Hvis du følger våre råd om tilbehør og drikkevarer til, får den helt klart bein å gå på. Siden det er førjulstid, er juleøl og tilhørende akevitt nærliggende forslag, i hvert fall til den klassiske leverposteien.

Du trenger imidlertid et øl med mye maltpreg og  sødme for å møte leversmaken og samtidig klare sødmen i tilbehøret. Borg Juleøl som selges i vanlige butikker, er blant de rikere i denne kategori.en All maltsødmen balanseres av et flott skum og fin bitterhet. Nydelig til smakskraftig kost som dette.

Gammel best

Foretrekker du å kjøpe ditt juleøl på polet, er Aass Juleøl Premium en enda fyldigere match. De to prosentene ekstra alkohol gir enda mer sødme å møte leveraromaene med.

En akevitt som følger opp like godt er gode gamle Gammel Reserve .

 

Dens sammensatte krydderpreg og gode fylde kombinert med det flotte fatinnslaget balanserer svært godt mot kombinasjonen av lever, bacon og syltet løk. Et sikkert valg. 

En morsommere kombinasjon derimot, om enn forbeholdt de virkelige akevittelskerne, oppnås med Simers Bohemens Jul .

Dette er en karvepreget akevitt som har tilbrakt en del år i fat. Resultatet er et meget komplekst brennevin.

I møtet med maten er det denne karvekomponenten, godt støttet opp av fatsødmen, som runder av leverpreget. 

Ny vin til posteien

Det er selvsagt fullt mulig å drikke vin til kveldskosen. Men rødvin er faktisk vanskelig i møte med lever. Vinen må være fruktig og ungdommelig i bærpreget samtidig som tanninene må være bløte og syrene behagelig friske, men den må ikke være for lett.

Beaujolais har lange erfaringer med å følge innmatretter siden det er de lokale mattradisjonene i området. Men det må være en beaujolais med mye sødme og god fylde.

Årets nye vin fra Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau l'Ancien Vieilles Vignes som ble lansert tredje torsdag i november er i utgangspunktet en meget god kosevin, rund og god med mye søte røde bær og faktisk en veldig god match med leverposteien. Fjorårets utgave av den "ferdige" vinen, Jean-Paul Brun Beaujolais l'Ancien er et vel så godt alternativ og samtidig lettere å få tak i.

Litt restsødme gjør seg

Aller best til leverposteien, enten du velger den ene eller andre krydderblandingen, er en fyldig hvitvin med gode syrer og restsødme.

Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese er et godt valg.

En utrolig deilig vin som alene kan virke litt vel søt men som i møtet med kraftige aromaer som lever, bruker den sødmen som brekkstang. En himmelsk kombinasjon som kan nytes når som helst på året. 

Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese er bygd over samme lest, men ikke like kompleks. Den er å finne i svært mange polutsalg, noe som er en fordel i denne hektiske førjulstid. 

På neste side finner du oppskriften på leverpostei

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her