Sjokolade-espresso-variasjon
Foto: Eva Brænd

Sjokolade-espresso-variasjon

Ingredienser
Brownies:
250 g sjokolade
125 g smør
125 g nøytral olje
125 g mel
375 g sukker
7 egg
Espresso- og mascarponekrem:
120 g mascarpone
60 g innkokt espresso
135 g sukker
45 g eggehviter
235 g fløte krem
3 pl gelatin
Sjokolade- og espressomousse:
350 g Manjari, 64%
110 g  usaltet smør
120 g  espresso
2 eggeplommer
25 g sukker
470 g krem
20 g espressobønner
Sjokolade- og espressocustard:
240 g melk
240 g fløte
60 g sukker
20 g espressobønner, knust
175 g bitter sjokolade 70 %
5 eggeplommer
Sabayonsaus med brandy:
½ vaniljestang
3 eggeplommer
60 g sukker
20 g brandy
115 g fløte
115 g crème fraîche
Pralin- og geitostis:
5 dl melk
1 dl fløte
120 g eggeplomme
25 g sukker
8 g stabilisator
50 g 56 % sjokolade
175 g G-35
100 g pralinpasta
Honningtuile m/kakao:
85 g usaltet smør
45 g honning
112 g mel
112 g melis
10 g kakao
45 g eggehviter

Fremgangsmåte

Brownies:
Hvis du ønsker glutenfrikake, kuttes melet ut. Sjokolade og smør smeltes og avkjøles litt. Pisk eggedosis av sukker og eggene, og bland med sjokoladen. Sikt i mel til slutt. 160 grader i ca. 40-45 min.
Espresso- og mascarponekrem:
Bland sammen espresso, mascarpone og ¼ del av sukkeret. Pisk marengs av eggehvitene og resten av sukkeret. Foldes inn i mascarponeblandingen. Smelt oppbløtt gelatin og bland den med mascarponekremen, tilslutt blandes fløtekremen inn. Fylles i former og fryses.
Sjokolade- og espressomousse:
Smelt Sjokolade og smør i vannbad, bland i espresso. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Vend eggeplommene i sjokoladen, vend tilslutt inn lettpisket krem. Fryses.
Sjokolade- og espressocustard:
Kok op melk, fløte, sukker og espressobønner. La stå i 20 minutter og trekke. Tilsett finhakket sjokolade, og avkjøl i isbad. Tilsett eggeplommene og sil blandingen. Fylles i shotglass og bakes i vannbad ved 150 grader i ca 30 min. Avkjøles.
Sabayonsaus med brandy:
Bland eggeplommer, sukker, vanilje og 2/3 av brandyen. Piskes luftig i vannbad. Pisk fløte og crème fraîche til løs krem. Vendes inn. Siles og avkjøles 2 timer før bruk.
Pralin- og geitostis:
Varm opp melk, sukker/stabilisator til 50 grader. Blandes med smeltet sjokolade, pralinpasta og G35. Varmes til 85/87 grader. Kjøres med stavmikser, siles og avkjøles raskt. Hviles i min. 4 timer før den kjøres i ismaskin.
Honningtuile m/kakao:
Bland smør og honning. Tilsett de andre ingrediensene på lav hastighet. Kjøres på høy hastighet i 5min. Avkjøles i 2 timer før bruk. Stekes ved 170 grader til de er lyse brune, ca.15 min.

Sendt inn av Espen Vesterdal Larsen,Gastronomisk Institutt, Oslo

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her