Bestemors fiskegrateng slik Lars Barmen vil ha den

Her får du den kjente kokken Lars Barmens oppskrift på den tradisjonsrike retten.

Ingredienser

Mel
Smør
Melk
Makaroni
Hvit fisk
Muskat
Purre
Egg
Strøkavring

Fremgangsmåte

Du begynner med å lage en hvit saus av mel, smør og melk. Så koker du makaroni på vanlig måte. Ikke la den avkjøle i vann når den er ferdig, da suger den bare til seg vannet og det er helt feil. Bruk heller litt olje eller smør, da vil den ikke klebe.

Så kutter du fisken i terninger, som du har kokt ferdig på forhånd. Rester etter fiskemiddagen egner seg ypperlig. Bland den inn i sausen sammen med litt revet muskat, og gjerne litt purreløk som også har fått koke litt på forhånd.
Så er vi kommet fram til den store finalen.


Eggehviten
Det er her mange tror at de må dra fram kjøkkenmaskinen og virkelig jobbe for å få den fine skorpen på gratengen. Den gang ei, du skiller eggene og har plommene i sausen. Eggehviten pisker du i vanlig bolle.

- Selv skal jeg påta meg å få eggehviten stiv på fire minutter, sier Lars Barmen og røper trylletrikset sitt; en klype salt!

Saltet skjærer gjennom bindestoffet i eggehviten og gjør at den stivner fortere.
Så heller du sausen med fisken i porsjonsformene, legger den stivpiskede eggehviten som et lokk over, og strør kavring på toppen.

Inn i ovnen på 150 grader og etter et kvarter kan du ta ut verdens deiligste fiskegrateng.

Server den gjerne med kokte poteter, press en halv appelsin over revne gulrøtter og du har en deilig salat. Litt smeltet smør setter prikken over i'en. 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Anne Sofie Portaas

Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her