Saltet lammelår

Ingredienser
SALT LAMMELÅR

Dette trenger du :

1 lammelår på ca. 3 kilo
5 l vann
1 kg salt
1 – 2 ts salpeter (for fargedannelse)
får du kjøpt på apoteket – kan sløyfes
20 g sukker - for avrunding av smaken

Fremgangsmåte

Slik gjør du :

Løs saltet sammen med sukkeret og evt salpeter opp i vannet. Legg lammelåret i et egnet kar, fyll på lake, og se til at laken dekker låret helt. Sett karet kaldt. Saltetiden avhenger av lammelårets størrelse, og du kan beregne ca. 6 dager på 3 kg lammelår og opptil 10 dager på 4 ½ - 5 kilos lammelår.

Låret skal deretter vannes ut i ca. 12 timer. Så lar du det ligge i kjøleskapet i 1 døgn, slik at saltet fordeler seg likt i hele låret.

Lammelåret kan ”kokes” i stekeovnen. Forvarm ovnen til 125 grader. Pakk låret inn i aluminiumsfolie, og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen. Spissen av temometeret må ikke berøre ben eller fett. Legg låret på rist over langpannen i bunnen av ovnen. Lammelåret er ferdig når termometeret viser 72 grader eller etter ca. 3 timer.

Lammelåret serveres varmt med kålrotstappe og poteter, eller du kan avkjøle det og bruke det til koldtbordet, da smaker det godt med litt sennepssaus til.

Sendt inn av Cecilie Lamvik

Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her