Vinsmaking 22. januar - Smak Chiles kanskje beste vin i mange årganger

Bli med på en unik mulighet til å smake en rekke årganger av en av Chiles desidert beste og mest prestisjefylte rødviner; Don Melchor fra Concha y Toro. Hele seks årganger tilbake til 1988 vil vise deg denne fabelaktige vinens styrke. Denne smakingen må d
Redaksjonen
12 Januar 2004 - 09:59

Concha y Toro tilhører ikke en av Chiles nye og fremadstormende vinprodusenter. Vi må faktisk helt tilbake til 1883 da Don Melchor de Concha y Toro og hans kone, Dona Emiliana Subercasaux brakte med seg noble vinstokker fra Bordeaux og etablerte et av Chiles største og viktigste vinhus - Concha y Toro. Lokalisert i Maipodalen, beskyttet av Andesfjellene og Stillehavet, gir dette ideelle klimatiske forhold for vindyrking, og det var her Don Melchor plantet sin første vinstokk.

Historien videre:
I 1891 setter Don Melchor ut et rykte blant sine til tider svært tørste arbeidere; Djevelen selv holdt til i vinkjelleren hvor de beste vinene ble oppbevart. Dette satte en støkk i arbeiderne, og Don Melchor fikk ha vinen sin i fred. Legenden ga navnet til Conchas mest kjente vin; Casillero del Diablo

Concha y Toro har vokst kontinuerlig over det siste århundret, med stadige moderniseringer og tilføring av ny teknologi. Filosofien er at så lenge jorden produserer druer, er det opp til vinmakeren å lage vinen. Vinmakeren jobber tett med agronomene, og de behandler hver rad i vinmarken individuelt. Dette for å oppnå optimalt resultat fra hver vinstokk. Vinmarkene er delt opp i sub-sektorer, alt etter ulikheter i de mikroklimatiske forholdene. Hver sektor blir videre behandlet i kjellerne hvor det benyttes kun franske eikefat til lagring.

I 1987 blir den førte årgangen av Don Melchor lansert. Concha ønsket å lage en vin i verdensklasse, for å konkurrere med Premium wines. Et flaggskip som forteller konsumentene at Chile er et land som i aller høyeste grad også kan produsere viner av høy kvalitet. Vinen har høstet fantastiske omtaler i internasjonal presse.

I 1997 inngås et samarbeid med Baron Phillippe de Rothschild, et samarbeid som tar sikte på å utvikle en vin med samme kvalitetsstandard som de franske Grand Cru Classe-vinene. Det er utvilsomt det mest ambisiøse prosjektet i Chilensk vinhistorie. Dette samarbeidet resulterte i vinen Almaviva.

Det er Paul Konar og Ramon Jacob, begge eksportsjefer hos Concha y Toro, som for anledningen kommer til Norge.

Smakingen er nå avholdt.

Følgende viner skal smakes:
Alkohol: 13,5%
Vinmark: Puente Alto
Druetyper: 100 % Cabernet Sauvignon, innhøsting for hånd
Vinifikasjon: Tradisjonell vinifikasjon, ca 15 dagers gjæring. 12 md lagring på franske eikefat.
 
(1989-årgang - ikke i salg - ca kr. 290,00)
Beskrivelse: Rød-oransje farge. Svært attraktive aromaer av røde plommer, solbær. Noe mentol i duftbildet kombinert med vanilje og delikat eikepreg. Elegant og kompleks med myk avslutning.
Annet: Året hadde i snitt en høyere temperatur enn vanlig, som bidro til at druene var godt modne, og gir en flott dybde og struktur til vinen.
WineSpectator: 86p
 
(1991-årgang - ikke i salg - ca kr. 330,00)
Beskrivelse: Mørk rød farge. Modne aromaer av sjokolade, rosiner, tobakk. Godt integrert vanilje og eikepreg. Vinen har stor finesse og kompleksitet, den er kraftig i anslaget, har modne tanniner som gir fylde og struktur.
Annet: Ideelt år klimatisk sett, noe lavere temperatur enn de tre foregående år, men gir en stor vin med bra kraft og fylde.
WineSpectator: 87p
 
(1997-årgang - ikke i salg - ca kr. 360,00)
Beskrivelse: Dyp ruby farge. Aromaer av røde plommer, solbær, sjokolade og tobakk. Godt integrert vanilje og eikepreg. Fyldig og elegant vin med modne tanniner. Den er bestemt og kraftfull.
Annet: Sesongen ga et balansert klima, som gir uttrykk for svært gode tanniner og modenhet.
WineSpectator: 90p
 
(1998-årgang - i salg - kr. 289,00)
Beskrivelse: Dyp ruby farge. Aromaer av røde plommer, solbær, sjokolade , noe pepper. Godt integrert vanilje og eikepreg. Flott harmoni og finesse, modne tanniner. Vinen har stor konsentrasjon og karakter.
Annet: Pga "El Nino" fenomenet, ble sesongen preget av mye regn, lave temperaturer og lite sol. Innhøstingen ble gjort senere enn normalt, hvilket var en stor utfordring. Vinmakeren og hans team plukket subparsel for subparsel. Tidspunkt ble satt ekslusivt ut i fra smak. Det eneste som betydde noe var den fysiske modenheten i druene. Stor utfordring var det også og beholde aromaer i gjæringsprosessen, som ble mye lenger enn normal. Men takket være svært bra arbeid, oppnådde man nok en optimal kvalitet på druene.
WineSpectator: 89p
 
(1999-årgang - ikke i salg - ca kr. 300,00)
Beskrivelse: Mørk ruby farge. Aromatisk vin med mye frisk frukt karakter, og noe bærpreg. Dette går over i en lang flott finish, med preg av tobakk, kaffe og sjokolade i ettersmaken.
Annet: I motsetning til fjoråret 1998 (El Nino) er dette et år preget av tørt og varmt vær, med mye sol. Innhøstingen ble fremskyndet med 2 uker. Med optimale forhold, ble dette en super årgang.
WineSpectator: 92p
 
(2000-årgang - ikke i salg - ca kr.300,00)
Beskrivelse presenteres på smakingen. Vinen er ennå ikke lansert.
 
 

Smakingen er nå avholdt.

Tid: 22. januar 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Kommunenes Hus,
Haakon VIIs gt. 9, 0161 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 220104. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 17.01.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her