Heder til Arne Brimi: Mannen som skapte det nordiske kjøkken
Foto: (Arne Sørvig / Stiftelsen Norsk Gastronomi)

Heder til Arne Brimi: Mannen som skapte det nordiske kjøkken

- Han var nordisk før nordisk ble et begrep, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig som i år gir prisen Gullgaffelen til Arne Brimi.
18 Juni 2025 - 13:47

Gjennom flere tiår har Arne Brimi gitt smak og språk til norsk natur, råvarekunnskap og matkultur. Nå mottar han Gullgaffelen – Bocuse d’Or Norges ærespris – for sitt utrettelige arbeid med å løfte frem norsk gastronomi og inspirere nye generasjoner kokker.

– Arne har satt dype spor – og fortsetter å gjøre det. I dag når han ut til nye generasjoner via moderne kanaler, som Instagram og TikTok. Det sier mye om hans evne til fornyelse – samtidig som han står stødig plantet i det norske jordsmonnet, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Arne Sørvig hedrer Arne Brimi med Gullgaffelen på tunet på Brimiseter. Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi

Arne Brimi tildeles hedersprisen for sitt banebrytende arbeid med å forene natur, tradisjon og kokkekunst, og for den sterke faglige inspirasjonen han har gitt – og fortsatt gir – til norsk kokkefag og matformidling. Med klar og stolt stemme, har han i over fire tiår løftet frem råvarer, produsenter og matkultur over hele landet.

Han skrev historie som Norges første deltaker i Bocuse d’Or i 1987, og har siden vært en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i utviklingen av moderne norsk gastronomi.

– Arne Brimi har vært en nøkkelperson i utviklingen av norsk matkultur. Hans lidenskap for råvarer, natur og formidling har inspirert kokker og publikum i inn- og utland. Som pioner og tradisjonsbærer har han vist hvordan nyskaping og lokale røtter kan forenes, sier styreleder i det norske Bocuseakademiet, Ørjan Johannessen.

Kongen av Brimiland

Brimi er i dag en av landets mest folkekjære kokker, kjent for sin jordnære formidling og særegne stemme – både billedlig og bokstavelig. Han ble et kjent ansikt gjennom TV-serien «Gutta på tur», der han introduserte seerne for en råvarenær og lidenskapelig tilnærming til mat. Hans uttrykk «meir sjalottlauk» ble nærmest et folkelig mantra for det nye norske kjøkkenet.

Gjennom sitt virke på Vianvang, har han vist hvordan mat, natur og sted kan smelte sammen til helhetlige opplevelser. Slik har han ikke bare inspirert hundrevis av kokker, men også bidratt til at mat og måltid har blitt en sentral del av norsk reiselivsutvikling.

I 2005 ble han utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden, for sin innsats for norsk matkultur.

– Det er 20 år siden det ny-nordiske matmanifestet ble lansert, men Arne Brimi var allerede 20 år før det godt i gang med å utforske smakene fra sitt kjære Jotunheimen. Han var nordisk før nordisk ble et begrep, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her