Australsk klassiker som fortsatt er et knallkjøp

Australsk klassiker som fortsatt er et knallkjøp

Denne vinen slutter aldri å imponere i sin prisklasse. Siste årgang ut er intet unntak.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

For 130 kroner får du med Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2011 (30178) en vellaget og harmonisk vin som har kommet fra andre siden av kloden. En vin som i tillegg har et fint lagringspotensial.

Lettmelk vs enkeltvinmark

Det er mulig å si fordi denne vinen har vært i salg i Norge gjennom så mange år. Og at det er en vin som til tross for prissjiktet den befinner seg i, uttrykker årgangskarakteren godt. Penfolds har nemlig aldri falt for fristelsen å lage en søtsuppevin som i stor grad er synonymet for australsk shiraz i den rimeligere prisgruppen. Viner som er skrudd sammen etter «lettmelkprinsippet» – passe søt og rund, en smak som ikke støter noen og som smaker det samme fra gang til gang. Det eneste Koonunga Hill har til felles med lettmelk er at den produseres i (etter europeiske mål) relativt store mengder.

Koonunga Hill selges også taxfree

Druematerialet kommer til en viss grad fra det nordlige Barossa, og vinen får sitt navn fra den 64 hektar store Koonunga Hill-vingården som Penfolds plantet i 1973. Den gir også druer til Penfolds andre storheter, nemlig Grange , Bin 707 , RWT , Bin 389 og Kalimna Bin 28 .

Men den er altså ingen enkeltvinmarksvin. Til denne vinen bruker Penfolds druer fra andre kilder i South Australia også, blant andre McLaren Vale, Clare Valley, Coonawarra og Padthaway. Med 1828 hektar fordelt over 13 underområder i South Australia er det nok å ta av.

Penfolds bruker i motsetning til hva som er vanlig hos andre, aldri druer som er klassifisert lavere enn c til denne vinen, altså bare a-, b- og c-kvalitet.

Den søte Lady Grange

Ideen til Penfolds’ legendariske vinmaker Max Schubert var med dette konseptet egentlig å utligne årgangsforskjellene. Det å bygge ut en værsyk cabernet med mer kjøttfull og moden syrah var noe han lærte i Bordeaux - før AOC-reglene forbød denne utbredte praksisen.

Men siden første årgang i 1976 har Koonunga Hill-vinen utviklet en egen identitet, som også følger årgangenes opp- og nedturer. 2011 er den vanskeligste på lang tid. Og til Sør-Australia å være, en våt og kjølig sådan. Jeg foretrekker alltid Koonunga Hill i de litt kjøligere årgangene siden det bringer inn mer eleganse og friskhet i den alltid så rike Barossa-shirazen.

Les mer om Barossa og vinene derfra

Fra den langt mer perfekte, men ikke for varme årgangen 2010 kommer en spesiell vin tilhørende Koonunga-paraplyen. Penfolds Koonunga Hill Autumn Riesling 2010 (94001) var ment å skulle bli Lady Grange - og med datidens mannssjåvinisme var denne feminine utgaven av Grange selvsagt både hvit, fruktig og sødmefylt. Forbildet var kolonitidens rieslinger laget av sent høstete druer som i det varmere klimaet «down under» fikk ekstra rikhet. Men Ladyen ble aldri lansert, det ble derimot vinen vi nå kan kjøpe for en billig penge. En i høyeste grad interessant australsk riesling med mye jordsmonnskarakter og flott syre. Som i likhet med andre klassisk utformete hvite australiere lagrer svært godt.

Les om legendene fra Hunter Valley

Flere Penfolds-legender

Penfolds ubestridte toppvin – erklært nasjonalt ikon i 2001 da den 50. årgangen ble lansert – er nå å få i veldig små mengder i den samme fantastiske årgangen. Ifølge Peter Gago, Penfolds sjefsvinmaker siden 2002, er den strukturmessig på linje med legendariske 1955. Den har jeg ikke smakt, men jeg kan underskrive på at Penfolds Grange 2010 (18901) er en helt usedvanlig vin med et svært langt liv foran seg. Selv om prisen er mer enn doblet på 10 år, er den likevel billigere her enn i London. Om det skulle være en trøst.

Det lages også eminente shirazer i naboområdet Eden Valley

Et bedre kjøp er en annen Penfolds-legende,  Penfolds Magill Estate Shiraz 2011 (59609) som i 2012-årgang, for øvrig en solid og ikke minst kjølig årgang, er en nytelse. Men som sin storebror tilgjengelig i svært små kvanta. Det gjelder også superklassiske Penfolds BIN 407 Cabernet Sauvignon 2011 (39550) som stråler i 2011.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018

Produsent:
Penfolds
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
146,90 kr
Varenummer:
3017801
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Penfolds Koonunga Hill Autumn Riesling 2010

Produsent:
Penfolds
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
94001
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Penfolds Grange 2010

Produsent:
Penfolds
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
3 586,60 kr
Varenummer:
18901
96 Poeng
Les smaksnotatene »

Penfolds Magill Estate Shiraz 2011

Produsent:
Penfolds
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
749,00 kr
Varenummer:
59609
94 Poeng
Les smaksnotatene »

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen