Slik baker du kirsebærpai
Optomen/ Valentine Warner

Slik baker du kirsebærpai

Lag denne lune deilige paien som alle rundt bordet vil elske. Bare følg oppskriften.

Fremgangsmåte

For å lage fyllet må du fjerne stilkene fra kirsebærene og ta ut steinene. Det beste er å bruke en kirsebærstein-utstikker, hvis mulig.

Hvis du ikke har en slik utstikker, kan du kutte kirsebærene nesten i to for å lettere ta ut steinene for hånd. Legg bærene til siden.

Ha kirsebærsyltetøyet i en liten kasserolle og tilsett vann. Varm forsiktig opp under omrøring til syltetøyet smelter og begynner å boble. Bland Maizena (eller potetmel) med 2 ss kaldt vann til det er klumpfritt og rør det inn i det varme syltetøyet.

Sett gryten tilbake på varmen og la det putre forsiktig under omrøring til sausen blir svært tykk og glatt.

Hell alle kirsebærene over i kjelen og vend dem forsiktig inn i sausen. Det vil se veldig klissete ut, men det er helt riktig. Mens kirsebærene koker vil de slippe ut enda mer av saften sin i sausen.

Hell krisebærkompotten over i en stor paiform (1 liter) slik at kirsebærene stikker opp godt over kanten av formen. Sett formen til avkjøling.

Paideig:
Ha melet i en foodprocessor sammen med det kalde smøret i terninger og 1 ss av sukkeret. Kjør blandingen sammen til det likner fine brødsmuler.

Visp sammen egget med 1 ss iskaldt vann (ha gjerne isbiter et glass og hell i vannet som får stå til det er skikkelig kaldt) i en bolle.

Ta av 1 spiseskje av eggblandingen til glasur på kaken og ha det i en egen liten skål.

Tilsett sakte resten av eggeblandingen til melblandingen, mens motoren er i gang. Slutt å blande så snart det begynner å forme seg til en ball.

Klem deigen sammen til en klump og kle den med plastfilm. Legg deigen i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne lenger før du kjevler den ut.

Paien:
Ta deigen ut av kjøleskapet og ha den over på en melet overflate. Kjevle deigen ut med litt mel til en sirkel som er ca 7 cm større enn kanten av paiformen. Skjær 2 eller 3 lange, 3 cm brede strimler fra kantene av deigen.
 

Ta paiformen ut av kjøleskapet og pensle kanten av den med litt av den resterende eggeblandingen og fest deigstrimlene til kanten av formen. Pass på at strimlene overlapper hverandre godt i skjøtene. Dette vil gjøre det lettere å feste pailokket senere.

Pensle kanten godt med mer egg og legg forsiktig på det utkjevlede pailokket slik at det dekker fyllet og kanten. Klem pailokket godt fast til deigen du la langs kanten, slik at det blir skikkelig forseglet.

Skjær vekk overflødig deig fra paien og klem kantene sammen med fingertuppene. Bruk deigrestene til å lage dekorasjoner til paien med og fest de til pailokket med å pensle de med litt egg.

Sett paien over på en solid bakeplate og sett den kaldt i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader.

Før steking pensler du deigen med den resterende eggeblandingen og drysser over 2 ts sukker. Lag et lite hull i midten av paien med tuppen av en kniv slik at dampen kan unnslippe og stek paien midt i ovnen i 30 minutter.

Etter en halvtime setter du ned varmen til 180 grader og lar paien steke i ytterligere 20 minutter, eller til bakverket er gyldenbrunt og glitrende.

Paien serveres varm med hjemmelaget vaniljesaus eller fløte.

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Optomen/ Valentine Warner

Forsiden akkurat nå
Dette er ølene vi drakk mest av i 2021
+
Klubb

Dette er ølene vi drakk mest av i 2021

Særlig én ølstil står stødig gjennom det siste året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

10 av 66 øl skårer 90 poeng - det er bare å finne frem ølglassene
+
Tester
Test av øl i basis, BU og TU januar 2022

10 av 66 øl skårer 90 poeng - det er bare å finne frem ølglassene

For det er virkelig mye å glede seg til. Noen av ølene vil få deg til å ønske peiskos året rundt, mens andre får deg til å lengte etter sommer og sol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når italienerne lager omelett, er det mer enn eggknusing som skal til
Dagens rett
Frittata italiensk omelett

Når italienerne lager omelett, er det mer enn eggknusing som skal til

Omelett på italiensk vis innebærer som regel både ekstra god ost og friske grønnsaker. Med soltørkede tomater blir den ekstra fargerik.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet
Dagens rett
Fersk suppe servert med kjøtt og bollegrøt

Denne klassikeren vil vekke begeistring på middagsbordet

Tradisjon, hverdagsmat eller festmat. Uansett bakgrunn eller anledning; fersk kjøtt og suppe er deilig og varmende, og perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. februar i Fredrikstad

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad

Spania møter Spania. Det blir fyrrige smaker og friske bobler en valentinsdag verdig når en av Spanias desidert beste cavaprodusenter, Juvé y Camps, inntar Delicatessen i Fredrikstad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Torsketunge møter spansk hvitvin til et av vinterens gastronomiske høydepunkter
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Torsketunge møter spansk hvitvin til et av vinterens gastronomiske høydepunkter

Torsketunga er et pluss med stor P under skreisesongen og noe av det hyggeligste å servere. Gjør som meg og by gjestene på tunger som forrett med en av de mest mineralske albariñoene jeg har smakt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her