Antikkens viner i ny innpakning

Bli med til antikkens vin, en reise i historien, føl suset fra vinrankene romerne dyrket og vinen som ble laget i Pompeii. Smak dagens vin fra Campania som dyrkes i de samme parsellene som romerne benyttet. Dette er garantert både spennende og smaksrikt.
Redaksjonen
18 Desember 2000 - 14:08

I dette årets første seminar der du både skal smake og bli med på en kulturreise tar vi for oss Italias vinhistorie som går helt tilbake til antikken. Du får lære om søritalia vs norditalia med spesielt vekt på Campania, vinene og tradisjonene i området med produsenten Feudi di San Gregorio som utgangspunkt. Reisefører og foredragsholder er Lars Helliesen fra Gaia Wine & Spirits som blant andre talenter også har hovedfag i antikkens histore på Universitet i Oslo bak seg. En fremragende og meget underholdende foredragsholder.

Du skal smake vin som i innkjøp ville ha kostet deg hele 1200 kroner.

Feudi Di San Gregorio, en av de virkelige kometene i Italias vindyrking. Følg link for å lese mer hos produsenten (sidene er under ombygging.

Denne produsenten har på mange måter revolusjonert vindyrkingen i Italia, ikke bare ved å igjen fremdyrke de antikke vinene i tråd med de antikke tradisjonene men også ved å benytte de samme parseller som romerne brukte.

Feudi Di San Gregorio har satt Campania på kartet igjen som et av de fremste vinområdene i verden. Deres viner er nå etterspurte over hele verden, og de beste derfra regnes som de aller beste fra hele Italia, Piemonte og Toscana inkludert. Spesielt de røde aglianico-vinene fra Taurasi-området stiller i den absolutte verdensklasse, men de hvite er også svært ettertraktet. Feudi-vin var blant annet på listen over verdens 100 mest anbefalte viner i 2000 i siste Wine Spectator. Feudi ble videre kåret til årets produsent i to av fire italienske guider i år.

Vinene fra Campania er laget av de eldste druevariantene vi kjenner til. Området Campania ligger rundt Napolibukten, hvor også de gamle ruinbyene Pompeii og Herculaneum ligger. Dette området var romernes absolutte favorittområde, selv etter etableringen av Bordeaux.

De antikke druene, blant annet Aglianico, Greco og Fiano, ble opprinnelig brakt med til Italia av de greske kolonistene (fra ca. 800 f.Kr.). Romerne overtok og forbedret vinproduksjonen til de helt store høyder etter hvert som de okkuperte disse områdene. Romerne var store vinelskere, og hadde klare ønsker og meninger rundt det meste som hadde med vin og vindyrking å gjøre, fra beplantning, poding, og lagring, til frakt, skjenking og drikking. Romernes engasjerte og svært raffinerte vindyrkerkunst er aktuell også i dag. Dette og mye mer vil du få høre om samtidig som du altså skal berike ganen med vin med røtter langt tilbake i historien.

Smakingen holdes den 16. januar 2001 kl. 19.30 i Store festsal, Oslo Militære Samfund, Myntgt. 3, 0151 Oslo.

Pris pr. person kr: 398,- betales inn på bankkontonr. 7023 05 45705 til Aperitif Nett AS, Furuveien 39 c, 0678 Oslo.

Begrenset antall plasser.
Aldersgrense 18 år.

Meld deg på her

Dato: 16. januar 2001
Klokkeslett: 19:30
Sted: Oslo Militære Samfund
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her