- Å kjøpe biff i Norge er som å spille bingo

Hellstrøm, Bocuse d´Or og Prima Jæren satser nytt på anguskjøtt.
Redaksjonen
07 Januar 2011 - 16:59

- I dag blir storfekjøtt enten til biff eller til kjøttdeig. Det finnes få klassifiseringsordninger som sier noe om kvaliteten. Derfor er det vanskelig å vite hva man kjøper når man kjøper oksekjøtt. Man kan få fantastisk kjøtt i det billigste supermarkedet i landet, og det dårligste kjøttet kan havne på den mest krevende restauranten, sier Eyvind Hellstrøm til Stavanger Aftenblad.

I dag finnes det ingen kvalitetssortering, og forbrukeren ende opp med kjøtt fra både okse, kvige og kastrat som har vesentlige kvalitetsforskjeller. I tillegg til dette vil også dyrets rase, størrelse, oppvekstvilkår og fôring påvirke spisekvaliteten.

Dette er litt av bakgrunnen for at Prima Jæren i løpet av våren vil lansere en ny produktlinje med ulike produkter fra storferasen Aberdeen Angus. Eyvind Hellstrøm og Bocuse d'Or Norge bistår i produktutviklingsprosessen. Prima Jæren skal doble produksjonen og satser på å utnytte flere deler av dyrene. Målet er å utvikle biffkjøtt i verdensklasse.

- Vi bidrar med vår ekspertise for å utvikle bruk av hele dyret, og å finne anvendelsesområder for de ulike stykningsdelene, sier Hellstrøm.

- Det er mulig å få frem førsteklasses biff med basis i norsk råvare, men at det må jobbes vesentlig mer systematisk for å kunne tilby dette kjøttet til markedet på en stabil måte, sier Anbjørn Øglend, gründer i Prima Jæren.

Prima Jæren har deltatt i forskingsprosjekter i regi av Nofima og Universitetet for Miljø- og Biovitenskap. Innovasjon Norge har også støttet prosjektet.

- Både i USA og i flere europeiske markeder ser vi at den ypperste merkevare av biff kommer fra Angus. Samarbeidet mellom Prima Jæren og Bocuse d'Or Norge vil derfor være basert på Angus, fortsetter Øglend.

Prima Jæren vil ha ansvar for etablering av samarbeid med produsenter, oppfølging av disse, samt slakting, nedskjæring og salg.

Avtalen med Bocuse d'Or Norge skal bidra til bedre kvalitetsoppfølging samt økt motivasjons- og opplæringsarbeid for deltagende produsenter og medarbeidere. Bocuse d'Or Norge vil også bidra i arbeidet med markedsføring overfor forbruker.

- Bocuse d'Or Norge har samarbeidet med Prima Jæren gjennom flere år. Vi har lært selskapet å kjenne som et av få industrimiljøer på råvaresiden i norsk kjøttbransje som arbeider seriøst med utvikling av førsteklasses råvare.  Det er viktig å engasjere Bocuse d'Or Norge i et industrielt samarbeid for norsk gastronomi på denne måten, og vi er veldig glad for å ha blitt spurt av Prima Jæren om å være med på dette, sier Eivind Hellstrøm, leder i Bocuse d`Or Norge.

- Vi har ambisjoner om å produsere biff i verdensklasse, og flaggskipet blir anguskjøttet, sier Øglend, som ikke kan si noe konkret om hvordan prisnivået på de nye produktene vil bli. Men selskapet har som mål å få produktene inn i dagligvarebutikkene.

- I utlandet har forbrukeren et vesentlig bredere sortiment å velge mellom til priser som varierer betydelig mer enn hva vi ser i Norge. Vi skal kunne tilby den norske forbrukeren et større sortiment, det vil si at kunden nå kan velge både rimeligere og dyrere stykningsdeler avhengig av bruksområde og lommebok.  Gjør vi ikke denne jobben nå, risikerer vi at markedet for kvalitetskjøtt ligger åpent for internasjonale aktører når grensevernet liberaliseres. Den norske bonden vil bli skadelidende. Det vi ønsker, er at bonden skal få bedre uttelling for det som produseres, avslutter Øglend.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her