Boksviner kan bli forbudt

Boksviner kan bli forbudt

Det er i første omgang svenskene som kan bli rammet av et forbud – og dermed alle nordmenn på harrytur.

Ny forskning utført av Karolinska Institutet på oppdrag fra Systembolaget viser nemlig at boksvinene fører til økt alkoholforbruk. Resultatene kan føre til at Systembolaget nå revurderer om de skal tillate salg av vin i boksformatet, ifølge wownews.se.

Ikke forenlig med folkehelsekravet

Systembolaget var negative til vinboksene da de dukket opp for 20 år siden, men med Sveriges inntreden i EU i 1995, var det ingen mulighet til å si nei da det ville oppfattes som en handelshindring.

-Om rapporten viser av boksene driver alkoholforbruket opp, har vi grunnlag for å se på det på nytt. Å stimulere til økt forbruk kolliderer med vårt samfunnsoppdrag om å verne folkehelsen, sier Björn Lundkvist i Systembolaget.

Lav pris er årsaken

Siden 1995 har svenskenes vinforbruk økt med 88 prosent, og boksene har medvirket sterkt til økningen. Boksene står for drøyt halvparten av forbruket, også i Norge, og en viktig årsak er pris. Gjennomsnittlig pris på Systembolaget for en flaske vin er nå 85 kroner literen, mens den for vin i boks er 60 kroner. Besparelsen er stor, noe nordmenn på handletur for lengst har oppdaget.

-Foreløpige data viser at boksforbrukerne drikker mer vin og annen alkohol, men vi vet ennå ikke nok om disse gruppene. Det skal vi finne mer ut av, forteller en av forskerne, Mats Ramstedt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen