Sprø andebryst med varm fiken og kryddersaus

Ingredienser
3 store andebryst
salt og kvernet pepper
4 ferske fiken
1 1/2 ss honning
2 ss smør
250 g frisk spinat, renset og vasket
1 hvitløkfedd
olje

Sursøt kryddersaus

3 dl god innkokt andekraft el. ferdig sjysaus
2 1/2 ss sukker
2 ss balsamicoeddik
2 ss sherryeddik eller rødvinseddik
2 stjerneanis
1 bit kanelstang
salt og kvernet pepper
fett fra stekepannen

Potetfondant

4 store poteter
2 hvitløkfedd knust
2 stilker timian eller rosmarin
200 g smør, smeltet
2 dl kyllingkraft/buljong
salt og pepper

Fremgangsmåte

jær et rutemønster på fettsiden av andebrystet, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middelsvarm stekepanne. Stek til fettet blir sprøtt (ca. 10 min). Snu brystene og stek ytterlige i noen minutter, øs over stekesjy av og til. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile 5-10 minutter (med fettsiden opp) før de skjæres i skiver til servering.

Del fikenene i to, og stek dem ved middels varme i en blanding av smør og honning. Stek dem med snittflaten ned i pannen og la fikenene ligge i pannen til de blir myke.

Fest hvitløksfeddet på en gaffel og varm opp en stor stekepanne til spinaten. Ha litt olje i pannen og tilsett spinaten. Rør med hvitløksgaffelen til spinaten har klappet sammen.

Ta umiddelbart spinaten ut av pannen og over på en tallerken så lenge. Krydre med salt, pepper og litt sukker.
Sursøt kryddersaus Smelt sukkeret til lys karamell i en liten kasserolle. Tilsett eddiken og la det koke til det meste av væsken er fordampet, da forsvinner råsmaken av eddiken. Tilsett kraft el. sjysaus og krydder, og la det småkoke fem minutter. Smak sausen til med salt og pepper. Når du har stekt andebrystene tilsetter du noe av stekefettet i sausen. Sil sausen før servering.
Potetfondant Skrell potetene og skjær dem litt til slik at de får jevn fasong. Sett poteten over i en liten ildfast form el.l.

Dryss over litt salt og pepper, tilsett kraft, smør, hvitløk og timian. Bak potetene ved 180 grader til de er helt møre, ca. 45 minutter.

Snu dem et par ganger underveis.

Sendt inn av Atle Tilrem

Forsiden akkurat nå
Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjelden 2014- og 2015-champagne fra Avize til super pris
+
Godbiter i pollisten

Sjelden 2014- og 2015-champagne fra Avize til super pris

Ikke minst gir de en unik mulighet til å smake to så ulike årganger samtidig, at forskjellene faktisk kjennes og at kvaliteten er like høy.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Leskende sommerlig rødvin fra Paradis-dalen
+
Ukens vin

Leskende sommerlig rødvin fra Paradis-dalen

Den heter i tillegg tørst på fransk, så da skjønner du lett hvor vi skal hen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Entrecôte er kanskje det beste du kan slenge på grillen
Dagens rett

Entrecôte er kanskje det beste du kan slenge på grillen

Hvis du marinerer kjøttet slik som i denne oppskriften, får du enda mer ut av godsakene. Og tilbehøret er ekstra smaksrikt og vegetarisk. Slik blir ingen glemt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her