Bergensgutt nybakt norgesmester

Brødrene Fredrik (22) og Øystein Berentsen (17) fra Bergen var suverene og fikk henholdsvis 1. og 2. plass i NM for Unge Bakere i Oslo i helga. - Dette er den beste gjennomføringen jeg noen sinne har hatt, sa en stålende fornøyd vinner til like etter prem
Redaksjonen
15 April 2002 - 01:00

Begge kommer fra N. Lie Nielsen Bakeri og Konditori i Bergen. For en uke siden vant Veronika Mørner fra samme bedrift Vestlandsmesterskapet i "Ung Konditor" i Førde. Bergensbakeriet har satset bevisst på unge talenter og har fått full uttelling de siste ukene. Nå er forventningen skrudd i været foran NM for konditorer under Matfestivalen i Ålesund.
 
I løpet av fem hektiske timer produserte hver deltaker 198 enheter bestående av brød, tre ulike typer hvetesmåbrød, fire typer søt gjærbakst, fire ulike sorter wienerbrød og en av følgende oppgaver: Garnert bløtkake/kake eller dekorasjonsbrød. De ble blant annet bedømt etter riktig vekt, riktig antall, kunstnerisk utførelse og hygiene.
 
Fredrik Berentsen ble en klar vinner.
- Alt har gått helt strålende i dag. Jeg har aldri hatt en bedre gjennomføring. Det så imidlertid ikke fullt så lyst ut kvelden før konkurransen. Da oppdaget jeg og min bror at oppgitte vekter var i mel og ikke i deig. Dermed hadde vi bare halvparten av råvarene vi trengte. Like før konkurransen greide vi å skaffe store nok mengder av råvarene vi hadde behov for.
 
- Vi har alltid hatt felles interesser og har nok vært til gjensidig inspirasjon for hverandre. For min del begynte min interesse for bakerfaget i ung alder. Jeg begynte som vaskehjelp og har siden jobbet meg oppover. I denne konkurransen er jeg spesielt imponert over prestasjonene til min bror. Han går bare på skole, men har jobbet litt i bakeriet. Med slike resultater blir han nok en tøff konkurrent i årene fremover, sier Fredrik Berentsen.
 
17-årige Øystein Berentsen var konkurransens nest yngste deltaker og ble en klar nummer to.
 
- Det var jevnt travelt på de fem timene vi hadde til disposisjon, men det gikk veldig bra, sier Øystein som etter skoleslutt til sommeren tar fatt på læretid i N. Lie Nielsen Bakeri og Konditori. Der kan han konkurrere med storebror hver dag hvis han vil.
 
Bergensbrødrene har fulgt hverandre i tykt og tynt i store deler av livet. Nå ser de begge frem til EM i Weinheim i Tyskland 6.-8. oktober.
 
Tredjeplassen gikk til Helene Timenes (18) fra Søren Kristensen Bakeri og Konditori i Kristiansand.
 
Bernt Lie Nielsen - daglig leder i bedriften har sanket mye heder den siste uken.
 
- Hva er årsaken til ungdom fra din bedrift vinner både NM for unge bakere og forrige helg også Vestlandsmesterskapet for unge konditorer?
 
- Vi er alltid på utkikk etter unge talenter. I dag blir de fleste bakere plassert bak maskiner i en stor industribedrift. Det er drepende for enhver kreativ utfoldelse. I vår bedrift legger vi vekt på at de skal ha frihet til å utvikle seg. Jeg tror det gir større glede av faget og en høyere kvalitet på håndverket. Det er dagens vinnere et veldig godt eksempel på. Jeg er aller mest imponert over yngstemann Øystein som har trent veldig intensivt i bakeriet de siste ukene. På denne tiden har han hatt en fantastisk utvikling, sier Bernt Lie Nielsen som mer enn gjerne innrømmer at de også har ambisjoner om å dra hjem NM-tittelen for unge konditorer under Matfestivalen i Ålesund.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her