10 år gammel magnum til spottpris

10 år gammel magnum til spottpris

Fra gode gamle Weinert kommer en av januars aller beste nyheter. Og er magnum for stort, er normalflasken også et funn.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Det som gjør Weinert Malbec Magnum 2010 til et slikt supert kjøp, er at den koster mindre enn to normalflasker i samme årgang. Magnum er drømmeformatet for vinkjelleren – og denne vinen tåler fint 10 år til – samtidig som det er mye morsommere å servere vin fra store flasker enn 75 cl. Litt showoff, ja, men 100 prosent fornuftig.

Magnumutgaven føles i øyeblikket – og ikke uventet - noe yngre enn vinen i den vanlige flaskestørrelsen. At vinene er så vellagrete er ikke noe stunt fra Weinerts side, det er en del av konseptet som denne bodegaen rendyrker til fulle.

 

Les mer om hvordan Weinert jobber

Selv Weinerts nest rimeligste vin, Carrascal, ligger to år i de store velbrukte fatene på 2.200-6000 liter, som skiller den fra andre argentinske viner i dette prissjiktet som gjerne er mer fruktdrevne.

At ikke alle liker denne stilen, fikk jeg oppleve da jeg var i Mendoza før jul. De som var mest begeistret, var sommelierer som har skjønt viktigheten av å dyrke et mangfold, inkludert denne type unike vinskatter - og ikke bare moderne viner med høy Parker-faktor som betyr stor ekstraksjon, mye frukt og alkohol samt betydelig smak av ny eik.

Bodegas Weinert ligger i en av de mest tradisjonsrike delene av Mendoza, Lujan de Cujo, nær elven Mendoza som er årsaken til at det i det hele tatt er mulig med druedyrking (eller noen form for landbruk) overhodet, for opprinnelig er Mendoza en ørken som ligger ved 950 m.o.h. Det som det er mye av her er sol.

Derfor finner du også andre veldig tradisjonsrike bodegaer samme sted, som Luigi Bosca og Lagarde som begge finnes i Norge og Norton som ikke lenger finnes på polet. Weinert er fra 1890, men stengte på et tidspunkt og ble først reåpnet da familien Weinert overtok i 1975.   

Druematerialet til denne vinen kjøper Weinert fra tre familiedrevne vingårder i like mange underområder nært vinkjelleren: Lunlunta som ligger nærmere elven og har sandholdig leirjord, Perdriel som ligger på andre siden av elven hvor jordsmonnet består av sand og stein, og Agrelo som ligger samme sted, men litt lenger sør, med grus og leirjord.  

 

Dette er vinmarker som trues av den stadig ekspanderende storbyen Mendoza (2,9 mill innbyggere), men som altså representerer landets vinhistorie og derfor burde vernes.  Noe bodegaer som Weinert bidrar til.

Vinplantene som har gitt druer til denne malbecen er mellom 30 og 90 år og har sammen med årgangens beskaffenhet gitt konsentrerte og sunne druer. Vinen er laget på tradisjonell måte med gjæring i epoxykledde sementtanker og påfølgende flere års modning i de store fatene.

Aller lengst i fatene ligger Estrella-vinene, minst fem år før de tilbringer mange år i flaske, og fortsatt er det 1994 som selges av Estrella Malbec. Den finnes i noen utvalgte polutsalg for dem som vil prøve ut en ekstra vellagret malbec, men prisen har gjort et betydelig hopp de siste årene. I lys av dette er den vanlige malbecen til Weinert et ekstra godt kjøp.

Se alle vinene fra Weinert

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Weinert Malbec 2010

Produsent:
Bod. y Cavas de Weinert
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
1.500l
Land:
Argentina
Område:
Mendoza
Pris:
419,90 kr
Varenummer:
9494305
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Weinert Malbec 2010

Produsent:
Bodega y Cavas de Weinert
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Argentina
Område:
Mendoza
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
4304201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Weinert Malbec Estrella 1994

Produsent:
Weinert
Utvalg:
Spesialutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Argentina
Område:
Mendoza
Pris:
1 388,80 kr
Varenummer:
3970201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen