Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
10 år gammel rioja til knallpris

10 år gammel rioja til knallpris

Denne er det beste kjøpet blant vellagrete riojaer på polet.
Aase E. Jacobsen
25 November 2020 - 14:45
 

Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Reserva 2010 er ikke bare gunstig priset, den byr også på mye smak i hver slurk. Og en smak som er skapt for norsk vilt, det betyr god mykhet i den modne fyldige frukten, men også god friskhet og saftighet og en pen fasthet i ettersmaken.

Den har merkbar eik og er en fulloktan-vin med sine 15 prosent alkohol, men den bærer dem veldig godt og ikke minst er den fortsatt veldig ungdommelig, alderen til tross.

Bak denne gule etiketten står et nytt Rioja-bekjentskap. Bodegas Patrocinio fungerer som et kooperativ med 200 medlemmer siden 1986. De disponerer til sammen 450 hektar i Rioja Alta fordelt på 1500 ulike parseller som igjen deles opp i 22 ulike typer jordsmonn. Patrocinio Zinio er deres prestisjeprosjekt som ble startet så sent som i 2005 med utgangspunkt i de 72 hektarene med høyestliggende vinmarker, mellom 550 og 590 m.o.h. med en plantealder opp mot 80 år.

Dette er et svar på trenden i Rioja med å søke stadig høyere for å kompensere for temperaturøkningene.

De beste vinmarkene ligger mellom 550 og 590 høydemeter og gir druer til vinene som finnes i Norge.

I høyden er dessuten jordsmonnet annerledes, siden det har et høyt kalkinnhold – noe som avsløres av den lyse fargen. Den kalkholdige leirjorden kombinert med gamle vinplanter gir lav avling og forskjellen i dag- og nattemperatur forårsaket av høyden, gjør sitt til at druene oppnår god syre og aroma. Kalsiumet (kalken) er gunstig for polyfenolutviklingen som igjen sørger for fargeintensiteten.

Bodegaens hovedkvarter er i Uruñuela – en landsby som ligger en mil unna elven Ebro som snor seg gjennom Rioja – i retning fjellkjeden Demanda som er en del av nasjonalparken Cebollera som igjen skiller Rioja fra Ribera del Duero i sør.

Til modningen av vinene brukes både fransk og amerikansk eik.

2010 er et år som har fått den høyeste skåren fra Rioja-myndighetene – som en av seks årganger de siste 20 årene. Det jeg har smakt fra andre Rioja-produsenter i denne årgangen har gjennomgående vært veldig godt og lovende.  

 

2011 er nok et slikt toppår, og toppvinen til bodegaen Patrocinio Zinio Selección de Suelos 2011 er nettopp fra denne årgangen. Forskjellen på de to er at denne siste er en seleksjon med utgangspunkt i jordsmonn. Mens reservaen får druer fra vinmarker ved 590 m.o.h. med det skrinneste jordsmonnet som tenkes kan, og planter som er mer enn 70 år, får den andre druer fra noe lavereliggende parseller med litt mer leirholdig jord. Det har trolig reddet den i 2011 som på generell basis var et enda varmere og tørrere år enn 2010, med 15 prosent lavere nedbør, fra et allerede lavt nivå.

Men for denne vinen har det ikke gitt noe annet enn enda mer stoff, fylde og mykhet i frukten. En virkelig lekkerbisken som dessuten passer perfekt på et julepyntet bord - hvis det skulle bety noe.

 

Her kan du se en liten film fra bodegaen

 

Zinio er et kvinnestyrt konsept med 80 prosent representasjon og dominans også i ledelsen.

 

Og María Martínez er vinmakeren.
 

Den yngste vinen i salg på polet, er Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Crianza 2016 og den har som navnet antyder tilbrakt kortere tid i fat (14 måneder) og i flaske før den havnet i Norge. Også den byr på super valuta for pengene.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull
Ukens kake
Sitronostekake med mangocurd og pistasjebunn

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull

Søtt, syrlig og kaldt i skjønn forening med seig nøttebunn. Det blir vanskelig å holde fingrene unna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv
Godbiter i pollisten

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv

Men disse sommelierfavorittene finnes altså et tastetrykk unna, og vil garantert by på mye god vinopplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her