Stell av okrideer

Ingredienser
Stell av orkideer

Fremgangsmåte

Finn Schjøll forteller deg hvordan du lykkes med orkideer.

Det er ikke vanskelig å få orkideer til å trives, men det er enkelte ting du bør vite for å lykkes med denne vakre blomsten.
Vann rikelig

– For det første er det en utbredt myte at orkideer trenger lite vann. Det er feil! Orkideer trenger mye vann, understreker Finn.

Vann ved å sette planten i kjøkkenvasken, la vannet sildre gjennom potten i et minutts tid. Gi orkideen god tid til å renne av seg før du setter den tilbake i potten. Orkideer må nemlig aldri stå i vann.

Vann heller for ofte enn for sjelden. Orkideen kommer opprinnelig fra fuktige jungelområder. Vann gjerne hver dag hvis det skulle være nødvendig i de varmeste månedene, men sjekk at det ikke blir for fuktig i potten. Vann lite i hvileperioden.
Lys og næring

– Vi gir barna våre mat for at de skal vokse. På samme måte må vi gi plantene våre rikelig med næring, sier Blomster- Finn. Du får orkidégjødsel i blomsterbutikkene. I hvileperioden trenger du ikke gjødsle. Orkideen liker mye lys. Sett den gjerne i et sydvendt vindu, helst der det er vandrende skygge. Pass på at ikke noen av bladene ligger inn mot ruta. Da kan de bli brent av sollyset.

Om sommeren trives orkideene godt utendørs – i skyggen.
La vannet renne godt

Aldri jord

Orkideer skal ha bark, ikke jord. Du finner den spesielle orkidébarken i blomsterbutikkene. Dessuten må sørge for at orkideen har en gjennomsiktig potte. Røttene har godt av lys.
Hviletid

Hvis du vil at orkideen skal blomstre om igjen, må du passe på å sette den kjølig etter at den er avblomstret. Ikke sett orkideen kjølig og mørkt, men kjølig og lyst, påpeker Finn Schjøll. Før det blir altfor kaldt ute, kan du sette orkideen ut i denne hvileperioden. Pass på at temperaturen ikke synker under et par minusgrader. La blomsten få hvile hvert fall i en måneds tid.

Dessuten bør du skjære ned stilken når blomsten er avblomstret. Skjær rett over stilkens tredje ledd nedenfra.

Sendt inn av Tuva Trygstad

Forsiden akkurat nå
Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her