Lammelår

Ingredienser
1 stk lammelår (ca 1,5 kg) - sørg for at slakteren har fjernet nøkkelbeinet
1 bt timian
1 bt persille
2 ss smør
1 stk hvitløk
salt
nykvernet sort pepper

Mintgelé
5 pl gelatin
1 bt mynte
1 stk sjalottløk
1 ss sukker
litt hvit portvin
litt vann
litt limejuice
isbiter

Fløtegratinerte poteter
1,2 kg potet
2 fd hvitløk
2 stk sjalottløk
5 dl fløtemelk
god ost til gratinering
litt timian
salt
nykvernet sort pepper

Fremgangsmåte

Vi starter med låret. Puss det fritt for sener og stempel. Rut overflaten forsiktig med kniv og gni låret godt inn med salt og nykvernet pepper. Lag en lomme inne med beinet. Stikk masse persille, timian og hvitløksfedd inn langs lårbeinet. Brun låret i smør i en stor stekepanne til det blir brunt og sprøtt. Legg det over i en langpanne og stek det videre i ovn på 200 C i ca 30 min eller til det når en kjernetemperatur på 60 C (bruk steketermometer). La kjøttet hvile 20 min før du skjærer det opp for servering.

Så er det mintgeleen. Fres finhakket sjalottløk med sukker i en panne. Tilsett litt hvit portvin og vann. Ha laken sammen med isbiter i en blender. Ha også oppi mynten og limejuicen. Bløt gelatinen i varmt vann og kjør så i blenderen med resten ingrediensene. Geleen settes til avkjøling i kjøleskapet til den stivner.

Skrell potetene og kutt dem i tynne skiver på ca 2 mm. Kok opp fløtemelk (fløte og melk blandet fifty/fifty) med finsnittet sjalottløk, hvitløk og litt finhakket timian. Ha oppi potetene og gi dette et raskt oppkok. Hell denne massen i en ildfast form eller langpanne og dryss god (vellagret og smakskraftig) ost på toppen. Stek dette i ovn på 200 C i ca 30 min og gratiner på slutten med litt grillvarme så osten blir sprø og god.

Sett det ferdige lammelåret inn i ovnen med potetene de siste 5 min.

Skjær opp lammet i skiver og anrett med poteter og mintgelé. Pynt med timian på toppen.

Sendt inn av Harry Inge Berntsen

Forsiden akkurat nå
Leskende sommerlig rødvin fra Paradis-dalen
+
Ukens vin

Leskende sommerlig rødvin fra Paradis-dalen

Den heter i tillegg tørst på fransk, så da skjønner du lett hvor vi skal hen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

** i København: Koan er et koreansk mattempel med dansk vri
+

** i København: Koan er et koreansk mattempel med dansk vri

To stjerner i en sveip og det 10 uker etter åpning, er noe som er de færreste forunt, men så er da også Kristian Baumanns Koan en restaurant ulik alle andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Silvaner som smaker som en burgunder?
+
Godbiter i pollisten

Silvaner som smaker som en burgunder?

Ja, det er faktisk mulig, for disse silvanerne er helt annerledes enn de fleste andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Helfransk hvitvinskupp
+
Ukens vin

Helfransk hvitvinskupp

Denne hvitvinen representerer det virkelig gode ved fransk vin, og da snakker vi ikke om høy status.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak sommerens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 17. juni

Smak sommerens beste viner og finn din favoritt!

Bli med på en sommerkveld fylt med 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skal sool bli like selvfølgelig som sake eller øl
+

Slik skal sool bli like selvfølgelig som sake eller øl

Sool er koreansk risvin og altså ikke sake. Emilie Yung som står bak Yununga Brewery i København bruker de beste koreanske tradisjonene når hun brygger sin sool, og er nå klar for å eksperimentere mer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her