500 tonn dårlig kjøtt

Oslo-restauranter kan ha solgt så mye som 500 tonn dårlig kebabkjøtt til en verdi av 100 millioner kroner. Omsetningen har vært svart.
Redaksjonen
29 Oktober 2007 - 17:01

Hele saken begynte å bli rullet opp på vårparten og i mai gjennomførte 95 personer fra politiet, skattemyndighetene, Kripos, Økokrim, UP, Mattilsynet og Tollvesenet en storkontroll. Sju personer er siktet i saken.
 
Nå har politiet kommet et stykke videre i etterforskningen og så mye som 500 tonn dårlig kebabfarse kan ha blitt omsatt. Verdien på dette er 100 millioner kroner, mener politiet.
 
100 kiosker
Den dårlige farsen er omsatt i rundt 100 kiosker i Oslo-regionen.
 
- Det er alvorlige brudd på matloven. Kebabfarsen er laget av mekanisk utbenet kjøtt av fjærfe. Dette er ikke lenger å anse som kjøtt. Det er ikke blitt varmebehandlet og har fått et høyere bakterienivå, noe som kan medføre risiko for forbrukerne, sier seniorinspektør Rune Guttormsen ved Mattilsynet i Ytre Østfold til Aftenposten.
 
Organisert
De syv er siktet for grove brudd på momsloven, matloven, regnskapsloven og for skatteunndragelser. I tillegg er de siktet for organisert kriminalitet og to trygdebedragerier.
 
- Dette har vært så godt organisert over flere ledd at vi mener det handler om organisert kriminalitet. De er siktet for brudd på matloven fordi de har drevet helt skjult, uten tilsyn og autorisasjon, sier prosjektleder Bjørn-Helge Myhre i Økokrim.
 
Bakterieprodukt
- Etterforskningen av svart omsetning gjorde av man kom på sporet av dette. I dag er det ikke vanlig å bruke utbenet fjærfe til kebab. Kanskje forbrukerne synes det er godt hvis dette krydres, men det er et mikrobiologisk ustabilt produkt, sier Guttormsen i Mattilsynet.
 
Rettssak i januar
Rettssaken er berammet til januar neste år. Den involverer blant annet et Oslo-firma som har formidlet kjøttfarsen til kiosker og gatekjøkken. Selskapet, som holdt til på Økern, er konkurs. Foreløpig er ingen kebabselgere siktet i saken, selv om politiet mener at de har vært involvert i den omfattende svindelen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her