1855-klassifiseringen holder stand

1855-klassifiseringen holder stand

Oppdatert Bordeaux-klassifisering utløser ikke noe jordskjelv, men byr på overraskelser.
22 April 2013 - 17:16

1855 er et av de viktigste årstallene i fransk vinhistorie. Det var året for Bordeaux-klassificeringen, en rangering av de beste slottene i Bordeaux.

Listen ble satt sammen av vinhandlere i Bordeaux i forbindelse med verdensutstillingen i Paris samme år.

Utgangspunktet for klassifiseringen var den tidens utsalgspriser. 57 slott, hvor alle bortsett fra Haut-Brion i Graves, er fra Médoc, ble plassert i første (premier) til femte cru.

Bare to endringer er gjort siden den gang. Den første som følge av at den opprinnelige arbeidsgruppen hadde glemt å ta med Château Cantemerle, mens den andre er oppgraderingen av Château Mouton Rothschild Premier Cru 1973.

Hvordan ville en tilsvarende liste sett ut i dag? Den London-baserte vinbørsen Liv-ex har laget nye versjoner av klassifiseringen i både 2009 og 2011, og er nå klar med 2013-versjonen.

Resultatet? Ikke veldig ulikt originalen. Etter å ha mistet den gule trøya til Lafite i 2001, er Latour igjen fremst blant likemenn. En nykommer, Mission Haut Brion, ville meldt seg på i tetgruppa, mens Palmer ville tatt steget fra tredje til andre cru.

Pontet Canet og Lynch Bages ville gjort et kjempehopp fra femte til andre cru, mens nykommerne Pape Clement og Smith Haut Lafite ville gått rett inn i andre cru. Brane Cantenac og Gruaud Larose ville imidlertid blitt plassert i heisen og sendt ned til fjerde.

Grunnlaget for klassifiseringen er gjennomsnittspriser mellom 2011 og 2013, skriver Liv-ex på sine nettsider, hvor alle resultatene av årets klassifisering er lagt ut.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Worlds50Best: Det nordiske kjøkken må slåss med dette om oppmerksomheten

Vi har sett det komme, men årets Worlds50Best forteller det i klartekst: det nordiske kjøkken er ikke like kult lenger – bare når det er i København. Verdens beste restauranter ligger for det meste i Lima og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her