Langstekt elgstek

Ingredienser
1 kg elgstek, ev. stek fra rein eller hjort
2 ss smør
salt
pepper
3 stk knust einebær
2 stk frisk timiankvist
Saus:
2 dl rødvin
2 dl viltkraft eller viltfond fra glass, ev kalvefond
1 ss brunt sukker
4 stk sjampinjonger i skiver
1 stk frisk timiankvist
1 stk laurbærblad
4 ss seterrømme
maisenna utrørt i litt kaldt vann til utjevning

Fremgangsmåte

Brun kjøttet i smør i varm panne. Legg i kvister med frisk timian og dryss over salt, pepper og knuste enebær. Legg steken i et ildfast fat og hell over stekesjy og timiankvister. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovn ved 80 °C og stek i 6-8 timer eller ved 100°C i 3-4 timer.
NB steketiden er avhengig av tykkelsen på steken! En tykk rund stek tåler lengre steketid enn en lang ”slank” stek, bruk steketermometer!

Stek til termometeret viser 65 °C for rosa kjøtt og 70 °C for gjennomstekt. Pakk steken inn i aluminiumsfolie og la den holde seg varm og hvile i ca 30 min før oppskjæring.

Saus: Får du ikke tak i kraft eller fond på glass, kan du koke din egen kraft eller bruke buljongterning. Bland sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt rømme og maisenna. Kok opp og la koke uten lokk til halv mengde. Visp inn rømme og jevn med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper.
Server med kokte eller stekte poteter og for eksempel rosenkål og staver av gulrot og sellerirot.
Rørte tyttebær smaker også godt ved siden av.

Sendt inn av Nils Petter Dæhli

Forsiden akkurat nå
By på grillet makrell med eksotisk følge
Dagens rett
Grillet makrell med ertehummus

By på grillet makrell med eksotisk følge

Vårmakrellen smaker himmelsk når det serveres rett fra grillen med dette tilbehøret. Da får den oppmerksomheten den fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik steker du andebryst perfekt
Dagens rett

Slik steker du andebryst perfekt

Vi serverer en skikkelig delikatesse denne helgen når andebryst står på menyen. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge
+
Godbiter i pollisten

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge

Cathrine Marshall er en sørafrikansk produsent som gjør tingene på sin måte, og det smaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt nytt i papp
+
Ukens vin

Knallgodt nytt i papp

For her snakker vi om solid pinot noir-kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi gin tonicen et ekstra løft med rabarbra fra hagen
Ukens drink
Gin tonic med rabarbra

Gi gin tonicen et ekstra løft med rabarbra fra hagen

En gin tonic skal være frisk og aromatisk, med rabarbrasirup og rabarbrastrimler får den enda mer av det gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre blir ikke matchen enn med denne Jura-chardonnayen
+
Mat og vin i kombinasjon

Bedre blir ikke matchen enn med denne Jura-chardonnayen

Kylling og risotto er en rett uten utløpsdato, og sammen med en nykommer av en vin, blir det ukas mat og vin-kombo.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her