Yrkesfaglig VM

Norge har et yrkeslandslag med 20 unge norske yrkesutøvere skal i fire dager kjempe mot jevnaldrende i World Skills Competiton eller Yrkes-OL.
Redaksjonen
12 Mai 2005 - 01:00

Den 26.-29. mai i Helsinki konkurrerer 20 nordmenn under 23 år i sine respektive yrkesfag mot kolleger fra hele verden. World Skills Competition heter verdensmesterskapet i yrkesfag som er en beintøff konkurranse over fire dager med mange oppgaver som skal løses - både som er kjente og ukjente på forhånd. For mat- og drikkefagene er det Heidi E. Ravneng, kokk på Mathuset Solvold, Pål S. Tønnesen, servitør på Hotel Continental og Gudrun J. Eikeland, konditor på Naustdal Dampbakeri. Oppgavene som skal løses er vidt forskjellige.

Blant annet skal Pål presentere en egenkomponert alkoholfri drink, transjere, flambere, lage salat à la minute og servere. Alt foregår i fire ulike restaurantkonspeter. Heidi skal komponere en fireretter etter en forhåndsbestemt mal som også skal tilberedes. Dessuten forberede et koldtbord og en tre retters meny som skal lages helt fra grunnen. Gudrun skal gjennom sukker- og sjokoladearbeid, petit fours og annet søtt.

Hoveddommer for kokk er Svein Magnus Gjønvik. Dorrit Vigsø og Ole Johan Berntsen er meddommere for henholdsvis servitør og konditor. I tiden før konkurransen har de fungert som mentorer for de norske kandidatene. World Skills Competition nyter enorm prestisje i andre land, i Helsinki forventes det 200.000 besøkende og et enormt oppbud av presse fra hele verden.

Her til lands forbigås konkurransen stort sett i stillhet. Og det til tross for at Norge har hevdet seg rimelig godt med i alt 5 gull, 2 sølv og 4 bronse i mekatronikk, frisørfag, elektrofag, blomsterdekoratør, servitørfag og bilfag. Den siste gode plasseringen i mat- og drikkeklassen var Robert Lie som tok en fjerdeplass i 2001 i Korea. Medaljeplass har Norge imidlertid kun fått en gang da Arve Kristiansen tok servitørbronse i 1995.

Her kan du lese mer: www.skillsnorway.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her