Whisky til 47.699 kroner

Har du fire-fem titusener du ikke vet hva du skal bruke til, bør du investere i landets dyreste brennevinsflaske: Bowmore 1955 40 år gammel Single Islay Malt er tappet i et antall av 306 flasker, håndblåste, selvsagt. Prisen er vanvittig, kroner 47.699.

Og gjenspeiler i mindre grad kvaliteten enn den ekstreme knapphet det er på riktig gammel maltwhisky. Er den god? Etter å ha smakt en 21 år gammel Bowmore er vi ikke i tvil. Har du ikke råd til den eldste, er denne et utmerket alternativ når den kommer til landet, trolig senere i år. Ellers kan du jo godt nøye deg med Bowmore 12 år gammel, som er svært elegant (kroner 371,90, v.nr. 7614, bestillingsutvalget).
Glede i maltwhiskyleiren
Nå er hele Classic Malt-serien tilgjengelig gjennom Vinmonopolets basisutvalg! Cragganmore 12 år fra Speyside, Glenkinchie 10 år fra Lowland, Oban 14 år fra West Highland, Dalwhinnie 15 år fra Northern Highland, Talisker 10 år fra Skye samt Lagavulin 16 år fra Islay. De to siste tilhører det aller beste fra Skottland. Alle maltwhiskyene er for øvrig testet av Apéritifs panel og finnes i Pollisten
 
Annet Whiskystoff
Apéritif store test av maltwhisky
Individualistens whisky; Springbank Elsket eller hatet; Laphroaig Dette er maltwhisky Whiskyregioner og kjente merker Whiskey med e
Kultwhiskey
 
Heller du til en straight bourbon i stedet for skottenes stolte malts, er Maker’s Mark og Rebel Yell nå tilgjengelig i polets testsortiment (kun 18 butikker listefører varene, men de kan bestilles i alle utsalg). Boubon whiskey kjennetegnes av et intenst, søtlig vaniljepreg som skriver seg fra eikesorten og den kraftige toastingen av fatene. De fleste malt whiskys lagres i nettopp brukte bourbonfat som kun kan brukes én gang (ca to år) til det opprinnelige formålet i følge amerikansk lov. Maker’s Mark er den kraftigste av de to, og kvalitetsmessig den beste. Prisen er derfor også høyere kr 390 (v.nr. 7395) mot kr 335 (v.nr. 7521) for Rebel Yell.
 
Cognacnytt
 
Cognac er en av vinnerne på brennevinsfronten med en vekst på rundt 10 prosent i perioden januar til november 1997. Det norskættede cognachuset Bache-Gabrielsen er en av storselgerne etter Arcus Produkters Bonaparte-serie, for øvrig også produsert av en norsk familie. På tredje plass kommer en tredje nordmann, nemlig Larsen. Førstnevnte har hatt stor suksess med sin Tre Kors og XO. Fra januar finnes også en spesialblanding, Kontoret Fine Champagne, oppkalt etter Kontoret Bar & Restaurant i Trondheim hvis eiere, Roar Hildonen og Bård Koen, har stått for cuvéen. Den er en blanding av cognacer fra områdets to beste appellasjoner, Grande og Petite Champagne, med minst 50 prosent av den første. Alder er 12 til 20 år. Resepten forvares med like stor grad av sikkerhet hos Bache-Gabrielsen i Cognac.
 
I følge Adresseavisen er det en sjelden mulighet Kontoret Bar & Restaurant, som for øvrig opererer med et meget bredt utvalg cognac, har fått til å skape sitt eget merke, som samtidig selges gjennom Vinmonopolet. Den er å finne i bestillingsutvalget til kroner 389,90 (v.nr. 34884). Trøndelag sammen med de tre nordligste fylkene er viktigste marked for Bache-Gabrielsen som selger halvparten av de rundt 350.000 flasker av Tre Kors som omsettes i Norge i denne landsdelen.
 
Bache-Gabrielsens XO som solgte hele 120.00 flasker i fjor, har siden starten vært rimeligste kjøp i sin kategori. Men ikke nå lenger. Maison Fransac er en liten produsent hvos XO-cognac koster 403,10 kroner (v.nr. 30282, best.utv). En tiltalende XO for den som er ute etter en fyldig cognac med passe mengde sødme og bra karakter. Fransac er dessuten representert med VS, VSOP samt to årgangscognacer: 1970 og 1942, sistnevnte til henholdsvis kroner 808 (30283) og kroner 1.143 (30284).
Tre Kors Bache-Gabrielsen
Det norske eventyret i Cognac Cognac:Bland den med vann
 

 
Larsen satser mye på spesialemballasje. Hvem har ikke sett vikingskipene i utallige farger og materialer. Siste nytt er klokkeformede, håndlagede flasker med tre ulike vikingmotiver. Innholdet (50 cl) er en blanding av cognacer de fire viktigste regionene. Flaskene er kun til salgs i tax free-butikker og vil koste rundt 130 dollar.
 
Langt mer tilgjengelig er Hardy’s Red Corner VS, landets rimeligste cognac, til kroner 309,30 (v.nr. 13020). Dette er unge saker, 3-4 års fatlagring, mens minimum for VS-kategorien er 30 måneder. Cognacene kommer fra Fins Bois og Borderies, områder som modner langt raskere enn de mer komplekse Champagne-appellasjonene. Red Corner har fått sitt navn fra etiketten hvor øvre høyre hjørne er brettet, etter frasnk tradisjon et tegn på vennskap. Hardy er representert med flere blends i Norge, blant annet landets dyreste, eksklusive Perfection til kroner 23.733 (v.nr. 7800).
 
Fylt viking med sverd

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen