Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Kommentar
Sett nulltoleranse på menyen
Foto: (salajean)

Sett nulltoleranse på menyen

Kanskje bidrar #metoo til at årets julebordsesong går inn i historien som den hyggeligste – for alle?
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2017 - 12:21

NHO Reiseliv og Fellesforbundets kampanje #notonthemenu er i alle fall veldig godt timet foran den beste og verste sesongen for serveringsbransjen. Best fordi store volum bidrar til lønnsomheten og verst fordi det fører til stor slitasje på de ansatte. Ikke bare fysisk, men også psykisk, og særlig på bransjens mange kvinnelige ansatte. Mye kunne vært unngått, om åpenheten var større, og ikke minst at gjester som ikke kjenner til vanlig folkeskikk blir møtt med absolutt nulltoleranse for brudd på denne.

Og da mener jeg mer enn å si «så så, ro deg ned nå», men rett og slett at det kommuniseres veldig tydelig at «her har vi nulltoleranse, og ethvert brudd medfører på hue og ræva ut».

Bruker ekstra godt vann for å bremse fyll og trakassering

Det er nemlig arbeidsgivers ansvar i henhold til Arbeidsmiljøloven § 4-3 (3) samt Likestillingslovens § 25 å forebygge og hindre seksuell trakassering på arbeidsplassen. Men også arbeidstaker er pliktet til å varsle arbeidsgiver om forhold som bryter med loven, enten det er seg selv eller kolleger som opplever det.

Så hvordan kan noe som er så opplagt ulovlig få lov å fortsette når det er så strengt lovregulert? Allerede i 1995 ble det kartlagt (Fjeldstad og Folgerø) hva normene eller kulturen på arbeidsplassen i serviceyrker har å si for ansattes opplevelse av seksuell trakassering. Her kom det fram at problemet sjelden er i fokus, først og fremst fordi uønsket seksuell oppmerksomhet ofte ses på som en del av jobben.

22 år etter er lite forandret, og om noe, bare til det verre. SSBs Levekårsundersøkelse forteller at slik trakassering doblet seg i perioden 2003 til 2013. Fra å være noe 2,5 prosent av befolkningen hadde opplevd minst en gang i måneden til det dobbelte i 2013. Og det er mye, selv om den økte rapporteringen kan skyldes større bevissthet omkring problemet. Uansett er den seksuelle trakasseringen veldig ujevnt fordelt i samfunnet, utelivsbransjen er den absolutte verstingen.

På samme måte som smilefjesene skal hjelpe gjester å velge et utested som er nøye med hygienen, bør et utested garantere ansatte og gjester et miljø hvor det kun er mat og drikke på menyen og hvor god folkeskikk er regelen.

SSB rapporterer i 2013 om nesten tre ganger så høy forekomst i utelivet som i arbeidslivet generelt. Fafos undersøkelse Seksuell trakassering i arbeidslivet som kom tidligere i år bekrefter dette. Her sier 21 prosent av de spurte (medlemmer i Fellesforbundet som jobber i hotell og restaurant) at de hadde opplevd «uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves som krenkende og plagsom» i løpet av de siste tre årene. Historiene er selvsagt mange og ubehagelige, men det som overrasker i alle fall meg er at «bare» 42 prosent av overgriperne var påvirket av alkohol. Det betyr at alkoholservering som er en naturlig del av arbeidssituasjonen for en utelivsansatt, ikke alene er årsak til dette økende problemet. 45 prosent av de fornærmede var alene på jobb da det skjedde, og 11 prosent av de spurte har også opplevd å bli seksuelt trakassert på fritiden på grunn av jobben noe som er et bevis på en utbredt ukultur og mangel på grenseforståelse i befolkningen som sådan.

Seksuell trakassering oppleves av begge kjønn, men kvinner er overrepresentert med 77 prosent. Det som kjennetegner dem er videre at 35 prosent er under 30 år og 64 prosent har 13 års skolegang eller mindre. Det er med andre ord klart at seksuell trakassering er et resultat av makt-ubalanse mellom partene, hvilket legger en ekstra stor byrde til arbeidsgiveransvaret.

Også fordi utelivsbransjen har en høy andel uorganiserte som kun har arbeidsgiver på sin side. Nå er det heldigvis slik at mange arbeidsgivere i serveringsbransjen er klar over hvor utbredt dette er, hvilke konsekvenser det kan få for de ansatte med vantrivsel og sykefravær og dermed har klare rutiner for hvordan dette skal håndteres. Men dessverre ikke mange nok. Likestillingsombudet opplever i kjølvannet av #metoo et rush av påmeldinger til sine kurs. Og det er dessverre et godt tegn.

Men det er likevel et tabubelagt tema, all den tid svært få i nevnte Fafo-undersøkelse valgte å bruke det formelle HMS-apparatet eller offentlige instanser for å varsle om tilfeller av seksuell trakassering. Og det til tross for at halvparten av de spurte mener at HMS-arbeidet i virksomheten har høy prioritet.

Det tyder på generell fryktkultur for å ta et oppgjør med en gang situasjonen oppstår. Dermed er en slik kampanje som #notonthemenu ekstra viktig. Men det trengs enda sterkere krutt for å synliggjøre problemet, ikke bare i julebordsesongen, men året rundt. På samme måte som smilefjesene skal hjelpe gjester å velge et utested som er nøye med hygienen, bør et utested garantere ansatte og gjester et miljø hvor det kun er mat og drikke på menyen og hvor god folkeskikk er regelen. Det bør bli en permanent ordning i regi NHO Reiseliv og Fellesforbundet. Det tror jeg kan bidra til å ta toppen og forhåpentligvis en større del av isfjellet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg
+
Tester
Nyheter basis mai 2021

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg

Det er bare et par produkter som står i fare for å bli utsolgt, mens andre kjenninger har fått fast plass.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til
Ukens drink

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til

Denne friske drinken med sine dype undertoner av amerikansk whiskey stimulerer drømmene om den kommende sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår
Ukens kake
Karlsbaderboller med rabarbra

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår

Rabarbraen i hagen er ikke klar ennå, men i butikken og kanskje også i fryseren finnes det noe du kan bruke i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover
Godbiter i pollisten

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Det er denne rødvinen du skal nyte i den lyse og friere tiden vi går i møte.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her