Bordeaux henrykte over et ideelt 2005

Bordeaux høster druer dyrket i nær perfekte forhold - alle indikasjonene tilsier at vi vil få en spektakulært god årgang.
Redaksjonen
27 September 2005 - 15:56

Decanter karakteriserer Bordeaux som en region som priser selv middels gode årganger opp i skyene, men at det nå er få som er uenige om at 2005 vil vise seg som et enestående år for fylde og kompleksitet.

- Jeg er veldig optimistisk, sier Paul Pontallier, direktør hos Chateau Margaux som begynte innhøstingen av Merlot mandag, til Decanter.
- Så langt har dyrkingsforholdene vært optimale fra dag én. Jeg har aldri tidligere vært med på liknende. Sukkernivået i druene er det høyeste på 100 år. Merlot ligger på 14,5 prosent og Cabernet på 13.

Det er ikke bare Margaux som kan skilte med høyt sukkerinnhold i druene. Johan Maltus ved Chateau Teyssier i St. Emilion sier:
- Ingen har sett slike tall før - Merloten vår ligger på 15,2 prosent i sukkerinnhold. Vanligvis ligger sukkerinnholdet en hel grad under dette ved innhøsting for både Merlot og Cabernet, forteller han.

En relativt tørr sommer har ikke bare innvirkning på sukkerinnholdet, men også druene har fått tykt skall og små bær, som produsentene forventer at vil resultere i viner med en fantastisk dybde og konsentrasjon. I tillegg har de fleste områdene rapportert om store forskjeller på dag- og nattemperaturer, som har fremmet modningsprosessen og konsentrert aromaene.

I forhold til 2003-årgangen, har årets vitikultur hatt en like tørr, men på langt nær så varm, værtype.

Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?
Dagens rett

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her