Grytebrød

Grytebrød

Fremgangsmåte

Grytebrød – ikke eltefritt brød altså. Helt vanlig fremgangsmåte på brødlaging altså – blanding – elting – hviling – steking – bare at brødet blir stekt i en oppvarmet gryte på høy temperatur.

Resultatet blir strålende – sprø skorpe, ‘butikk’ utseende og god smak. Utgangspunktet for oppskriften er nesten den samme for det originale eltefriebrødet som figurerer så sterkt her på Mat på Bordet (og er evig populær) tilsatt havrekli og chiafrø.

Vi kan gjerne late som om 2 ss chiafrø i ett stort brød vil gi helsegevinster, men troa har jeg ikke. Har du ikke chiafrø er det ikke noe problem å bare hoppe over det – eller kanskje ersatte med noe annet frø – sesamfrø for eksempel.

Bland hvetemel, havrekli, chiafrø, tørrgjær og salt i en bolle.  Tilsett vann og rør til deigen kommer sammen. Elt deigen smidig. Jeg bruker kjøkkenmaskin for å blande og elte deigen – det tar ca. 10 minutter.

Deigen vil kanskje være litt klissete. Dekk deigen til og la den heve til det dobbelte.

Hell deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd litt mel på. Elt deigen lett og form den til ett rundt brød. Dekk deigen til igjen og la den hvile en times tid.

Sett en ovnsfast gryte med lokk (jeg bruker en støpejernsgryte med en diameter på 24cm) i ovnen og forvarm ovnen (og gryta) til 250C.

Når brødet har hvilt og ovnen/gryta har riktig temperatur vippes brøddeigen opp i den varme gryta mec hjelp av bakepapiret. Deigen vil da ligge oppned i gryta. Sett på lokk, sett gryta i ovnen og stek i 30 minutter.

Sett temperaturen ned til 200c, fjern lokket på gryta og stek i 15 minutter til.

Hell brødet over på en brødrist og la det avkjøle.

Om ikke brødet skal spises med det samme kan den gjerne fryses (la den avkjøle helt før du setter den i frysen). Jeg liker å skjære brødet opp i skiver før jeg fryser den. Skivene kan raskt tines ved å legge de i brødristeren.

Sendt inn av

Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her