Klippfisk med grønn saus

Ingredienser

4 pers
900 g ferdig utvannet klippfisk
3-4 ss hvitvinseddik
olje

Dressing:
1 stor løk
1 bunt persille
6 ss olje
2 ss sitronsaft
pepper
salt

Fremgangsmåte

Skjær fisken i passe store porsjonsstykker. Gi dem et oppkok i rikelig, usaltet vann og fjern eventuelt skinn og ben. Ta fiskestykkene opp og tørk dem godt. Vend dem i hvetemel. Varm opp oljen og stek dem gyldenbrune. Ta stekepannen fra varmen og drypp eddiken over fiskestykkene. La fisken ligge i pannen i ca. 5 minutter. Imens lager du dressingen. Finhakk løken og persillen og bland dette med olje og sitronsaft. Smak til med salt og nykvernet pepper. Bland godt. Legg så fiskestykkene på et fat og hell løkdressingen over. Server retten med poteter og eventuelt brød.

Slik behandler du klippfisk
Klippfisk lages ved at fisken først hodekappes, sløyes og at ryggbenet fjernes. Fisken legges så i salt i tre uker. Deretter vaskes og renses den ytterligere før den saltes igjen og tilslutt tørkes. I gamle dager skjedde tørkingen ute på "kleppfeskbergan". I dag skjer det i moderne, varmlufts tørkeanlegg.

Klippfisk skal lagres tørt ved +2-5 °C og har en holdbarhet på mange måneder ved denne temperaturen.

Hvis du har en hel fisk, bør skinnet fjernes før utvanning. Fisken skjæres opp i relativt små skiver og legges i kaldt vann som skiftes ut flere ganger. Utvanningen tar to til tre døgn. Fisk som skal stekes trenger lengre utvanning enn den som skal kokes. Før tilberedning fjernes alle ben og eventuelt skinn. Klippfisk skal trekke i kun 5 til 15 minutter avhengig av fiskestykkenes tykkelse.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
By på ekte norsk kraftkost på søndag
Dagens rett
Sosekjøtt med mørk kjøttkraft

By på ekte norsk kraftkost på søndag

Sosekjøtt betyr rett og slett kjøtt i saus, og er en tradisjon som gjenfinnes i mange deler av vårt langstrakte land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en klassisk fiskemiddag denne helgen
Dagens rett
Dampet breiflabb med spinat og kremsaus

Lag en klassisk fiskemiddag denne helgen

Breiflabb spiller hovedrollen, men får god drahjelp av kremet saus og spinat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

French Martini kan bli den nye amaretto sour
Ukens drink
French Martini

French Martini kan bli den nye amaretto sour

Den kombinerer sødme, fruktighet og alkohol på samme måte som folkefavoritten amaretto sour.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her