Avverger rødvinshodepine

En ny oppfinnelse kan avverge rødvinshodepine. Det mener forskere i USA.
Redaksjonen
07 November 2007 - 15:59

Litt for mye rødvin kan gi en dundrende hodepine. Men nå kan hjelpen være på vei. En gruppe forskere fra Berkeley-universitetet i California har funnet opp et apparat som skal avverge hodepinen.
 
Oppdagelsen kommer fra en temmelig uvanlig kant, nemlig fra kjemikere som jobber med NASA-teknologi for å finne liv på Mars.
 
Kjemikerne har utviklet et apparat som kan spore opp spesielle kjemikalier. I følge en del forskere kan disse kjemikaliene omdanne vin og andre nytelsesmedler til rene smerteingredienser.
 
Kjemikaliene kalles for bioaminer og disse finnes naturlig i blant annet vin, sjokolade, ost, oliven, nøtter og brød.
 
Høyt blodtrykk
- Maten du spiser er utrolig nært koblet til kroppens kjemi, sier Richard Mathies til avisen Analytical Chemistry.
 
Gjennom tidene har forskere utpekt forskjellige "gjerningsmenn" som har vært årsaken til rødvinshodepine. Tyramin og histamin har begge vært på tiltalebenken, men ingen ble dømt. Skyldsspørsmålet har aldri blitt avklart.
 
Advarer
Men mange spesialister advarer nå de hodepineplagede mot mat som inneholder mye aminer. Stoffet kan også forårsake plutselige anfall av høyt blodtrykk og hjertebank.
 
Det er her den nye oppfinnelsen kommer inn i bildet. Den kan være nyttig for folk som er følsomme overfor aminene.
 
Medbringes 
Prototypen er på størrelse med en liten dokumentmappe. I løpet av fem minutter kan den fastslå innholdet av aminer i en vin bare ved å analysere en dråpe.
 
Et selskap jobber nå med å utvikle en mindre modell som skal gjøre det mulig å ha den med seg rundt på restauranter.
 
Oppfinnerne mener at apparatet bør brukes til å oppgi amininnholdet på vinetikettene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her