1. oktober i Oslo - 2. oktober i Bergen - Vi smaker dansk akevitt

Julebordsesongen er like om hjørnet, og med den følger akevitten. Vi følger opp suksessen fra i fjor og inviterer nok en gang til stor smaking av sesongens drikk, både i Bergen og i Oslo. I år skal vi smake på akevittene fra konkurrenten i Danmark, Aalbor
Redaksjonen
11 September 2002 - 02:03

Norsk akevitt dominerer pollista, men stadig fler nordboere har fått øynene opp for akevitten fra vår blide nabo i sør. Blir du med og smaker noe godt?

Nå har du nemlig en unik sjanse til å bli bedre kjent med seks av disse akevittene, hvorav fem finnes på det norske markedet og én er spesielt importert for anledningen. Disse seks utgavene viser mangfoldet i den danske akevitten. Du vil også bli bedre kjent med filosofien bak akevittene og danskenes akevitt-kultur. For denne er helt annerledes enn nordmenns forhold til akevitt!

Seminarene er avlyst

Livets vann
Ordet akevitt kommer fra det latinske "aqua vitae" som betyr livets vann. Samme betydning har det franske eau-de-vie, det arabiske eliksir og det britiske whisky. Dette navnet gjenspeiler at man opprinnelig gav brennevinet mirakuløse egenskaper, og destillasjonskunsten var i begynnelsen først og fremst anvendt i alkymistens forsøk på å finne evig ungdom. Den var også brukt som medisin mot pest og annen sykdom.

I 1476 finner vi første omtale om brennevin som drikkevare i Norden. I Danmark ble akevitt fremstilt av kornbrennevin for første gang på slutten av 1700-tallet.

De Danske Spritfabrikker ble etablert i 1881, og bestod da av en sammenslåing av en spritfabrikk og fire brennerier, heriblant Aalborg. Frem mot slutten av 1800-tallet kjøpte De Danske Spritfabrikker opp en rekke selvstendige brennerier. I dag produserer De Danske Spritfabrikker rundt 20 akevitter og snapser i tillegg til flere bitter, likører, fruktviner og annet brennevin.

Større i Danmark
I Norge var 8,9 prosent av brennevinsmarkedet akevitt (tall fra Vinmonopolet 2000). Vodka er størst på markedet med 31 prosent markedsandel av brennevinsmarkedet. Over 50 prosent av salget på akevitt skjer i november-desember. I Danmark hadde akevitt størst markedsandel av spritprodukter med 33 prosent, salget her fordeler seg mer eller mindre jevnt utover året. Til sammenligning hadde vodka 11 prosent markedsandel. Dette forteller oss at akevitt er en mye større del av den danske tradisjon, og at bruksområdene til akevitt er langt større i Danmark enn i Norge.

I Danmark er det mer populært å drikke akevitt på sommeren, til påske og til jul. Nå kan du få bedre innsikt i hvorfor det er slik. Vi får smake akevittene, og får en innføring i mat og akevitt i kombinasjon. Noen små smaksprøver på mat vil vi også få for å illustrere bedre sammenhengen mellom dansk akevitt og mat. Dette blir en akevittsmaking utenom det vanlige, og er du glad i akevitt, bør du være med!

Meld deg på her

Akevitter vi smaker:
Aalborg Taffel Akevitt har vært produsert siden januar 1846 og er dermed en av de eldste akevittene som fortsatt produseres. Dette er en utpreget karve-akevitt. Den er utmerket til sild!

Aalborg Jubilæums Akvavit ble første gang produsert i 1946 for å feire 100-års jubileumet til Aalborg Taffel. Aalborg Jubilæums Akvavit er en elegant vin med klare aromaer av dill og koriander. Man kan ane stjerneanis og sitrus med et diskret brent preg av karamell. Meget anvendelig akevitt!

Aalborg Havstryger ble lansert i 1977. Den er mildt krydret med dill, karve og friske sitrus-frukter. En opplagt vin til gravlaks.

Aalborg Dild Aquavit ble lansert i 1998. Her har man utviklet en akevitt som matcher fisk og skalldyr perfekt. Den er laget på frisk dill, og domineres tydelig av den friske dill-aromaen. I tillegg til denne kan man ane sitron og anis. Aalborg Dild har en mild og sødmefull smak med en ren avslutning.

Aalborg Extra Akvavit er en utpreget luksusakevitt. Den ble lansert i 1988 og her er karven tydelig. Den avrundes med noter av eik og mandelskall. En perfekt avec til kaffe eller som følge til desserter.

w Aalborg Jule Akvavit (ikke i salg - ca kr 350,00)
Aalborg Jule Akvavit er en tradisjon fra Aalborg. Den ble første gang fremstilt i 1982, og produseres hvert år etter samme oppskrift, men endrer flaskedesign hvert 3 år. Dette er en luksusakevitt krydret med blant annet dill og karve. Denne akevitten er i dag ikke tilgjengelig på det norske markedet, men ville hatt en pris rundt kr 350,- Årets utgave lanseres 22. september. Foto av denne legges derfor ut etter lansering.

Les mer om De Danske Spritfabrikker her

Seminarene er avlyst

Tid i Oslo: 1. oktober kl. 19.00
Tid i Bergen: 2. oktober kl. 19:00

Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted i Oslo: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.
Sted i Bergen: Hotel Augustin, C. Sundts Gate 22, 5004 Bergen.

Avbestillingsfrist: 26.09.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 011002 for smakingen i Oslo og 021002-B for smakingen i Bergen. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her