Roastbiff er manges favoritt enten som enkeltstående rett kombinert med salat eller som en del av et koldtbord. Slik lager du og tilbedrer du den.
Oppskrifter for festmenyen
Mat er en sentral del av feiringer over hele verden, ofte også den aller viktigste. Det behøver ikke alltid være det mest avanserte, bare noe som smaker godt og et måltid som kan samle mennesker. God mat og godt drikke er en sentral del av feiringer i alle kulturer.
I Norge er det ofte koldtbord til mange feiringer. Om det er konfirmasjon, barnedåp, bryllup, sommeravslutninger, bursdager eller 17. mai. Det er ikke alltid «koldt» heller, men en samling av varme og kalde retter.
Ofte finner vi igjen klassikere som røkelaks, eggerøre, roastbeef og potetsalat. De siste årene har det spanske fenomenet tapas sneket seg inn, og mange ganger ser vi en kombinasjon av spansk tapas og norsk koldtbord. Spekemat i alle varianter, om den er norsk, spansk eller italiensk er også vanlig å finne på koldtbordet.
Italiensk Anti Pasti er også god inspirasjon til festbordet, med caprese som et godt eksempel. Også den italienske focacciaen har en sentral plass på mange feiringer. Det er også lett å la seg inspirere av meze fra midtøsten til koldtbordet, spesielt hvis det er behov for vegetarmat.
Til disse festbordene er det også vanlig at man har med en rett hver, og det blir kanskje viktigere og viktigere å finne på noe mer utradisjonelt og spennende. Det er også mye inspirasjon og hente i det asiatiske kjøkkenet.
Det er også blitt vanligere med en tre- fire- eller femretters meny til slike selskaper, spesielt hvis det er litt ta
ler, og man ønsker en litt mer formell setting. Her er det mange som da ønsker å imponere litt, og dette blir en langt mer krevende jobb for den som arrangerer hvis du ikke får tak i litt ekstra hjelp.
Et godt tips er å fokusere på norske råvarer i sesong. Det er masse deilig fisk og skalldyr på vinteren, flotte grønnsaker på vår og sommer, nydelig frukt og bær på sensommeren og masse godt kjøtt på høsten.
En enklere løsning som er perfekt for feiringer med mange, er gryteretter. Enkelt å lage i forveien, slik at du kan være mest mulig til stede på festen selv. En annen enkel løsning er å fyre opp grillen og lage kaldt tilbehør på forhånd.
Det søte er også en viktig tradisjon i festlige anledninger, og en stor norsk tradisjon er kakebordet. Utallige varianter av kaker, lefser og gjærbakst dukker opp på disse bordene ofte laget av familien selv. Her finner du alt fra bløtkake, marsipankake, gulrotkake og sjokoladekake til kringle, iskake og pavlova.
-
20 minutter
-
5 minutter
-
1 time 40 minutter
Liker du den klassiske Pavlovaen med deilig krem og friske bær best Her er oppskriften den i ekstra stor størrelse. Det er perfekt når du skal servere til mange.
-
4 timer 30 minutter
Ostekake med gelélokk smaker fantastisk godt. Riktig nok tar det en del tid å lage den, men det har du igjen for.
-
5 minutter
-
2 timer
Dette er en av de lekreste kjøttgrytene som finnes. Høst lovord med denne oppskriften på den klassiske franske gryteretten à la Burgund, Boeuf bourguignon.