Bregne kan bli gourmet-grønnsak

Snart kan strutseving bli en kjenning på norske restaurantmenyer. Bregnen kan bli en gourmet-grønnsak.

Det er altså ikke fuglen det er snakk om, men om bregnen strutseving. Denne regnes i en rekke land som en god vårgrønnsak på lik linje med asparges. Men i Norge er det liten tradisjon for å bruke denne planten som næringsmiddel.

 
Ser på muligheter 
 
Men nå ser Bioforsk Øst nærmere på både bruk og dyrkingsmuligheter for denne planten.

Strutseving har vært brukt mest som mat de i østlige delene av Canada og tilstøtende deler av Maine i USA og i Japan.

Ikke helt uvanlig
I Norge er det ikke helt uvanlig med bruk av strutseving. Det finnes opptegnelser som sier at røttene ble tørket, malt og brukt i blanding med annet mel til brød. Strutseving har også blitt brukt som geitefôr og til brygging av bregneøl her hjemme.

Nå er det imidlertid aktuelt å se på bruken av strutseving som grønnsak. Vårskuddene høstes ved at man knekker dem over med fingrene når de er 5-15 cm lange. De skrubbes rene, kokes i ti minutter i lettsaltet vann og serveres slik man bruker asparges. De nyhøstede skuddene tåler to dager i kjøleskap. 

140 kroner kiloet

I Quebec i Canada ble det høstet 70 tonn fersk strutseving fra ville bestander i 1999. Det ble også omsatt 34 tonn som frossen vare. I USA ble det i 2003 betalt opp til 140 kroner per kilo vakuumpakket strutsevingskudd.

Bioforsk Øst ser altså på bruk og dyrkingsmuligheter for denne planten. Så gjenstår det å se om dette har et potensial i det norske markedet og om noen kan tenke seg å dyrke strutseving kommersielt eller sanke skudd fra ville planter for salg i Norge.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen