VM-tittel i 2001?

I Norge har vi en egen evne til å gjøre konkurranseidrett ut av det meste. Ikke minst innen det som er relatert til mat og drikke. Baristaene er også med etter at Robert Thoresen på Java Espressobar i Oslo stakk av med VM-gullet sist høst.
Redaksjonen
16 Mars 2001 - 02:00

NM for baristaer har vært arrangert tre år på rad med mellom 5 og 100 deltakere. I 1999 ble det for første gang arrangert Nordisk mesterskap med Robert Thoresen fra Java Espressobar som sikker vinner. Det påfølgende år var konkurransen knivskarp med Robert Thoresen og Tim Wendelboe fra Stockfleth i Oslo "neck to neck" i finalen. Thoresen ble vinner og derved finalist i det første verdensmesterskap for baristaer i Monte Carlo arrangert av Speciality Coffee Association of Europe (SCEA).

Norsk VM suksess
Robert Thoresen med støtteapparat inntok espressomaskinene i det nye Grimaldi-senteret i oktober 2000 - sammen med deltakere fra 16 land. Han tok seg til finalen i følge med Baristaer fra Bosnia, Italia, Island, Danmark og Australia.

På selve finaledagen var Robert best når det gjelder og fikk topp karakter i alle disipliner, teknikk, smak, visuelt inntrykk, og sist, men ikke minst, evnen til å kommunisere med sitt publikum. Nettopp slik en barista skal framstå daglig ved sin espressomaskin overfor sine kunder også på St. Hanshaugen. Plassene videre på pallen ble rent nordiske med Island og Danmark som nummer to og tre. At en italiener og ubestridt favoritt havnet på 5. plass, var selvfølgelig med på å sukre cappuccinoen ekstra for de nordiske deltakerne. At vinneren brukte en norskprodusert espresso med vinnerkaffe fra gourmetkaffeauksjonen i Brasil og Indisk Monsooned Malabar som hovedkomponent, var også med på å styrke den norske selvfølelsen.

Topp gir bredde
Det er liten tvil om at baristamesterskapet har vært med på å gi en solid faglig stimulans i det norske kaffebarmiljøet, og når 2001-vinneren nå skal kåres må det i disse dager hele 9 regionale uttakingskonkurranser til før finalistene kan møtes i Trondheim 17. mars. Da blir det avgjort hvem som skal representere Norge i verdensmesterskapet i Miami like etter påske. Hvem som enn vinner skal det ikke være noe å si på støtteapparatet, for i vinter er det etablert et eget norsk landslag for baristaer. Laget som teller 10 medlemmer skal dels stå for opplæring av nye rekrutter til faget, dels delta i oppvisninger og på messer. De skal også stimulere til økt faglig nivå på kaffebarene. I Miami skal også deler av laget stå for selve arrangementet..

VM 2002 til Norge
Kanskje ikke rå rart siden fagmiljøet blomstrer og bredden er stor. Nøyaktig hvordan SCAE i Norge skal gripe dette helt an er fremdeles usikkert, men VM i baristakunst blir det i juni 2002. Så da er det bare å legge seg i trening og melde seg på i konkurransen. Det er både faglig stimulerende og god underholdning - dessuten er dette den eneste gang hvor doping (kun koffein) ikke er forbudt, men faktisk anbefalt.

Tekst: Alf Kramer
Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her