Godbiter i pollisten
10 år gammel rioja til knallpris

10 år gammel rioja til knallpris

Denne er det beste kjøpet blant vellagrete riojaer på polet.
Aase E. Jacobsen
25 November 2020 - 14:45
 

Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Reserva 2010 er ikke bare gunstig priset, den byr også på mye smak i hver slurk. Og en smak som er skapt for norsk vilt, det betyr god mykhet i den modne fyldige frukten, men også god friskhet og saftighet og en pen fasthet i ettersmaken.

Den har merkbar eik og er en fulloktan-vin med sine 15 prosent alkohol, men den bærer dem veldig godt og ikke minst er den fortsatt veldig ungdommelig, alderen til tross.

Bak denne gule etiketten står et nytt Rioja-bekjentskap. Bodegas Patrocinio fungerer som et kooperativ med 200 medlemmer siden 1986. De disponerer til sammen 450 hektar i Rioja Alta fordelt på 1500 ulike parseller som igjen deles opp i 22 ulike typer jordsmonn. Patrocinio Zinio er deres prestisjeprosjekt som ble startet så sent som i 2005 med utgangspunkt i de 72 hektarene med høyestliggende vinmarker, mellom 550 og 590 m.o.h. med en plantealder opp mot 80 år.

Dette er et svar på trenden i Rioja med å søke stadig høyere for å kompensere for temperaturøkningene.

De beste vinmarkene ligger mellom 550 og 590 høydemeter og gir druer til vinene som finnes i Norge.

I høyden er dessuten jordsmonnet annerledes, siden det har et høyt kalkinnhold – noe som avsløres av den lyse fargen. Den kalkholdige leirjorden kombinert med gamle vinplanter gir lav avling og forskjellen i dag- og nattemperatur forårsaket av høyden, gjør sitt til at druene oppnår god syre og aroma. Kalsiumet (kalken) er gunstig for polyfenolutviklingen som igjen sørger for fargeintensiteten.

Bodegaens hovedkvarter er i Uruñuela – en landsby som ligger en mil unna elven Ebro som snor seg gjennom Rioja – i retning fjellkjeden Demanda som er en del av nasjonalparken Cebollera som igjen skiller Rioja fra Ribera del Duero i sør.

Til modningen av vinene brukes både fransk og amerikansk eik.

2010 er et år som har fått den høyeste skåren fra Rioja-myndighetene – som en av seks årganger de siste 20 årene. Det jeg har smakt fra andre Rioja-produsenter i denne årgangen har gjennomgående vært veldig godt og lovende.  

 

2011 er nok et slikt toppår, og toppvinen til bodegaen Patrocinio Zinio Selección de Suelos 2011 er nettopp fra denne årgangen. Forskjellen på de to er at denne siste er en seleksjon med utgangspunkt i jordsmonn. Mens reservaen får druer fra vinmarker ved 590 m.o.h. med det skrinneste jordsmonnet som tenkes kan, og planter som er mer enn 70 år, får den andre druer fra noe lavereliggende parseller med litt mer leirholdig jord. Det har trolig reddet den i 2011 som på generell basis var et enda varmere og tørrere år enn 2010, med 15 prosent lavere nedbør, fra et allerede lavt nivå.

Men for denne vinen har det ikke gitt noe annet enn enda mer stoff, fylde og mykhet i frukten. En virkelig lekkerbisken som dessuten passer perfekt på et julepyntet bord - hvis det skulle bety noe.

 

Her kan du se en liten film fra bodegaen

 

Zinio er et kvinnestyrt konsept med 80 prosent representasjon og dominans også i ledelsen.

 

Og María Martínez er vinmakeren.
 

Den yngste vinen i salg på polet, er Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Crianza 2016 og den har som navnet antyder tilbrakt kortere tid i fat (14 måneder) og i flaske før den havnet i Norge. Også den byr på super valuta for pengene.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her