Champagne fra 1780 funnet i skipsvrak

Et stort antall intakte champagneflasker er funnet i et skipsvrak utenfor Åland.

Det er mulig at det dreier seg om Veuve Clicquot fra 1780-talet. Funnstedet er nemlig midt i skipsleia for den gamle handelsruten mellom Stockholm og St. Petersburg, melder www.wownes.se . Og Veuve Clicquot var en viktig handelsvare over Sverige på vei til Russland på den tiden.

Uskadet last
I følge de svensk-ålandske dykkerne som fant vraket den 6. juli er det overraskende intakt. Hele interiøret er bevart. Foruten champagneflaskene og en del løsøre er også lasten uskadet. Hva den skjuler vil bli avdekket ved senere dykk.

På grunn av den lave temperaturen ved slike dyp og at trykket i champagneflaskene holder alt av sjøvann ute, er innholdet i flaskene i perfekt stand. Det er bare champagne som overlever under slike forhold har erfaring vist.

Ankeret er sporet
Den svenske champagneeksperten Richard Juhlin er svært opphisset over funnet. Han tror det kan dreie seg om verdens eldste gule enke som fortsatt kan drikkes:

- Ankeret på korken forteller at det er Veuve Clicquot. De kunne også være Blanquette de Limoux, men jeg er 98 prosent sikker på at det er Veuve Clicquot siden det ikke var så mange andre merker som ble eksportert på det tidspunktet.

Ny verdensrekord?
Men fortsatt er det bare spekulasjoner rundt innholdet. Et fransk laboratorium analyserer nå flaskenes opprinnelse. Med litt hell vil man kunne slå fast så vel eksakt årstall som hvilken spesifikk leveranse flaskene tilhørte.

Den franske interessen for funnet er stor. Om det er snakk om ekte vare, har vi også fått en ny verdensrekord (den gamle er på 184 år). Hvem som eier flaskene er uklart, men det er ikke dykkerne. Trolig blir det ålandske eller finske myndigheter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen