3 store andebryst
salt og kvernet pepper
4 ferske fiken
1 1/2 ss honning
2 ss smør
250 g frisk spinat, renset og vasket
1 hvitløkfedd
olje
Sursøt kryddersaus
3 dl god innkokt andekraft el. ferdig sjysaus
2 1/2 ss sukker
2 ss balsamicoeddik
2 ss sherryeddik eller rødvinseddik
2 stjerneanis
1 bit kanelstang
salt og kvernet pepper
fett fra stekepannen
Potetfondant
4 store poteter
2 hvitløkfedd knust
2 stilker timian eller rosmarin
200 g smør, smeltet
2 dl kyllingkraft/buljong
salt og pepper
Fremgangsmåte
jær et rutemønster på fettsiden av andebrystet, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middelsvarm stekepanne. Stek til fettet blir sprøtt (ca. 10 min). Snu brystene og stek ytterlige i noen minutter, øs over stekesjy av og til. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile 5-10 minutter (med fettsiden opp) før de skjæres i skiver til servering.
Del fikenene i to, og stek dem ved middels varme i en blanding av smør og honning. Stek dem med snittflaten ned i pannen og la fikenene ligge i pannen til de blir myke.
Fest hvitløksfeddet på en gaffel og varm opp en stor stekepanne til spinaten. Ha litt olje i pannen og tilsett spinaten. Rør med hvitløksgaffelen til spinaten har klappet sammen.
Ta umiddelbart spinaten ut av pannen og over på en tallerken så lenge. Krydre med salt, pepper og litt sukker.
Sursøt kryddersaus Smelt sukkeret til lys karamell i en liten kasserolle. Tilsett eddiken og la det koke til det meste av væsken er fordampet, da forsvinner råsmaken av eddiken. Tilsett kraft el. sjysaus og krydder, og la det småkoke fem minutter. Smak sausen til med salt og pepper. Når du har stekt andebrystene tilsetter du noe av stekefettet i sausen. Sil sausen før servering.
Potetfondant Skrell potetene og skjær dem litt til slik at de får jevn fasong. Sett poteten over i en liten ildfast form el.l.
Dryss over litt salt og pepper, tilsett kraft, smør, hvitløk og timian. Bak potetene ved 180 grader til de er helt møre, ca. 45 minutter.
Hvis du marinerer kjøttet slik som i denne oppskriften, får du enda mer ut av godsakene. Og tilbehøret er ekstra smaksrikt og vegetarisk. Slik blir ingen glemt.