Bollefest på fastelavn

Ingen fastelavnssøndag uten boller. Dette er blitt én av de ytterst få gangene i året vi fortsatt har bevart som en tradisjon å samles rundt et bakverk. Ikke engang den tradisjonsrike bursdagskaka har overlevd tidens utvikling i samme grad. Bruk derfor op
Redaksjonen
20 Februar 2001 - 16:30

Men hvorfor spiser vi boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året? Fastelavn kommer fra ordet "Fasten-abend" og betyr opprinnelig "kvelden før fasten". Faste er egentlig en religiøs skikk. Gjennom fasten skulle en delvis eller helt avholde seg fra å spise. Derfor var det viktig å spise mye før fastetiden setter inn. Askeonsdag, onsdag etter fastelavnssøndag, innledet fastetiden. Den varer i 40 dager frem mot 1. påskedag.

Fastelavnssøndag/fleskesøndag, fleskemandag/blåmandag og feitetirsdag/hvitetirsdag ble dagene før askeonsdag gjerne kalt. Søndag og mandag skulle en spise mye og feit mat. Feitetirsdag spiste man "hvit mat", gjerne av melk og mel. Dette var overgangen til fasten.

I våre dager har fastetiden relativt liten innvirkning på oss. Men noe av skikken henger igjen. Vi har samlet de tre dagene i fastelavn til én dag, fastelavnssøndag. Da serverer vi både det hvite og det feite. Derfor boller med krem denne dagen.
I tillegg til krem kan vi også fylle bollene med mye annet godt og spennende fyll. Her får du servert noen eksempler, og som drikke foreslår vi kaffe du lager av nybrente- og nymalte kaffebønner. Unn deg den luksusen samtidig som du lar barna nyte et glass eller to av deres favorittbrus.

Profftips
Vi gir deg her et svært nyttig tips vi har mottatt fra en erfaren baker med lang bakertradisjon innen sin familie. Prøv det, og opplev betydningen av proffers erfaringsbaserte knep:

Temperaturen
Et viktig punkt, som kanskje er det aller viktigste ved gjærbakst: temperaturen på deigen. Den bør være mellom 22 og 26 grader.

Den regnes ut slik:
2x ønsket deigtemperatur - melets temperatur = deigvæskens temperatur. Eksempel: ønsket deigtemperatur: 24 grader. Melets temperatur = 20.
Altså: 48-20 = 28, som betyr at temperaturen på vannet/melken skal være 28 grader.
Det er veldig viktig at smøret er mykt også.

Deigen forheves, litt avhengig av gjærmengden, men 20-30 minutter er ok. Husk at deigen skal være tildekket.

Jeg hever videre mine hjemmebakte boller slik, etter at de er trillet ut og satt på plate: (Har på forhånd stilt ovnen på 40 grader). Setter inn bollene og slår en halv liter kokende vann i langpanna som står i bunnen av ovnen. Der får bollene heve seg til de er så godt som ferdige (ikke hev dem for lite !). Så tas de og vannet ut og ovnen settes på 240 grader (ikke varmluft). Når den temperaturen er nådd settes bollene inn og stekes 8-9 minutter. Idet de tas ut pensler jeg dem med sammenpisket egg/vann eller med kald kaffe.

Så over til oppskriftene:

Fastelavnsboller
16 boller

100 g smør
3 ½ dl melk
1 pk (50 g) gjær
100 g sukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
ca. 500 g hvetemel

Forslag til fyll:
3 dl kremfløte
1 ss sukker

Mandelfyll:
100 g mandler
100 g sukker eller melis
ca. 2 ss vann
eller ferdig kransekakemasse

Vaniljekrem:
Ferdig vaniljekrem

Sjokolade:
biter av kokesjokolade

egg til pensling

I stekeovnen: 220 ° C, ca. 12 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt.
Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker, salt, kardemomme og mel. Elt sammen til en lett og smidig deig. Hold eventuelt av noe mel. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 30 minuter. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate, eller sett bollene tett inntil hverandre som en krans.

Hvis du vil fylle bollene med mandelmasse males mandlene og bland i melis/sukker og vann. Det blir en fast masse. Klem bollene litt flate og legg ca. 1 ts mandelmasse midt på deigen. Trekk deigen opp rundt fyllet og snurr deigen sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten.

Vil du fylle bollene med vaniljekrem trykkes bollene litt flate og legg på ca. 1 ts ferdig vaniljekrem midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten. Det samme gjøres hvis du vil ha sjokolade i bollene. Legg en
sjokoladebit på bolledeigen og trekk deigen rundt.

Sett bollene til heving på lunt sted under plast 20 - 30 minutter.

Pensle bollene med sammenvispet egg før steking.
Avkjøl bollene på rist. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølt. Skjær toppen av bollene og sprøyt eller legg på vispet krem.
Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Hetevegger
En rett som er vanlig enkelte steder på Vestlandet, spesielt i Bergen. En fin måte å bruke bollene fra Fastelavnssøndag på på "Blåmandag".

hveteboller
smør
sukker
kanel
kokende melk

Del bollene, smør på smør og dryss på sukker og kanel. Legg en bolle i hver dyp tallerken og hell på kokende melk.

Borgermesterboller
Ca. 15 stk.

½ pk. (25 g) gjær
1 ½ dl kald melk
1 egg
100 g smør, romtemperert
4 ss sukker
Ca. 300 g hvetemel

Fyll:
75 g smør
1 ts vaniljesukker
60 g (1 dl) mandler, malte
4 ss sukker

Pynt:
egg til pensling
mandelflak

I stekeovnen: 225 °C, ca. 12 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Tilsett kald melk, og løs gjæren opp i melken. Ha i egg, smør i klatter, sukker og mel. Elt deigen myk og smidig. Kjevle deigen til et rektangel, ca. 30 x 20 cm. Smør smør over deigen. Dryss på sukker blandet med vaniljesukker og malte mandler. Rull sammen fra langsiden, og skjær med spiss kniv biter ca. 2 cm tykke. Legg dem i muffensformer. Sett formene på stekeplate. Dekk dem med plast og la dem heve ca. 1 ½ time. Pensle bollene med sammenvispet egg og dryss på mandelflak og stek dem. Avkjøl på rist.

Kanelboller
ca. 16 stk.

75 g smør
2 dl kaffefløte
½ pk.(25 g) gjær
½ ts salt
4 ss sukker
1 egg
ca. 400 g hvetemel

Fyll:
75 g smør
1 dl sukker
1 ½ ts kanel

I stekeovnen: 225 °C, ca. 12 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og tilsett fløten, la blandingen bli fingervarm. Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker, salt, egg og så mye mel at deigen blir passe fast og smidig. La deigen heve på lunt sted under plast, ca. 30 minutter. Ha deigen på bakebordet og elt den godt. Trill en pølse og del den i ca. 16 emner. Trill bollene og legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. La dem heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter.
Bland ingrediensene til fyllet slik at det blir kremaktig. Lag en fordypning i hver bolle. Fyll fordypningen med smørkrem. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem gylne. Avkjøles på rist.

Solskinnsboller
ca.16 stk.

100 g smør
3 ½ dl melk
50 g (1 pk.) gjær
100 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 600 g hvetemel

ca. 2 dl ferdig vaniljekrem

melisglasur
kokosmasse

I stekeovnen: 225 ° C, 12 - 15 minutter

Smelt smøret og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm før du rører gjæren ut i den. Tilsett sukker, kardemomme og så mye mel at deigen er passe fast, smidig og glatt. Elt deigen godt. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.
Elt deigen lett og trill den til en pølse, del den i ca. 16 jevnt store emner. Trill dem som til boller og klem dem litt flate. Lag en fordypning midt i bollen og ha i ca. 1 ss vaniljekrem.
Etterhev solskinnsbollene under plast på lunt sted ca. 15 minutter og stek dem. Avkjøl på rist før melisglasur smøres rundt vaniljekremen og kokosmasse strøs på.

Bollekake
2 kaker

100 g smør
3 ½ dl melk
50 g (1 pk.) gjær
100 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 600 g hvetemel

eggpensling
eventuelt noen hakkede mandler og perlesukker

Kakeform, ca. 22 cm i diameter

I stekeovnen: 225 ° C, ca. 15 minutter

Smelt smøret og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm før du rører gjæren ut i den. Tilsett sukker, kardemomme og så mye mel at deigen er passe fast, smidig og glatt. Elt deigen godt og sett den til heving på lunt sted under plast ca. 30 minutter.
Ha deigen på bakebordet og elt den lett og trill den til en pølse. Del i 16 like store emner og trill til boller. Sett bollene tett sammen i smurt form, fordelt på to former. Etterhev under plast på lunt sted ca. 20 minutter. Pensles og dryss over hakkede mandler og sukker. Stekes gylne.

Ved servering settes hele bollekaken frem på bordet og bryt av bollene.
Server gjerne vispet krem og rørte bær til bollekaken.

Kilde: Tine kjøkken

Fotograf: Astrid Hals

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her