Champagne fra 1780 funnet i skipsvrak

Et stort antall intakte champagneflasker er funnet i et skipsvrak utenfor Åland.
Redaksjonen
20 Juli 2010 - 11:00

Det er mulig at det dreier seg om Veuve Clicquot fra 1780-talet. Funnstedet er nemlig midt i skipsleia for den gamle handelsruten mellom Stockholm og St. Petersburg, melder www.wownes.se. Og Veuve Clicquot var en viktig handelsvare over Sverige på vei til Russland på den tiden.

Uskadet last
I følge de svensk-ålandske dykkerne som fant vraket den 6. juli er det overraskende intakt. Hele interiøret er bevart. Foruten champagneflaskene og en del løsøre er også lasten uskadet. Hva den skjuler vil bli avdekket ved senere dykk.

På grunn av den lave temperaturen ved slike dyp og at trykket i champagneflaskene holder alt av sjøvann ute, er innholdet i flaskene i perfekt stand. Det er bare champagne som overlever under slike forhold har erfaring vist.

Ankeret er sporet
Den svenske champagneeksperten Richard Juhlin er svært opphisset over funnet. Han tror det kan dreie seg om verdens eldste gule enke som fortsatt kan drikkes:

- Ankeret på korken forteller at det er Veuve Clicquot. De kunne også være Blanquette de Limoux, men jeg er 98 prosent sikker på at det er Veuve Clicquot siden det ikke var så mange andre merker som ble eksportert på det tidspunktet.

Ny verdensrekord?
Men fortsatt er det bare spekulasjoner rundt innholdet. Et fransk laboratorium analyserer nå flaskenes opprinnelse. Med litt hell vil man kunne slå fast så vel eksakt årstall som hvilken spesifikk leveranse flaskene tilhørte.

Den franske interessen for funnet er stor. Om det er snakk om ekte vare, har vi også fått en ny verdensrekord (den gamle er på 184 år). Hvem som eier flaskene er uklart, men det er ikke dykkerne. Trolig blir det ålandske eller finske myndigheter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her