Ukens drink

Blue Lagoon

Med denne blå drinken kan du drømme deg bort til tropiske strender
Foto: (Edson Souza)

Med denne blå drinken kan du drømme deg bort til tropiske strender

Eller bare sydenferien du kanskje ikke fikk eller har lagt bak deg allerede. Den gir samtidig skikkelig 70-talls stemning ved siden av at den smaker av aromatisk sitrus.
22 Juli 2022 - 12:00

Blå drink er for noen så harry som det kan bli, for andre selve svaret på en syden/sommerdrink. 

Det er egentlig ingen grunn til å avvise denne drinken, for når den lages uten sitronbrus eller limonade, blir den forholdsvis tørr og ikke minst frisk, 

Om du får lettere panikk av å drikke noe som er blått, kan vi forsikre deg om at du er på trygg grunn. Fargen er riktignok tilsatt sitruslikøren, men den er naturlig framstilt og seriøse produsenter bruker sertifiserte ingredienser. 

Det som skiller curacao-likør fra annen sitruslikør, er at sitrusfruktene kommer fra den karibiske øya Curacao eller er av en lignende bitter, men aromatisk type.

Det er særlig appelsinsorten kalt laraha som gir denne karakteren. Den plukkes mens den har grønt skall. Hvis den henger til skallet blir oransje, blir den ikke god. Appelsinsorten stammer fra de søte Valencia-appelsinene som ble brakt til Curacao av de spanske kolonistene i 1527.

Men de ble på grunn av det tropiske klimaet ikke så gode som i hjemlandet. Fruktkjøttet ble så bittert at ingen ville spise dem - selv ikke geitene lot seg friste, heter det. Derfor var det heller ingen som plukket appelsinene, før hollenderne overtok koloniherredømmet i 1634.

Hollenderne kunne dette med å lage likør, Bols ble etablert allerede i 1575. Og ryktet om de uspiselige appelsinenes aromatiske skall nådde etter hvert Bols.

Bols skal ha vært først ut med å lage en blå likør - kalt creme de ciel - altså himmelsk likør - men det var i 1912.

Les historien om Bols

Ingen vet i dag når den første curacao-likøren ble laget.

Etter hvert fikk Curacao-appelsinen sitt eget latinske navn, Citrus Aurantium Currassuviensis, og laraha lokalt som er en forvrengning av naranja - spansk for appelsin.

Blue Lagoon drinkoppskrift

Blue Lagoon drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Cocktailversjonen:

  1. Ha isbiter og ingrediensene i en shaker og rist godt.
  2. Sil over i et avkjølt cocktailglass og pynt med sitron- eller limeskive.

Longdrinkversjonen:

  1. Fyll et longdrinkglass  med isbiter.
  2. Tilsett vodka, sitronsaft og likør. 
  3. Rør rundt.
  4. Topp med sodavann.
  5. Pynt med sitron- eller limeskive.

Tips:
For en søtere longdrink, kan du bruke sitronbrus eller limonade. Se oppskriften på den søtere utgaven her

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her