10. februar 2003 i Oslo - Smak spennende spanske viner med Julián Chivite

Spansk vin av høy kvalitet står i fokus når vi nå skal få smake viner fra Navarras desidert eldste vinprodusent. Hele 10 viner , både hvite og røde, serveres deg og du har garantert en minneverdig smaking i vente.
Redaksjonen
14 Januar 2003 - 13:06

Bodegas Chivites kjente eksistens går så langt tilbake som 1779, men nedtegninger i spanske protokoller viser klare tegn til også tidligere drift allerede i 1647. Eksport startet i 1860, og Bodegas Chivite har eksportlisens nr. 220 som er en av Spanias eldste lisenser. I dag er det familiens fire sønner som står for den daglige drift. Julián og Mercedes står for salg og eksport mens Carlos har ansvaret for vinkjelleren og ønologen Fernando overvåker produksjonen.

Familien eier selv 400 hektar vinmark, der 300 av disse ligger innen én señorío (eiendom) datert tilbake til 1000-tallet. De dyrker hovedsaklig Tempranillo, men også Garnacha, Moscatel de grano menudo, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Merlot. Denne vingården ble offesielt gjenåpnet i fjor (2002) av Kongen og Dronningen av Spania.

I 2002 ble  Bodegas Julian Chivite kåret til The Best Spanish Producer i The International Wine and Spirit Competition i London. Norge har lenge solgt Chivites produkter, og importerer nå 5 prosent av Chivites produksjon, deriblant Gran Feudo Reserva.

Smakingen er nå avholdt

Dette er hva vi skal smake:
Druer: 70% Tempranillo, 25% Garnacha, 5% Cabernet Sauvignon
Karakteristikk: Gran Feudo Crianza har ung rød farge. Velbalansert vin med moden frukt og integrert eikepreg. Vinen har 12 mnd. lagring på amerikansk og fransk eik.

Druer: Tempranillo, Garnacha, Merlot
Karakteristikk: Gran Feudo Reserva har dyp rød moden farge. Vinen har flott fruktspekter med preg av sorte bær, stenfrukter og vanilje fra 18 mnd. fatlagring på franske fat. Kompleks og velstrukturert vin med fint integrert eikepreg og lang, kraftig ettersmak.

Druer: Tempranillo, Garnacha, Merlot
Karakteristikk: Gran Feudo Reserva Viñas Viejas har dyp rød moden farge. Smaken er av røde frukter med vaniljetoner og fint krydderpreg. Vinen kommer fra spesielt utvalgte vinmarker i nærheten av byen Cintruénigo. Viñas Viejas betyr at vinen kommer fra gamle vinstokker (40 - 50 år). Vinen har ligget 18 mnd. på franske fat.

Druer: Tempranillo
Karakteristikk: Chivite Colleccion Gran Reserva har elegant rød farge. Klassisk Tempranilloduft og fin balanse med lagringsaromaer og moden frukt. Vinen har nydelig smak av mørke bær og vanilje. 24. mnd på franske fat og tre års fatlagring. Tradisjonell stil. Vinen kommer fra Chivites vinmarker i Aberin.

Druer: Tempranillo 74%, Merlot 14%, Cabernet Sauvignon 12%
Karakteristikk: Chivite Colleccion Reserva har tett dyp rød farge. Kraftig, kompleks duft med hint av tobakk og cedertre. Smaken er intens, rik og kraftig med lang ettersmak. Stort utviklingspotensiale. Vinen kommer fra Chivites vinmarker i Aberin.

Druer: Chardonnay
Karakteristikk: Gran Feudo Chardonnay har lys gyllen farge. Vinen er lett og frisk med flott frukt og fin balanse mellom syre og frukt.

I tillegg får vi smake en vin fra Rioja; Viña Salceda, en eiendom som eies av Bodegas Julián Chivite.
Druer: Tempranillo, Mazuelo, Graciano
Karakteristikk: Viña Salceda Crianza har klar rød farge. Typeriktig Rioja fra områdene Alta og Altavesa. Modne fruktaromaer og flott fatpreg med lang behagelig ettersmak betegner denne elegante vinen.

I tillegg tar Elisa Ucar, eksportsjef hos Chivite, med seg følgende tre spesialviner fra egen kjeller og produksjon:
w Conde de la Salceda Reserva 1998
En eksklusiv vin som har oppnådd strålende kritikker fra en samlet vinpresse. I spanske medier og vintester får vinen typiske 92-94 poeng.

w Chivite Collection 125 Reserva 1997
En vin som i årets februarnummer av Decanter er kåret til en av verdens 100 beste viner. I tillegg har Lufthansa valgt å servere denne vinen til sine 1. klasse-passasjerer.

w Gran Feudo Chardonnay 2002
En helt fersk utgave av husets chardonnay - spesialtappet for anledningen. Du vil således være blant de aller første som får smake denne årgangen.

Smakingen er nå avholdt

Tid: 10. februar kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 100203. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 05.02.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her