Bondelagsstipend til Jørn Lie

Det var en svært glad Oslokokk som torsdag kunne motta Bondelagets kokkestipend for 2010.
Redaksjonen
08 Januar 2010 - 17:10

Det er sjette gang Norges Bondelag deler ut sitt kokkestipend, og i år var det en vaskeekte Oslogutt som kunne motta stipendet på kr 50.000,-.
 
Jørn Lie, restauratør og eier av Gamle Raadhus restaurant i Oslo, er nemlig noe så sjeldent som fjerde generasjon Osloborger, og han fører seg inn i en rekke av profilerte kokker som tidligere har mottatt stipendet.
 
Tidligere vinnere har vært Ingvild S. Bøge, Harald Berger, Charlotte O. Mohn, Hanne Frosta, Mikael Forselius og fjorårets vinner Inge Johnsen.

Les om de første vinnerne her

Rørt vinner
Det var en glad Lie som kunne motta beviset på årets stipend under en lunsj ved hans egen restaurant, Gamle Raadhus, i går.

Lie har hatt sitt daglige virke ved restauranten siden 2000, og fra 2008 tok han over som eier av et av Oslos mest tradisjonsrike steder. Han har tidligere erfaring fra Spisestedet Feinschmecker, Fossheim Turisthotell og har åtte år bak seg på kokkelandslaget.

- Jeg har en kjærlighet til norske produkter og trives godt med å bruke norske råvarer, sier Lie til Apéritif.

- Vi er et team her ved Gamle Raadhus som sammen jobber for å fremme norske råvarer og mattradisjoner som er en viktig del av vår profil, fortsetter Lie.

NRF frem fra glemselen
Jørn Lie vil bruke stipendet på å sette fokus på Norsk Rødt Fe som kjøttråvare, og bidra til å løfte statusen for denne råvaren.
 
- I vår kulturarv er maten en viktig del. Våre mattradisjoner er påvirket av vår historie, vårt klima og naturgitte produksjonsmetoder og er med på å gjøre oss norske, understreker Lie selv og vil bidra til å gi både Oslo og turistene en norsk matopplevelse.

- Det finnes mye Norsk Rødt Fe som kan måle seg med kvaliteten man finner på mer kjente kjøttraser, men vi har et stykke igjen når det gjelder utvelgelse og behandling av disse råvarene.

Enstemmig jury
Bondelagsleder Nils T. Bjørke har selv ledet juryen som også har hatt representanter for kokkene selv, Rica-kjeden og Coop, Norge.
 
- Det er flott at en Oslobasert, kjent kokk viser en ekte interesse for lokal mat og mattradisjoner, sa leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, under utdelingen av stipendet.

- Juryen var ikke i tvil om hvem som fortjente årets pris og valget av Jørn Lie var enstemmig, fortsatt Bjørke.

Målet med Bondelagets kokkestipend er å synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer, skape bedre kontakt mellom kokk og bonde og stimulere til økt bruk av nye og tradisjonelle råvarer. Stipendet skal brukes i nært samarbeid med bonden - for å forsterke og utvikle den norske matkulturen blant annet gjennom ny bruk av norske råvarer.
 

Foto: Mats Olson (Bondelaget)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her