Bondelagsstipend til Jørn Lie

Det var en svært glad Oslokokk som torsdag kunne motta Bondelagets kokkestipend for 2010.
Redaksjonen
08 Januar 2010 - 16:10

Det er sjette gang Norges Bondelag deler ut sitt kokkestipend, og i år var det en vaskeekte Oslogutt som kunne motta stipendet på kr 50.000,-.
 
Jørn Lie, restauratør og eier av Gamle Raadhus restaurant i Oslo, er nemlig noe så sjeldent som fjerde generasjon Osloborger, og han fører seg inn i en rekke av profilerte kokker som tidligere har mottatt stipendet.
 
Tidligere vinnere har vært Ingvild S. Bøge, Harald Berger, Charlotte O. Mohn, Hanne Frosta, Mikael Forselius og fjorårets vinner Inge Johnsen.

Les om de første vinnerne her

Rørt vinner
Det var en glad Lie som kunne motta beviset på årets stipend under en lunsj ved hans egen restaurant, Gamle Raadhus, i går.

Lie har hatt sitt daglige virke ved restauranten siden 2000, og fra 2008 tok han over som eier av et av Oslos mest tradisjonsrike steder. Han har tidligere erfaring fra Spisestedet Feinschmecker, Fossheim Turisthotell og har åtte år bak seg på kokkelandslaget.

- Jeg har en kjærlighet til norske produkter og trives godt med å bruke norske råvarer, sier Lie til Apéritif.

- Vi er et team her ved Gamle Raadhus som sammen jobber for å fremme norske råvarer og mattradisjoner som er en viktig del av vår profil, fortsetter Lie.

NRF frem fra glemselen
Jørn Lie vil bruke stipendet på å sette fokus på Norsk Rødt Fe som kjøttråvare, og bidra til å løfte statusen for denne råvaren.
 
- I vår kulturarv er maten en viktig del. Våre mattradisjoner er påvirket av vår historie, vårt klima og naturgitte produksjonsmetoder og er med på å gjøre oss norske, understreker Lie selv og vil bidra til å gi både Oslo og turistene en norsk matopplevelse.

- Det finnes mye Norsk Rødt Fe som kan måle seg med kvaliteten man finner på mer kjente kjøttraser, men vi har et stykke igjen når det gjelder utvelgelse og behandling av disse råvarene.

Enstemmig jury
Bondelagsleder Nils T. Bjørke har selv ledet juryen som også har hatt representanter for kokkene selv, Rica-kjeden og Coop, Norge.
 
- Det er flott at en Oslobasert, kjent kokk viser en ekte interesse for lokal mat og mattradisjoner, sa leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, under utdelingen av stipendet.

- Juryen var ikke i tvil om hvem som fortjente årets pris og valget av Jørn Lie var enstemmig, fortsatt Bjørke.

Målet med Bondelagets kokkestipend er å synliggjøre de unike råvarene norske bønder produserer, skape bedre kontakt mellom kokk og bonde og stimulere til økt bruk av nye og tradisjonelle råvarer. Stipendet skal brukes i nært samarbeid med bonden - for å forsterke og utvikle den norske matkulturen blant annet gjennom ny bruk av norske råvarer.
 

Foto: Mats Olson (Bondelaget)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her