1 stk lammelår (ca 1,5 kg) - sørg for at slakteren har fjernet nøkkelbeinet
1 bt timian
1 bt persille
2 ss smør
1 stk hvitløk
salt
nykvernet sort pepper
Mintgelé
5 pl gelatin
1 bt mynte
1 stk sjalottløk
1 ss sukker
litt hvit portvin
litt vann
litt limejuice
isbiter
Fløtegratinerte poteter
1,2 kg potet
2 fd hvitløk
2 stk sjalottløk
5 dl fløtemelk
god ost til gratinering
litt timian
salt
nykvernet sort pepper
Fremgangsmåte
Vi starter med låret. Puss det fritt for sener og stempel. Rut overflaten forsiktig med kniv og gni låret godt inn med salt og nykvernet pepper. Lag en lomme inne med beinet. Stikk masse persille, timian og hvitløksfedd inn langs lårbeinet. Brun låret i smør i en stor stekepanne til det blir brunt og sprøtt. Legg det over i en langpanne og stek det videre i ovn på 200 C i ca 30 min eller til det når en kjernetemperatur på 60 C (bruk steketermometer). La kjøttet hvile 20 min før du skjærer det opp for servering.
Så er det mintgeleen. Fres finhakket sjalottløk med sukker i en panne. Tilsett litt hvit portvin og vann. Ha laken sammen med isbiter i en blender. Ha også oppi mynten og limejuicen. Bløt gelatinen i varmt vann og kjør så i blenderen med resten ingrediensene. Geleen settes til avkjøling i kjøleskapet til den stivner.
Skrell potetene og kutt dem i tynne skiver på ca 2 mm. Kok opp fløtemelk (fløte og melk blandet fifty/fifty) med finsnittet sjalottløk, hvitløk og litt finhakket timian. Ha oppi potetene og gi dette et raskt oppkok. Hell denne massen i en ildfast form eller langpanne og dryss god (vellagret og smakskraftig) ost på toppen. Stek dette i ovn på 200 C i ca 30 min og gratiner på slutten med litt grillvarme så osten blir sprø og god.
Sett det ferdige lammelåret inn i ovnen med potetene de siste 5 min.
Skjær opp lammet i skiver og anrett med poteter og mintgelé. Pynt med timian på toppen.
To stjerner i en sveip og det 10 uker etter åpning, er noe som er de færreste forunt, men så er da også Kristian Baumanns Koan en restaurant ulik alle andre.
Bli med på en sommerkveld fylt med 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!
Sool er koreansk risvin og altså ikke sake. Emilie Yung som står bak Yununga Brewery i København bruker de beste koreanske tradisjonene når hun brygger sin sool, og er nå klar for å eksperimentere mer.