4. og 6. april - Smak eksklusiv cognac i Oslo og Trondheim

Når det skal smakes cognac er det kvalitet fremfor kvantitet som gjelder. Bli med og smak fem eksklusive norske cognacer - verdt mer enn 5000 kroner.
Redaksjonen
08 Mars 2005 - 16:08

Dersom du er i Oslo eller Trondheim disse dagene bør du få med deg denne smakingen. Det dreier seg nemlig om noen svært eksklusive cognacer du garantert sjelden får smake. Det er Jenssen Cognac som byr deg på husets aller edleste dråper.

Historien om Jenssen Cognac
I hjertet av Grande Champagne, det beste av Cognac-regionens seks distrikter, finnes en gammel vingård som har produsert cognac siden slutten av 1700-tallet. Le Maine Pertubaud ligger på de kalkholdige høydedragene ved landsbyen Bonneuil som, sammen med et knippe andre landsbyer, gir verdens edleste og mest elegante cognacer. Fra begynnelsen av ble det meste av gårdens cognac solgt på fat til de store, kjente cognac-husene. Gjennom langvarige avtaler sikret de seg deler av produksjonen, som var begrenset - men alltid av ypperste kvalitet.

Mot slutten av 1990-tallet ønsket familien å trekke seg tilbake. Da ville de også være sikre på at gården og fatene med cognac ble overtatt av noen som kunne føre tradisjonene videre. De møtte nordmannen Per Egil Jensen, og samtalene om overtakelse kom snart i gang. Hans lidenskapelige interesse for cognac og sans for det unike gjorde beslutningen enkel for begge parter. Før århundret var omme hadde man skrevet innledningen til et nytt norsk cognac-eventyr: For første gang har en nordmann etablert et eget cognacmerke fra egen vingård. Visjonen var å produsere kompromissløs kvalitet bygget på lokale verdier. Gjennom historien har vingården levd på leveranser til de store negociantene, uten selv å produsere flasker. Men siden overtakelsen er målet uavhengighet. Gårdens cognac går ikke lenger inn i negociantenes blandinger, men inn i egne, som selges under merket Jenssen (ikke bare i Norge).

Etter overtakelsen ble en rekke omfattende arbeider iverksatt: Bygningene ble restaurert og gjort mer funksjonelle, arbeiderne fikk nye fasiliteter og bedre kår, produksjonsutstyret ble oppgradert, nye metoder innført og produksjonen kvalitetssikret. Dette skjedde parallelt med bearbeidelse av lagret cognac og utvikling av det nye merket - Jenssen Cognac.

Vingården Le Maine Pertubaud fremstår i dag, med 25 hektar plantet med Ugni Blanc og Folle Blanche, som et mønsterbruk som huser alle trinn i foredlingen og hvor mye fortsatt skjer for hånd, på tradisjonelt vis. Satsning på kvalitet i alle ledd har gitt en produksjon som nyter respekt i fagkretser og som benyttes som referanse av rådgivende laboratorier. Produksjonen, fra drue til glass, har ett siktemål: å rendyrke gårdens eget terroir, av mange regnet som Grande Champagnes beste. Foredraget du får denne kvelden viser hvilke valg som er gjort, og prøvesmakingen viser cognacens modning over tid, fra en 12 år gammel XO til en Hors d'Age toppet med Folle Blanche fra unionsoppløsningens tid. I rendyrkingen ligger også valget å operere uten sminke, for å bevare spenst og ekthet i produktene. Man må slå seg til ro med at eldre ikke nødvendigvis betyr mørkere, og at cognac som får hvile lenge nok ikke nødvendigvis trenger sukker.

Helnorsk
Jenssen Cognac er altså norskeid, og det utgjør den første norske etableringen i Cognac siden Larsen i 1926. Men det er første gang et norsk konjakkeventyr starter med kjøpet av en vingård. Per Egil Jensens satsning har vært tung og dristig, og er nødvendigvis langsiktig. Konjakk fra Grande Champagne krever lengre lagringstid enn andre. Nå begynner man imidlertid å se resultater i form av en rik portefølje og inntreden i stadig nye markeder.

Jenssen Cognac tilhører luksussegmentet. Ikke bare pga beliggenheten i Grande Champagne, men også fordi den er gårdsbasert og fordi cognacens krav til lang tids lagring respekteres. Dette gjør også volumene begrenset.

Prøvesmakingen holdes av Espen Schulerud Søland, som siden 2000 har drevet vingården og er ansvarlig for Jenssens produkter.

Smakingene er nå avholdt

Konjakkene som presenteres:

12 år. Stor eleganse, ren Grande Champagne. Dempet fatpreg slipper frem frukt, blomster og vanilje. Aprikos, honningmelon, appelsinskall, sjasmin og kaprifol. Lang ettersmak.

Pehr Ugland XO er bygget over samme lest som Carte Blanche og XO Grande Champagne: uten tilsetninger og med fokus på våre vinmarkers egenart. Aldersmessig ligger den mellom de to, med et snitt på tyve år. Slik trer et modent fatpreg frem, med fløtekaramell, valnøtt og sviske. På undertoner av appelsinmarmelade og anis ligger et lag av honning, sedertre og fiken, som etter hvert slipper til modne frukter og behagelige strøk av blomster.

Fra 22 til 35 år. En XO av den gamle skolen. Smørmalt fatpreg med sviske og rom rosin i anslaget, deretter krydder og syltet frukt. Nellikspiker, kanel, hasselnøtt og fiken; appelsinmarmelade, anis og tørket rose. Utvikler stor kompleksitet, men forblir fløyelsmyk og harmonisk. Imponerende lengde.

w Jenssen Hors d'Age
(finnes p.t. ikke i Norge. Veil. pris i Frankrike € 220,- = kroner 1.850,-)
Snitt på over 50 år. Stor konsentrasjon og kompleksitet. Mildt men friskt anslag. Klart mineralsk preg med flott rancio. Kamfer, pomeranskall og tørket frukt. Overtoner av te og lindeblomst. Enorm lengde.

Snitt på over 50 år. En virkelig gammel og konsentrert cognac, sjenerøs og fantastisk kompleks. Åpner diskret, men åpenbarer etter hvert aromaer som spenner fra sviske, fiken og fersken til kaffe, sjokolade og nøtter, og fra anis og kardemomme til lindeblomst og fiol. Utvikler seg ustanselig og varer uendelig.

Smakingene er nå avholdt

Se påmeldingsskjemaer for betalingsinformasjon.

Motta e-post om nye kurs hos Apéritif
Dersom du er interessert i å motta e-post når nye kurs legges ut på våre nettsider kan du fylle ut dette påmeldingsskjemaet:
 

Ja, jeg vil ha melding om nye kurs pr. e-post

Navn: 

E-post: 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her