Appelsin-bavaroise med mangoplomme og karamellisert brioche
Foto: Eva Brænd

Appelsin-bavaroise med mangoplomme og karamellisert brioche

Fremgangsmåte

Appelsinbavaroise:
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter.
Varm appelsinjuice til kokepunktet.
Visp eggeplommer og sukker lett sammen.
Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.
Finn frem en bolle og en sil.
Hell så sausen tilbake i kjelen. Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott.
Når blandingen har tyknet (84-85 °C), skal den siles over i bollen.
Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg med vaniljesausen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann og isbiter.
Det er viktig å røre i sausen med jevne mellomrom (hvert 10. minutt) til den blir kald (23-25 °C). Dette for å unngå at gelatinen klumper seg.
Pisk fløten til krem, og vend den inn i sausen når sausen er blitt romtemperert. Sett til avkjøling i kjøleskap til den stivner.
Mango"plomme":
Bland 125 g vann med algin og visp det godt sammen. Kok opp og avkjøl. Bland med mangopuréen. Bland 500 g vann med calic og rør det godt sammen. Bruk en ss skje og legg forsiktig mangopuré i vannet med calic. Når alginen i mangopuréen kommer i kontakt med calicen i vannet, dannes det en tynn hinne som gjør at den blir fast utenpå og flytende inni, som en eggeplomme. La plommene ligge 2- 3 minutter i det caliske vannet før de forsiktig løftes opp med en hullsleiv og legges over i en bolle med kaldt vann. Dette for å vaske bort saltsmaken som er i det caliske vannet. Disse plommene må lages rett før servering.
Karamellisert brioche:
Stek stolpene i sukker og smør til de blir gylne. Avkjøl.
Fyll bavaroisen i en sprøytepose og sprøyt den i kopper. Legg på en mangoplomme og server med brioche.

Sendt inn av Sverre Sætre

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

60 år gammel vin til knallpris
+
Godbiter i pollisten

60 år gammel vin til knallpris

Denne godbiten koster bare 498 kroner – perfekt som gave eller til deg selv på julaften - om du klarer å holde deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinmesse: Få med deg en rekke viner fra Portugal – et av de mest spennende vinlandene
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 30. oktober i Oslo

Vinmesse: Få med deg en rekke viner fra Portugal – et av de mest spennende vinlandene

Bli med på en eksklusiv vinmesse den 30. oktober, arrangert i samarbeid med Bona Fide Wines & Belmonte Wine Co. Unik mulighet til å møte og smake vinene til ti av Portugals fremste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rimelig vinho verde slik du aldri har smakt den
+
Ukens vin

Rimelig vinho verde slik du aldri har smakt den

Quinta da Santiago er en ny og spennende aktør innen Vinho verde som lager viner med karakter også i den rimeligere prisklassen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her