Lettsaltede kalkunlår med raspeballer
Matprat.no

Lettsaltede kalkunlår med raspeballer

Ingredienser

2 kalkunlår

Saltlake:
3 l vann
4 dl salt
5 ss sukker
¾ ss salpeter (fra apotek)

Koking:
ca. 3 l vann
noen hele hvit pepper
1 gulrot
½ løk
½ purre
1 laurbærblad

Raspeballer:
2 kalde, kokte poteter
6 rå poteter
2 dl byggmel
½ dl hvetemel
1 ts salt
½ ts pepper
lettsaltet vann eller kraft til koking

Rotmos:
1 kålrot
2 gulrøtter
litt kraft
litt smør
salt og nykvernet, hvit pepper

Lys timiansaus:
1-1 ½ ss smør
2 ss hvetemel
4 dl kraft
1 ts sennep
1 dl matfløte
salt og pepper
1-2 ss hakket timian

Fremgangsmåte

Saltlaken:
Bland sammen saltlaken og la den koke noen minutter. Avkjøl.

Del kalkunlåret ved lårfestet. Legg kjøttet i laken og la det stå kaldt 2-3 dager. Pass på at kjøttet holder seg nede i laken (lett press).

Kokingen:
Skyll saltlaken av kjøttet. Kok opp vannet, ha i kjøtt, hele peppere og grovdelte grønnsaker. Vannet skal bare såvidt dekke lårene. La det koke opp og skum godt av. Lårene skal trekke i ca. 2 timer (til kjøttet løsner fra beina).

Raspeballene:
Kok opp vann eller kraft i en stor kjele. Riv potetene og bland med resten av ingrediensene. Form små baller og la dem trekke i 25-30 minutter.

Rotmosen:
Kok grønnsakene møre og mos dem. Spe med litt kraft og en klatt smør. Smak til med salt og pepper.

Timiansausen:
Ha smør og mel i en kjele og spe med kraft og fløte. La sausen koke minst 5 minutter. Smak til med sennep, salt og pepper. Dryss i hakket timian.

Før servering trekkes skinnet av lårene. Ta eventuelt vare på litt av det for å sprøsteke til pynt. Skjær kjøttet opp i pene skiver. Ved siden av timiansaus og raspeball smaker det godt med rotmos og eventuelt sennep til. Pynt med krispet lårskinn og litt frisk timian.

Tips: Kraften du får når du koker kalkunlårene egner seg godt til ertesuppe laget med rester fra lårkjøttet.

Lekre oppskrifter med kalkun

Her får du sært så gode kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her