Kommentar
Sett nulltoleranse på menyen
Foto: (salajean)

Sett nulltoleranse på menyen

Kanskje bidrar #metoo til at årets julebordsesong går inn i historien som den hyggeligste – for alle?
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2017 - 12:21

NHO Reiseliv og Fellesforbundets kampanje #notonthemenu er i alle fall veldig godt timet foran den beste og verste sesongen for serveringsbransjen. Best fordi store volum bidrar til lønnsomheten og verst fordi det fører til stor slitasje på de ansatte. Ikke bare fysisk, men også psykisk, og særlig på bransjens mange kvinnelige ansatte. Mye kunne vært unngått, om åpenheten var større, og ikke minst at gjester som ikke kjenner til vanlig folkeskikk blir møtt med absolutt nulltoleranse for brudd på denne.

Og da mener jeg mer enn å si «så så, ro deg ned nå», men rett og slett at det kommuniseres veldig tydelig at «her har vi nulltoleranse, og ethvert brudd medfører på hue og ræva ut».

Bruker ekstra godt vann for å bremse fyll og trakassering

Det er nemlig arbeidsgivers ansvar i henhold til Arbeidsmiljøloven § 4-3 (3) samt Likestillingslovens § 25 å forebygge og hindre seksuell trakassering på arbeidsplassen. Men også arbeidstaker er pliktet til å varsle arbeidsgiver om forhold som bryter med loven, enten det er seg selv eller kolleger som opplever det.

Så hvordan kan noe som er så opplagt ulovlig få lov å fortsette når det er så strengt lovregulert? Allerede i 1995 ble det kartlagt (Fjeldstad og Folgerø) hva normene eller kulturen på arbeidsplassen i serviceyrker har å si for ansattes opplevelse av seksuell trakassering. Her kom det fram at problemet sjelden er i fokus, først og fremst fordi uønsket seksuell oppmerksomhet ofte ses på som en del av jobben.

22 år etter er lite forandret, og om noe, bare til det verre. SSBs Levekårsundersøkelse forteller at slik trakassering doblet seg i perioden 2003 til 2013. Fra å være noe 2,5 prosent av befolkningen hadde opplevd minst en gang i måneden til det dobbelte i 2013. Og det er mye, selv om den økte rapporteringen kan skyldes større bevissthet omkring problemet. Uansett er den seksuelle trakasseringen veldig ujevnt fordelt i samfunnet, utelivsbransjen er den absolutte verstingen.

På samme måte som smilefjesene skal hjelpe gjester å velge et utested som er nøye med hygienen, bør et utested garantere ansatte og gjester et miljø hvor det kun er mat og drikke på menyen og hvor god folkeskikk er regelen.

SSB rapporterer i 2013 om nesten tre ganger så høy forekomst i utelivet som i arbeidslivet generelt. Fafos undersøkelse Seksuell trakassering i arbeidslivet som kom tidligere i år bekrefter dette. Her sier 21 prosent av de spurte (medlemmer i Fellesforbundet som jobber i hotell og restaurant) at de hadde opplevd «uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves som krenkende og plagsom» i løpet av de siste tre årene. Historiene er selvsagt mange og ubehagelige, men det som overrasker i alle fall meg er at «bare» 42 prosent av overgriperne var påvirket av alkohol. Det betyr at alkoholservering som er en naturlig del av arbeidssituasjonen for en utelivsansatt, ikke alene er årsak til dette økende problemet. 45 prosent av de fornærmede var alene på jobb da det skjedde, og 11 prosent av de spurte har også opplevd å bli seksuelt trakassert på fritiden på grunn av jobben noe som er et bevis på en utbredt ukultur og mangel på grenseforståelse i befolkningen som sådan.

Seksuell trakassering oppleves av begge kjønn, men kvinner er overrepresentert med 77 prosent. Det som kjennetegner dem er videre at 35 prosent er under 30 år og 64 prosent har 13 års skolegang eller mindre. Det er med andre ord klart at seksuell trakassering er et resultat av makt-ubalanse mellom partene, hvilket legger en ekstra stor byrde til arbeidsgiveransvaret.

Også fordi utelivsbransjen har en høy andel uorganiserte som kun har arbeidsgiver på sin side. Nå er det heldigvis slik at mange arbeidsgivere i serveringsbransjen er klar over hvor utbredt dette er, hvilke konsekvenser det kan få for de ansatte med vantrivsel og sykefravær og dermed har klare rutiner for hvordan dette skal håndteres. Men dessverre ikke mange nok. Likestillingsombudet opplever i kjølvannet av #metoo et rush av påmeldinger til sine kurs. Og det er dessverre et godt tegn.

Men det er likevel et tabubelagt tema, all den tid svært få i nevnte Fafo-undersøkelse valgte å bruke det formelle HMS-apparatet eller offentlige instanser for å varsle om tilfeller av seksuell trakassering. Og det til tross for at halvparten av de spurte mener at HMS-arbeidet i virksomheten har høy prioritet.

Det tyder på generell fryktkultur for å ta et oppgjør med en gang situasjonen oppstår. Dermed er en slik kampanje som #notonthemenu ekstra viktig. Men det trengs enda sterkere krutt for å synliggjøre problemet, ikke bare i julebordsesongen, men året rundt. På samme måte som smilefjesene skal hjelpe gjester å velge et utested som er nøye med hygienen, bør et utested garantere ansatte og gjester et miljø hvor det kun er mat og drikke på menyen og hvor god folkeskikk er regelen. Det bør bli en permanent ordning i regi NHO Reiseliv og Fellesforbundet. Det tror jeg kan bidra til å ta toppen og forhåpentligvis en større del av isfjellet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når tiramisu blir bløtkake, passer den perfekt på et hvert kakebord
Ukens kake

Når tiramisu blir bløtkake, passer den perfekt på et hvert kakebord

Tiramisu går alltid i en egen mage, for det er mektige saker. Derfor kan det være lurt å lage den som en bløtkake. Da blir det nok til flere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nesten full pott til Svanen - nok en gang

Under barshowet Norse Bar Awards 2024 ble Svanen årets bar, også prisen årets barteam tilfalt Svanen samt ikke minst prisen for årets cocktailmeny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Årets svenske Michelinsensasjon er Daniel Berlins Vyn
+

Årets svenske Michelinsensasjon er Daniel Berlins Vyn

Da kona Anna ble kreftsyk, la Daniel Berlin ned sin tostjerners restaurant i Skåne. Tre år senere er han tilbake med den nye restauranten Vyn - med magisk utsikt over havet og Bornholm. Og hentet nylig hjem to Michelinstjerner etter et halvt års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat
Dagens rett

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat

Helt vanlige svinekoteletter får et smaksløft etter en runde i denne marinaden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her