.

Historien videre:
I 1891 setter Don Melchor ut et rykte blant sine til tider svært tørste arbeidere; Djevelen selv holdt til i vinkjelleren hvor de beste vinene ble oppbevart. Dette satte en støkk i arbeiderne, og Don Melchor fikk ha vinen sin i fred. Legenden ga navnet til Conchas mest kjente vin; Casillero del Diablo

Concha y Toro har vokst kontinuerlig over det siste århundret, med stadige moderniseringer og tilføring av ny teknologi. Filosofien er at så lenge jorden produserer druer, er det opp til vinmakeren å lage vinen. Vinmakeren jobber tett med agronomene, og de behandler hver rad i vinmarken individuelt. Dette for å oppnå optimalt resultat fra hver vinstokk. Vinmarkene er delt opp i sub-sektorer, alt etter ulikheter i de mikroklimatiske forholdene. Hver sektor blir videre behandlet i kjellerne hvor det benyttes kun franske eikefat til lagring.

I 1987 blir den førte årgangen av Don Melchor lansert. Concha ønsket å lage en vin i verdensklasse, for å konkurrere med Premium wines. Et flaggskip som forteller konsumentene at Chile er et land som i aller høyeste grad også kan produsere viner av høy kvalitet. Vinen har høstet fantastiske omtaler i internasjonal presse.

I 1997 inngås et samarbeid med Baron Phillippe de Rothschild, et samarbeid som tar sikte på å utvikle en vin med samme kvalitetsstandard som de franske Grand Cru Classe-vinene. Det er utvilsomt det mest ambisiøse prosjektet i Chilensk vinhistorie. Dette samarbeidet resulterte i vinen Almaviva.

Det er Paul Konar og Ramon Jacob, begge eksportsjefer hos Concha y Toro, som for anledningen kommer til Norge.

Smakingen er nå avholdt.

Følgende viner skal smakes:
Alkohol: 13,5%
Vinmark: Puente Alto
Druetyper: 100 % Cabernet Sauvignon, innhøsting for hånd
Vinifikasjon: Tradisjonell vinifikasjon, ca 15 dagers gjæring. 12 md lagring på franske eikefat.
 
(1989-årgang - ikke i salg - ca kr. 290,00)
Beskrivelse: Rød-oransje farge. Svært attraktive aromaer av røde plommer, solbær. Noe mentol i duftbildet kombinert med vanilje og delikat eikepreg. Elegant og kompleks med myk avslutning.
Annet: Året hadde i snitt en høyere temperatur enn vanlig, som bidro til at druene var godt modne, og gir en flott dybde og struktur til vinen.
WineSpectator: 86p
 
(1991-årgang - ikke i salg - ca kr. 330,00)
Beskrivelse: Mørk rød farge. Modne aromaer av sjokolade, rosiner, tobakk. Godt integrert vanilje og eikepreg. Vinen har stor finesse og kompleksitet, den er kraftig i anslaget, har modne tanniner som gir fylde og struktur.
Annet: Ideelt år klimatisk sett, noe lavere temperatur enn de tre foregående år, men gir en stor vin med bra kraft og fylde.
WineSpectator: 87p
 
(1997-årgang - ikke i salg - ca kr. 360,00)
Beskrivelse: Dyp ruby farge. Aromaer av røde plommer, solbær, sjokolade og tobakk. Godt integrert vanilje og eikepreg. Fyldig og elegant vin med modne tanniner. Den er bestemt og kraftfull.
Annet: Sesongen ga et balansert klima, som gir uttrykk for svært gode tanniner og modenhet.
WineSpectator: 90p
 
(1998-årgang - i salg - kr. 289,00)
Beskrivelse: Dyp ruby farge. Aromaer av røde plommer, solbær, sjokolade , noe pepper. Godt integrert vanilje og eikepreg. Flott harmoni og finesse, modne tanniner. Vinen har stor konsentrasjon og karakter.
Annet: Pga "El Nino" fenomenet, ble sesongen preget av mye regn, lave temperaturer og lite sol. Innhøstingen ble gjort senere enn normalt, hvilket var en stor utfordring. Vinmakeren og hans team plukket subparsel for subparsel. Tidspunkt ble satt ekslusivt ut i fra smak. Det eneste som betydde noe var den fysiske modenheten i druene. Stor utfordring var det også og beholde aromaer i gjæringsprosessen, som ble mye lenger enn normal. Men takket være svært bra arbeid, oppnådde man nok en optimal kvalitet på druene.
WineSpectator: 89p
 
(1999-årgang - ikke i salg - ca kr. 300,00)
Beskrivelse: Mørk ruby farge. Aromatisk vin med mye frisk frukt karakter, og noe bærpreg. Dette går over i en lang flott finish, med preg av tobakk, kaffe og sjokolade i ettersmaken.
Annet: I motsetning til fjoråret 1998 (El Nino) er dette et år preget av tørt og varmt vær, med mye sol. Innhøstingen ble fremskyndet med 2 uker. Med optimale forhold, ble dette en super årgang.
WineSpectator: 92p
 
(2000-årgang - ikke i salg - ca kr.300,00)
Beskrivelse presenteres på smakingen. Vinen er ennå ikke lansert.
 
 

Smakingen er nå avholdt.

Tid: 22. januar 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Kommunenes Hus,
Haakon VIIs gt. 9, 0161 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 220104. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 17.01.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her