LAMMEGRYTE MED RØDVIN

Ingredienser
800 g lammekjøtt med bein, nakke eller skank
2 ss hvetemel
2 ss smør
4 sjalottløk, delt i 2
4- 10 fedd hvitløk
1 purre, skåret i skiver
2 gulrøtter
eventuelt 150 g sellerirot, pastinakk eller
persillerot
10 pepperkorn
2 laurbærblad
2 nellikspiker
1 flaske rødvin
salt
eventuelt mer urter

Fremgangsmåte

Vend kjøttet i mel. Varm smør i ei gryte og brun kjøttet. Ha i løk og stek i to minutter. Ha i resten av ingrediensene. Hvis du har lyst på litt friskere smak, kan du ta vare på litt av grønnsakene og ha dem i mot slutten. La koke i to til tre timer, til kjøttet er så mørt at det holder på å falle fra hverandre. Hvis sausen fortsatt er tynn, skru opp varmen litt og kok inn til den er tyktflytende. Smak til med salt og mer urter.

Dette er en gryterett som er større og kraftigere enn en coq au vin, samtidig som det ikke er like mye styr å lage den - ettersom det ikke finnes absolutte regler for hvordan man skal gjøre det og franskmenn ikke kan komme og si at du har gjort noe galt.

Jeg bruker billige nakkestykker av lam. Du kan også bruke lammeskank eller til og med oksehaler - men da er det kanskje lurt å kalle den noe annet enn lammegryte. Kjøttet bør ha bein, for det gir fra seg mye god smak. Hvis ikke, må du ha i litt buljongpulver.

Dette er en rett som tar tid, men som ellers ikke krever mye oppmerksomhet fra kokken. Den er best dagen etter, så på den måten er den ganske lettvint.

Her er det lurt å bruke en stor og kraftig vin, men ikke nødvendigvis en dyr og fin en. Jeg vil anbefale en australsk eller sørafrikansk Shiraz, selv om jeg innrømmer at jeg stort sett bruker den vinen som jeg tror jeg vil savne minst av det jeg har for hånda.

Server med potetmos eller en blanding av potet og sellerirot, kålrot eller søtpotet.

Sendt inn av Lars Johnsen

Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her