Saus til lam

Ingredienser
stekesjy
2-4 ss hvetemel (pr liter saus)
1 strøken ss spiss sennep eller sennepspulver
2 dl rødvin eller 1/2 dl solbærsirup
1/2 ss worcestershiresaus
1 ts sukker (pr liter saus)
1 ss soyasaus
litt cayennepepper
evt. hønsebuljong

Fremgangsmåte

Saus til lammestek er meget enkelt å lage. Sil av stekesjyen fra lammet over i en vid gryte; gjerne en sautépanne (vid panne med høye, loddrette vegger); er sjyen meget fet kan du godt øse den, men det skal være et godt lag fett på toppen. Dryss forsiktig to til fire spiseskjeer mel per liter (ettersom hvor tykk du vil ha sausen) med en tesil over sjyen, slik at det drysser mest mulig jevnt over fettet. La melet trekke inn i fettet i et par minutter; rør så kraftig rundt med en visp. Fettet og melet lager jevning uten klumper.

Kok opp sausen og tilsett så en strøken spiseskje spiss sennep eller en teskje sennepspulver, to deciliter rødvin eller evt. en halv deciliter solbærsirup (!), en halv spiseskje worcestershiresaus og til sist en teskje sukker per liter saus og la det koke opp. Skru ned varmen og la sausen putre fornøyd mens du gjør klar til serveringen. For den som ønsker en kraftigere smak på sausen er en spiseskje soyasaus og litt cayennepepper å anbefale.

Er det ønskelig med mere saus, kan hønsebuljong tilsettes; øk da melmengden. Unngå s.k. "Klar kjøttsuppe", denne har en altfor markert buljongsmak. Hønsebuljong er glimrende til det aller meste som klar kjøttsuppe/kjøttbuljong kan brukes til, og smaker bedre.

Sendt inn av Eirik Gallefoss

Forsiden akkurat nå
Knallgodt nytt i papp
+
Ukens vin

Knallgodt nytt i papp

For her snakker vi om solid pinot noir-kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg

Det er en sjelden godbit som venter den som setter pris på champagnens fascinerende univers av tertiæraromaer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol
+
Ukens vin

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol

Denne Franciacorta-klassikeren er oppgradert av selveste Richard Geoffroy, kjellermester for Dom Pérignon gjennom 28 år. Som også utfordrer sake-tradisjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå når tomatene blir stadig bedre, la dem spille hovedrollen som i denne salaten
Dagens rett

Nå når tomatene blir stadig bedre, la dem spille hovedrollen som i denne salaten

Midtukemiddagen kan fint være av det lette slaget, og når den er så fargerik som her, tilfredsstilles også andre sanser enn smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Genial restemat: Verdens enkleste tapas som kan varieres i det uendelige
Dagens rett
Grillet brød med tomat og hvitløk som i Spania

Genial restemat: Verdens enkleste tapas som kan varieres i det uendelige

Ekte fattigmannskost blir til den lekreste delikatesse med små grep. For denne tapasretten stammer fra en urgammel tradisjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her