Slik baker du kirsebærpai
Optomen/ Valentine Warner

Slik baker du kirsebærpai

Lag denne lune deilige paien som alle rundt bordet vil elske. Bare følg oppskriften.

Fremgangsmåte

For å lage fyllet må du fjerne stilkene fra kirsebærene og ta ut steinene. Det beste er å bruke en kirsebærstein-utstikker, hvis mulig.

Hvis du ikke har en slik utstikker, kan du kutte kirsebærene nesten i to for å lettere ta ut steinene for hånd. Legg bærene til siden.

Ha kirsebærsyltetøyet i en liten kasserolle og tilsett vann. Varm forsiktig opp under omrøring til syltetøyet smelter og begynner å boble. Bland Maizena (eller potetmel) med 2 ss kaldt vann til det er klumpfritt og rør det inn i det varme syltetøyet.

Sett gryten tilbake på varmen og la det putre forsiktig under omrøring til sausen blir svært tykk og glatt.

Hell alle kirsebærene over i kjelen og vend dem forsiktig inn i sausen. Det vil se veldig klissete ut, men det er helt riktig. Mens kirsebærene koker vil de slippe ut enda mer av saften sin i sausen.

Hell krisebærkompotten over i en stor paiform (1 liter) slik at kirsebærene stikker opp godt over kanten av formen. Sett formen til avkjøling.

Paideig:
Ha melet i en foodprocessor sammen med det kalde smøret i terninger og 1 ss av sukkeret. Kjør blandingen sammen til det likner fine brødsmuler.

Visp sammen egget med 1 ss iskaldt vann (ha gjerne isbiter et glass og hell i vannet som får stå til det er skikkelig kaldt) i en bolle.

Ta av 1 spiseskje av eggblandingen til glasur på kaken og ha det i en egen liten skål.

Tilsett sakte resten av eggeblandingen til melblandingen, mens motoren er i gang. Slutt å blande så snart det begynner å forme seg til en ball.

Klem deigen sammen til en klump og kle den med plastfilm. Legg deigen i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne lenger før du kjevler den ut.

Paien:
Ta deigen ut av kjøleskapet og ha den over på en melet overflate. Kjevle deigen ut med litt mel til en sirkel som er ca 7 cm større enn kanten av paiformen. Skjær 2 eller 3 lange, 3 cm brede strimler fra kantene av deigen.
 

Ta paiformen ut av kjøleskapet og pensle kanten av den med litt av den resterende eggeblandingen og fest deigstrimlene til kanten av formen. Pass på at strimlene overlapper hverandre godt i skjøtene. Dette vil gjøre det lettere å feste pailokket senere.

Pensle kanten godt med mer egg og legg forsiktig på det utkjevlede pailokket slik at det dekker fyllet og kanten. Klem pailokket godt fast til deigen du la langs kanten, slik at det blir skikkelig forseglet.

Skjær vekk overflødig deig fra paien og klem kantene sammen med fingertuppene. Bruk deigrestene til å lage dekorasjoner til paien med og fest de til pailokket med å pensle de med litt egg.

Sett paien over på en solid bakeplate og sett den kaldt i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader.

Før steking pensler du deigen med den resterende eggeblandingen og drysser over 2 ts sukker. Lag et lite hull i midten av paien med tuppen av en kniv slik at dampen kan unnslippe og stek paien midt i ovnen i 30 minutter.

Etter en halvtime setter du ned varmen til 180 grader og lar paien steke i ytterligere 20 minutter, eller til bakverket er gyldenbrunt og glitrende.

Paien serveres varm med hjemmelaget vaniljesaus eller fløte.

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Optomen/ Valentine Warner

Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her