Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

13. og 14. april i Trondheim og Tromsø - Smak hele cognacporteføljen til Bache-Gabrielsen

Nå har du en enestående sjanse til å smake ikke mindre enn samtlige 11 produkter i cognacprodusenten Bache-Gabrielsens portefølje. Den eldste, Hors d'Age, er hele 70 år gammel.
Redaksjonen
16 Mars 2005 - 17:05

Det er kjellermester Jean Philippe Bergier og vår egen Toralf Bølgen som beretter den fascinerende historien om det en gang lille cognachuset i Frankrike og hvordan de lager denne umåtelig populære drikken.

Bache-Gabrielsen feirer i år 100 år og i den anledning smaker vi oss gjennom hele den samlede porteføljen til Bache-Gabrielsen - og vi gir oss ikke før du har smakt 70 år gammel cognac fra Grande Champagne. Foredragene vil foregå på norsk.

Arrangementene er nå avholdte.

Fra Holmestrand til Cognac
Lite ante Peter Anton Rustad fra Ås og Thomas Bache-Gabrielsen fra Holmestrand at ønsket om å lære seg fransk samtidig med at de kanskje kunne fravriste franskmennene noen hemmeligheter rundt cognacproduksjonen, mange år senere skulle føre til en slik popularitet her hjemme at et trailerlass med cognac bare forsvant fra landeveien.
 
I 1905 kjøpte de to nordmennene cognachuset Dupuy med røtter tilbake til 1852. Mens Rustad hadde innvandret allerede i 1893, skulle det gå 11 år før den unge herren fra Holmestrand gjorde sitt inntog. Mens Rustad hadde bakgrunn fra Arendal Samlag, datidens utsalg av de edlere drikkevarer, drev Bache-Gabrielsens far et tilsvarende utsalg i Holmestrand, og de to nordmennene fant fort ut at de hadde felles interesser. Det ene førte det andre med seg - de to fant seg blant annet hver sin kone blant egnens unge damer - og etter kort tid var eksporten av cognac etablert. Ikke bare til Norge - under navnet Rustad & Bache-Gabrielsen - men også til Danmark og USA.
I 1916 døde Peter Rustad, men det skulle gå ytterligere noen år før Bache-Gabrielsen «skrev» Rustad ut av historien og overtok hele firmaet. Thomas bevarte kontakten med Norge og dagens høydepunkt var etter sigende et lite glass ærverdig cognac og Aftenposten - som sikkert også var en smule lagret før den kom fram til Cognac. Thomas døde i 1942, og sønnen René overtok. Han ledet firmaet i 48 år til sin død i1990. Da gikk stafettpinnen videre til barnebarnet til Thomas, Christian, som begynte i cognachuset i 1968. For ett år siden tok Christians sønn Hervé opp arven og han har nå sitt daglige virke i selskapet.
 
Følgende cuveer fra Bache-Gabrielsen skal smakes:
Bache-Gabrielsen 3 kors (54) er av VS-kvalitet og en av bestselgerne i Norge. Med mørk farge og rund og kraftig duft, må denne varianten betegnes som noe robust. Den er basert på Ugni Blanc, standarddruen i Cognac, og har ligget på fat i cirka fire år og har 40 volumprosent alkohol.
 
Bache-Gabrielsen V.S.O.P. (14260) er frisk og fruktig, noe som kommer av 70 prosent eau-de-vie fra Fins Bois i blandingen. Fins Bois gir toner av frukt og nøtter, mens de resterende 30 prosentene er hentet fra Petite Champagne, noe som gir innslag av blomster og sørger for lengde i smaksbildet. Smaken har også toner av eik og stekt brød. Cognacen har sju år bak seg på fat og alkoholinnholdet er 40 volumprosent.
 
Bache-Gabrielsen X. O. Fine Champagne (6590) er basert på druetypene Ugni Blanc (95 prosent) og Colombard. 70 prosent av destillatene kommer fra Grande Champagne mens resten har sitt opphav i Petite Champagne. Til tross for mer enn 20 års lagring, har cognacen beholdt et floralt preg med likevekt mellom fat, krydder og kraft.
 
Bache-Gabrielsen Hors d'Age (34960) inneholder som navnet tilsier kun destillater fra Grande Champagne. Det meste er fra årgangene 1931 til 1952, og mye av innholdet stammer fra 1945, men Thomas Bache-Gabrielsen la grunnlaget for denne cognacen allerede i 1928. Destillatene som har vært lagret i nærmere 70 år, gir stor kompleksitet både i duft og smak og et markant fatpreg. Cognacen fikk Medal d'Or i 2004. Hors d'Age har toner av parfymerte blomsterdufter og passer godt for den som skal kjøre hjem. Misforstå ikke, men duftbildet er så sammensatt at en helt glemmer å nippe til glasset. Den som også smaker vil oppleve en meget lang ettersmak.
Flasken er også et kapittel for seg. Modellen er en flaske som ble benyttet til plommer nedlagt på eau-de-vie.
 
De tre neste cognacene er kreert av Toralf Bølgen og Jean-Philippe Bergier. Restauratør og vinkjenner Toralf Bølgen havnet hos Bache-Gabrielsen da han så seg rundt etter noen som kunne lage en cognac som passet hans egen smak. Resultatene av samarbeidet heter Cuvée Anna No. 99 VS, Cuvée Maria No 99 XO og Cuvée Solène No 99 Vieux. Anna og Maria er to unge damer med etternavnet Bølgen, mens Solène er datteren til Bergier.
 
Bache-Gabrielsen Cuvée Anna No. 99 V.S. (13721) ligger mer mot V.S. enn V.S.O.P. med friske frukttoner i duften. Dette er en rund og sødmefull cognac med middels fylde preget av smørmalt, vanilje og karamell pluss en anelse kanel. Cognacen er basert på Ugni Blanc og har tre til fem år bak seg på eikefat fra Limousin. Alkoholinnholdet er 40 volumprosent.
 
Cuvée Maria No 99 X.O. (32634) er en «klassisk, rund og rett fram» cognac, skal vi tro kjellermester Bergier. Cuvée Maria er rik med godt innslag av frukt og krydder. Destillatene er fra Grande og Petite Champagnes beste destillatører. I tillegg er det 20 prosent eau-de-vie fra Fins Bois, og det er disse destillatene som gir cognacen fylde og struktur med kryddertoner i smaksbildet.
 
Cuvée Solène No 99 Vieux (32635) er en helt spesiell cognac basert på Grande Champagne-destillater fra familien Vergnion i landsbyen Lignières-Sonneville. Destillatene er fra midten på 1960-tallet og cognacen trenger litt tid for å utvikle seg i glasset. Stilen er delikat, feminin og floral etter lagring i kjeller med høyt fuktinnhold - noe somreduserer alkoholinnholdet på fatet svært langsomt. Denne type lagring har også gitt cognacen en frisk rancio-stil og lang ettersmak, men den har ikke samme fatpreg som Hors d'Age.
 
Bache-Gabrielsen Pure & Rustic V.S.O.P. (20740) kom i Vinmonopolets hyller i mars 2005. Cognacen har en frisk stil med tydelige vaniljetoner og noe krydder. Destillatene kommer fra Fins Bois (60 prosent) og borderies, og blandingen er ikke tilsatt sukker. Likevel oppnås mye sødme gjennom lagring på nye eikefat. Alkoholinnholdet er 40 volumprosent.
 
Bache-Gabrielsen Pure & Rustic X.O. (20741) er også en av nykommerne i mars. Cognacen består blant annet av 20 år gamle destillater fra Grande Champagne. Resten av innholdet kommer fra Petite Champagne og Fins Bois. Pure & Rustic X.O. er med en snittalder på 15 år en del yngre enn Bache-Gabrielsens X.O. Fine Champagne (25 år), noe som gir en yngre og friskere stil. Cognacen har likevel kompleksitet med en anelse lakris i smaksbildet.
 
Bache-Gabrielsen Pure & Rustic X.O. Single Estate 1975 (20758) er den tredje nykommeren som slippes i mars. Dette er en såkalt «single estate» basert på eau-de-vie fra naboen til Jean-Philippe Bergiers gård i Petite Champagne. Dette er en cognac med karakter som har en drikkestyrke på hele 54,8 volumprosent.
 
Bache-Gabrielsen Pure & Rustic 1990 (13251) (i magnum) har, som årstallet tilsier, ligget på fat i 15 år. Her har Jean-Philippe Bergier ønsket å få fram elementene fra destillatet. Eiketonene er diskrete og det er en anelse ferskt brød i duftbildet. Alkoholinnholdet er 41,5 volumprosent.
 
Smakingen i Trondheim er nå avholdt
 
Tid: 13. april 2005 kl. 19.00 - 21:00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Radisson SAS Royal Garden,
Kjøpmannsgt. 73, 7010 Trondheim.

Smakingen i Tromsø er nå avholdt
Tid: 14. april 2005 kl. 19.00 - 21:00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Sjøgata XII, Sjøgata 12, 9007 Tromsø.

Se påmeldingsskjemaer for betalingsinformasjon.

Motta e-post om nye kurs hos Apéritif
Dersom du er interessert i å motta e-post når nye kurs legges ut på våre nettsider kan du fylle ut dette påmeldingsskjemaet:
 

Ja, jeg vil ha melding om nye kurs pr. e-post

Navn: 

E-post: 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-1129503705.jpg
Ukens drink

Denne varmer godt etter skituren

Det fine er at du kan bruke whiskyen du har i skapet. Drinken vil forandre karakter etter hvoedingrediensen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her