Stell av okrideer

Ingredienser
Stell av orkideer

Fremgangsmåte

Finn Schjøll forteller deg hvordan du lykkes med orkideer.

Det er ikke vanskelig å få orkideer til å trives, men det er enkelte ting du bør vite for å lykkes med denne vakre blomsten.
Vann rikelig

– For det første er det en utbredt myte at orkideer trenger lite vann. Det er feil! Orkideer trenger mye vann, understreker Finn.

Vann ved å sette planten i kjøkkenvasken, la vannet sildre gjennom potten i et minutts tid. Gi orkideen god tid til å renne av seg før du setter den tilbake i potten. Orkideer må nemlig aldri stå i vann.

Vann heller for ofte enn for sjelden. Orkideen kommer opprinnelig fra fuktige jungelområder. Vann gjerne hver dag hvis det skulle være nødvendig i de varmeste månedene, men sjekk at det ikke blir for fuktig i potten. Vann lite i hvileperioden.
Lys og næring

– Vi gir barna våre mat for at de skal vokse. På samme måte må vi gi plantene våre rikelig med næring, sier Blomster- Finn. Du får orkidégjødsel i blomsterbutikkene. I hvileperioden trenger du ikke gjødsle. Orkideen liker mye lys. Sett den gjerne i et sydvendt vindu, helst der det er vandrende skygge. Pass på at ikke noen av bladene ligger inn mot ruta. Da kan de bli brent av sollyset.

Om sommeren trives orkideene godt utendørs – i skyggen.
La vannet renne godt

Aldri jord

Orkideer skal ha bark, ikke jord. Du finner den spesielle orkidébarken i blomsterbutikkene. Dessuten må sørge for at orkideen har en gjennomsiktig potte. Røttene har godt av lys.
Hviletid

Hvis du vil at orkideen skal blomstre om igjen, må du passe på å sette den kjølig etter at den er avblomstret. Ikke sett orkideen kjølig og mørkt, men kjølig og lyst, påpeker Finn Schjøll. Før det blir altfor kaldt ute, kan du sette orkideen ut i denne hvileperioden. Pass på at temperaturen ikke synker under et par minusgrader. La blomsten få hvile hvert fall i en måneds tid.

Dessuten bør du skjære ned stilken når blomsten er avblomstret. Skjær rett over stilkens tredje ledd nedenfra.

Sendt inn av Tuva Trygstad

Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her