22. august i Oslo - Portugisisk vinkunst på Ekebergrestauranten

Innled denne høsten med en fantastisk fire-retters middag med følge av ikke mindre enn 10 viner fra et av Portugals mest betydningsfulle vinhus.
Redaksjonen
01 August 2005 - 13:59

Bacalhõa, Vinhos de Portugal, er en vinprodusent av betydelig format - og én av Portugals syv aller største vinprodusenter. Dette er en pionérbedrift som står for kreativitet og originalitet. Dette gjenspeiles i et høyt kvalitetsnivå på deres viner, fra den rimelige J.P.-serien til Quinta da Bacalhôa og Moscatel de Setúbal. Denne kvelden vil en av Bacalhõas vinmakere lede oss gjennom den fantastiske porteføljen.

Les mer om Bacalhõa nedenfor, eller klikk FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="historikk">her.

Bli med og opplev denne kvalitetsprodusenten og ikke minst de kunstneriske og fantastiske kreasjonene betjeningen på Ekebergrestauranten har komponert for å fremheve de enkelte vinenes smak.
 

MENY
Bacalhôa, Vinhos de Portugal
Winemakers Dinner
Ekebergrestauranten
22. august 2005
*
Apéritif
Loridos Chardonnay 2000
*
Grillet sverdfisk, serveres med caponata og sabasjy
Catarina 2004
**
Saltimbocca av kanin med salvie og serranoskinke,
rabarbraconfit, spinat og pastinakk-sennepscréme
J.P. Garrafeira 2000
Meia Pipa 2001
Só Touriga Nacional 2001
***
Pepperglasert lammecarré
med sesongens sopp og pinje-estragonsjy
 Santa Fé de Arraiolos 2004
Quinta da Bacalhôa 2000
Palacio da Bacalhôa 2000
****
Fiken- og aprikosclafoutis
med hjemmelaget vanilje- og honningis
Moscatel de Setúbal
*
Moscatel de Setúbal 1996
*

Dette er de 10 vinene du får servert til menyen:
 

● Loridos Chardonnay 2000, Blanc de blancs
(ikke i salg i Norge - anslått pris er kr. 200,-)

Dette arrangementet er nå avholdt.

Tid: 22. august 2005 kl. 19.00 (til ca. 22.00)
Pris: kroner 950 inkl. mva
Sted: Ekebergrestauranten, Kongsveien 15, 0193 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende.
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 220805. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 17.08.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Historikk
Bacalhõa ble grunnlagt i 1922, og het opprinnelig João Pires & Filhos. Huset levde en relativt anonym tilværelse frem til slutten av 70-årene, da António d'Avillez ble den største aksjonæren i selskapet. António d'Avillez kommer fra en famiilie med lange tradisjoner innen fremstilling av vin, og hans entusiasme for nyskapning blandet med ambisjon og lidenskap for vin, har bragt Bacalhõa dit det er i dag.

Over årene har Bacalhõa investert betydelige summer i moderniseringen av produskjonsmetoder og i vingårdene. Dette førte i 1982 til at de gikk over i en ny æra der man begynte å markedsføre sine egne viner, som ble en suksess over natten.

I 1998 gikk familien Berardo fra Madeira inn som majoritetseiere i Bacalhõa. Dette er en familie som i Portugal bl.a. er kjent for sine rike kunstsamlinger. I samarbeide med António d'Avillez som har beholdt et antall aksjer, gikk de raskt i gang med et fornyelsesprogram for Bacalhõa. Programmet består av nyplantinger, lansering av nye viner, nytt design av etiketter for eksisterende viner samt tiltak for generell kvalitetshøyning hos Bacalhõa.

Eiendommer
Bacalhõa har investert betydelige summer på oppkjøp av flere eiendommer over de siste årene. Gjennom et partnerskap med Lafite Rotschild har Bacalhõa sikret seg Quinta do Carmo, som representerer en betydelig nyvinning for huset.
Vingården Monte das Ânforas i Arraiolos, Alentejo, er modernisert og forsynt med nye mottaksenheter for druene, produksjonsutstyr og lagringstanker. Dette har blitt et sjarmerende sted i vakre omgivelser der Bacalhõa har brukt gamle amforaer fra Alentejo som dekorasjonselement.
Bacalhõa's store stolthet er Loridos hvor de produserer sine musserende viner med samme navn. Dette er opprinnelig et gammelt italienskeiet gods som ligger i Bombarral, nær den kjente turistperlen Óbidos, like nord for Lisboa. Vi skal få gleden av å smake Loridos Chardonnay 2000, Blanc de blancs, som apéritif denne kvelden.

Druer
Bacalhõa har nå avsluttet nyplanting av 65 hektar vinplanter med perfekt resultat og på rekordtid. Et nytt planleggingssystem er innført for å utnytte ressursene best mulig i produksjonen. Dette skal bidra til å opprettholde de gunstige prisene samtidig som kvaliteten økes.
Et annet bevisst tiltak for å bedre druenes kvalitet har vært å redusere produksjonen pr. hektar med opptil 30-60%. Bacalhõa har dessuten satt inn ressurser i et 'Green Harvest' program, der de plukker bort de første modne druene, slik at alle druene får best mulig kvalitet og maksimal konsentrasjon. Enda et bidrag til å sikre vin av høy kvalitet.

Endrue-viner
Bacalhõa var med daværende vinmaker Peter Bright de første i Portugal som plantet Cabernet Sauvignon og Chardonnay, og de lanserte da bl.a. Quinta da Bacalhôa som er en fantastisk Cabernet/Merlot vin og Cova da Ursa en ren Chardonnay.
Av utenlandske druer valgte Bacalhõa nå Syrah, og nylig lanserte de en ren Syrah som den første i en serie nye éndrue-viner. Forøvrig består nyplantingene av Touriga Nacional, Touriga Francesa, Trincadeira, Aragonez, Alfrocheiro og Petit Verdot med tanke på flere nye viner i denne serien kalt 'Só' (=bare).

Dessertviner
Dessertviner er det ikke mange som forbinder med Portugal, men Bacalhõa produserer en fantastisk vin i sin Moscatel de Setúbal, som også ble servert til desserten under Nobel-middagen i Stockholm i 2002. Det er klart at vi ikke kan være noe dårligere og avslutter selvsagt denne fantastiske middagen med denne vinen.

Bacalhõa har gjort seg bemerket på mange områder også utenom selve vinproduksjonen, og deres kunstsamling i Azeitão er vel verdt et besøk.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="meldpaa">Meld deg på her (klikk)
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her