Lettsaltede kalkunlår med raspeballer
Matprat.no

Lettsaltede kalkunlår med raspeballer

Ingredienser

2 kalkunlår

Saltlake:
3 l vann
4 dl salt
5 ss sukker
¾ ss salpeter (fra apotek)

Koking:
ca. 3 l vann
noen hele hvit pepper
1 gulrot
½ løk
½ purre
1 laurbærblad

Raspeballer:
2 kalde, kokte poteter
6 rå poteter
2 dl byggmel
½ dl hvetemel
1 ts salt
½ ts pepper
lettsaltet vann eller kraft til koking

Rotmos:
1 kålrot
2 gulrøtter
litt kraft
litt smør
salt og nykvernet, hvit pepper

Lys timiansaus:
1-1 ½ ss smør
2 ss hvetemel
4 dl kraft
1 ts sennep
1 dl matfløte
salt og pepper
1-2 ss hakket timian

Fremgangsmåte

Saltlaken:
Bland sammen saltlaken og la den koke noen minutter. Avkjøl.

Del kalkunlåret ved lårfestet. Legg kjøttet i laken og la det stå kaldt 2-3 dager. Pass på at kjøttet holder seg nede i laken (lett press).

Kokingen:
Skyll saltlaken av kjøttet. Kok opp vannet, ha i kjøtt, hele peppere og grovdelte grønnsaker. Vannet skal bare såvidt dekke lårene. La det koke opp og skum godt av. Lårene skal trekke i ca. 2 timer (til kjøttet løsner fra beina).

Raspeballene:
Kok opp vann eller kraft i en stor kjele. Riv potetene og bland med resten av ingrediensene. Form små baller og la dem trekke i 25-30 minutter.

Rotmosen:
Kok grønnsakene møre og mos dem. Spe med litt kraft og en klatt smør. Smak til med salt og pepper.

Timiansausen:
Ha smør og mel i en kjele og spe med kraft og fløte. La sausen koke minst 5 minutter. Smak til med sennep, salt og pepper. Dryss i hakket timian.

Før servering trekkes skinnet av lårene. Ta eventuelt vare på litt av det for å sprøsteke til pynt. Skjær kjøttet opp i pene skiver. Ved siden av timiansaus og raspeball smaker det godt med rotmos og eventuelt sennep til. Pynt med krispet lårskinn og litt frisk timian.

Tips: Kraften du får når du koker kalkunlårene egner seg godt til ertesuppe laget med rester fra lårkjøttet.

Lekre oppskrifter med kalkun

Her får du sært så gode kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her